Манипулативната статистика на властта: Има проблем с отчитането на смъртността от Ковид-19

0

Има проблем с отчитането на смъртността от Ковид-19 у нас. Това заяви пред „България он Еър” председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„През миналата година починалите в България са с 18 000 повече, отколкото е било средногодишно за последните 5 години. От тях една трета са с причина на смъртта Ковид. А другите? Кривата на смъртността е епидемична, тя е крива на инфекциозно заболяване. При други заболявания, като сърдечно-съдови или онкологични, тази крива няма този характер – да прави пик и да слиза надолу. Тя е плоска крива“, обясни д-р Кацаров.

Според експерта „тук очевидно става дума за хора, които най-вероятно са починали от Ковид, но просто не са били тествани. А те не са били тествани, защото до декември тестовете бяха платени. Те станаха безплатни през декември. Това е бариера. Не всеки може да си позволи да плати 100 лв.“, смята той.

Специалистът коментира и данните, които ежедневно ни съобщават, за броя на заразените: „Ето един пример за липсващи данни. Съобщават колко положителни теста има на ден. Но никога и до този момент не се казва, колко от тези тестове са правени за първи път. Защото тестове се правят на хора по няколко пъти“.

И поясни: „Ако вие се разболеете и имате положителен тест, той се регистрира от статистиката. След десетина дни лечение се прави повторен тест, който се очаква да бъде отрицателен, но той може да бъде и положителен. Той също влиза в регистъра. Но това не е новозаболял случай. Това е един и същи човек, който има два теста. На някои хора се правят по няколко теста. Статистиката казва само общата бройка. Но ние не знаем от тези 4 хиляди души, колко са с повторни тестове, защото част от тях са така. Т. е. ние не знаем истинското число на заразените“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече