Добра новина! Апофис няма да удари Земята поне 100 години

0

Добра новина – астероидът Апофис, който се приближава до нашата планета, вече не представлява заплаха за човечеството. Поне още сто години можем да живеем спокойно и да не се страхуваме от катастрофални сблъсъци. Изследователите смятаха, че астероидът може да се сблъска с планетата ни до 2068 г., но някои събития промениха мнението им. Това се дължи на факта, че учените са наблюдавали неотдавнашното прелитане на Апофис край Земята, съобщава порталът planetanovosti.com.

Това събитие всъщност напълно промени становището на съвременните учени. Случилото се позволи да се изчисли орбитата на астероида. Следващия път, астероидът ще се върне през 2029 г., но сблъсък няма да има. В крайня сметка, астероидът просто ще премине покрай нас на разстояние около тридесет и две хиляди км. това разстояние се счита за повече от безопасно. При тези условия не може да се говори за сблъсък, въпреки че в интернет има много версии относно апокалиптичен удар на астероида.

Що се отнася до сблъсъка през 2068 г., той вече не представлява заплаха.

„Удар през 2068 г. вече не е сред потенциалните заплахи, изчисленията ни не сочат риск от сблъсък в близките поне 100 години“, каза Дейвид Фарнокия от Центъра за изследване на близки до Земята обекти в НАСА.

Превод и редакция: Ина Димитрова

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече