Седмица след избухването на шпионския скандал, ехото заглъхва без анализ, мерки и вина

0

Президентът продължава да мълчи. БСП, ДПС и „Има такъв народ“ подминават случая без ясна позиция

Седмица след обявеното от прокуратурата за „безпрецедентно“ разкриване на шпионска мрежа в полза на Русия, при това в ключова структура на националната сигурност като военното разузнаване, българските власти не дават отговори как е допуснат подобен пробив и какво ще се предприеме, за да не бъдат допускани подобни пробиви в бъдеще.

Главният прокурор, премиерът и ресорният вицепремиер по сигурността, който е и военен министър, взаимно се потупваха по рамото за добре свършената работа по разкриването на шпионската група, което трябваше да внуши, че никой в правителството или правоохранителните органи не е отговорен за случая. Словесните декларации в самопрослава за разкритието сякаш трябваше автоматично да снемат вина. Премиерът дори се опита да вмени такава на президента заради мълчанието му за скандала, сякаш това само по себе си говори за някаква съпричастност.

Фактът, че става дума за строго секретна служба и с шпионската мрежа се занимават военни магистрати, дава възможност на разследващите и изпълнителната власт да избягват каквито и да е конкретни детайли, които биха ориентирали публиката доколко сериозен е пробивът в сигурността, докъде се простират нишките на „мрежата“ и в крайна сметка какво реално е шпионирала.

В крайна сметка се стигна до видим парадокс. От обясненията на главния прокурор за „безпрецедентния“ удар оставаме с впечатлението, че наистина става дума за нещо много сериозно, което се подсилва и от държанието на външния министър Екатерина Захариева на срещата на НАТО, където тя щастливо обираше овации за разкритието. В същото време не се е чуло правителството или поне военното министерство да е сформирало някаква комисия или да са предприети каквито и да е действия за анализ на ситуацията – не само в това министерство, но и в останалите. ГЕРБ твърди, че мерки за взети (виж отговорите по-долу.), но без да конкретизира.

Страховитото разкритие за шпионите в тази светая светих на българските тайни служби не стана повод за какъвто и да е дебат между партиите за това адекватна ли е политиката на страната в областта на сигурността. При това в период на предизборна кампания, която е подходящ момент да се избистри подходът на всяка политическа сила – не само кухи декларации за патриотизъм и евроатлантически ценности, а конкретно. Нищо такова не се случи.

В изказванията си по темата военният министър Красимир Каракачанов, самият той с агентурно минало от ДС, се съсредоточи основно в тези, в които свалят евентуална вина от него за допускането на подобна мрежа под носа му.

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев все още не е коментирал случая, въпреки че в предполагаемата мрежа са действали бивши и сегашни военни.

Единствено главният му секретар Димитър Стоянов, но в лично качество, написа във Фейсбук, че „предателството е грозна картинка, ако има такова“

Около мълчанието на Радев има различни тези. Бившият военен министър Бойко Ноев допусна възможността той да не е бил информиран за разследването, въпреки че трябва по закон да получава цялата информация от службите. Каракачанов, например, съобщи, че е бил наясно с разследването.

Какво се знае за шпионския скандал?

Задържани са шестима българи, които според прокуратурата са предавали класифицирана информация на Русия. Зарафи аферата България обяви двама руски дипломати за персона нон грата. Т.нар „резидента“ бивш шеф във военното разузнаване Иван Илиев е бил начело на групата. Според прокуратурата съпругата му съпругата му Галина Илиева е предавала събраната информация на руското посолство. Част от групата е и началникът на регистратурата за класифицирана информация в Народното събрание Любомир Медаров, също бивш служител на военното разузнаване. Другите трима обвиняеми са действащи служители на Министерството на отбраната (МО). Един от тях е зам.-началникът на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петков. Oбвиняем е и Димитър Влахов, офицер от военното разузнаване. Знае се, че един от групата е „пропял“.

В началото на тази седмица Мediapool изпрати въпроси до няколко партии, които според проучванията ще влязат в следващия парламент и ще направляват съдбините на държавата, за да разберем каква е оценката им и за актуалния шпионски скандал, и за противодействието на целия спектър хибридни заплахи, идващи от Русия и други страни.

БСП, ДПС, „Има такъв народ“ и ВМРО не изпратиха отговори.

Такива получихме само от ГЕРБ и „Изправи се! Мутри вън!“. Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов излезе пръв с подробна позиция на обединението в социалните медии, но в последствие формацията не отговори на допълнително зададени въпроси по темата.. 

Липсата на позиция от ВМРО е донякъде обяснима, като се има предвид уязвимостта на нейния лидер по темата, но е трудно обяснимо защо от обявилата се за основна опозиция БСП и „Има такъв народ“, която претендира, че е антистатуквото, не взимат отношение по темата.

Според ДБ България има системен проблем с руското влияние и в този смисъл неутрализирането на шпионска мрежа се оценява положително. В същото време обаче анонсирането на този казус (шпионската афера – бел.ред.) носи всички белези на пропагандно мероприятие и личен PR и цели пълна атлантическа индулгенция на Бойко Борисов, ГЕРБ и Иван Гешев. Какво казва Христо Иванов, може видите ТУК.

Какво отговарят от ГЕРБ и Мая Манолова, лидер на „Изправи се! Мутри вън!“:

Как оценявате обявения за безпрецедентен удар на прокуратурата срещу български военни, обвинени за шпионаж в полза на Русия? Какво показва наличието на такава мрежа в една от най-секретните служби в държавата?

ГЕРБ: Оценяваме високо работата на Прокуратурата, ДАНС, Военното разузнаване и МВР. Същите оценки получиха нашите служби от редица партньорски държави като САЩ и Великобритания. Наличието на такава мрежа показва интерес към придобиването на класифицирана информация от Русия.

„Изправи се! Мутри вън!“: Оценявам станалото като безпрецедентен и срамен за България скандал, който излиза далече извън границите на страната ни. Засягат се класифицирана информация и тайни свързани със сигурността не само на България, но и на колективните структури, чийто член сме – НАТО и ЕС. Ясно е, че модернизацията на БА е само част от интереса на служителите на МО и в частност на Военното разузнаване – бивши и настоящи, заподозрени в шпионаж в полза на Русия. Информация и предупреждения за засиления интерес и дейността на руските спецслужби на територията на България се съдържат в редица доклади на българските служби за сигурност и ако трябва да се търси изненада, то тя е, че скандалът се развива в средите на Военното разузнаване – структура с авторитет и ползваща се досега с доверие пред партньорските служби и във факта, че се разкрива една добре организирана група. МО и структурите на подчинение на министъра на отбраната са сред най-реформираните след промените в България през 1989 г., но настоящият скандал показва, че освен засилен интерес от страна на чужди спецслужби към тях, е необходим и завишен контрол от страна политическото и военно ръководство.

Според вас прокуратурата поднесе ли по адекватен начин разкриването на предполагаемата шпионска мрежа в полза на Русия?

ГЕРБ: Не може изпълнителната власт да дава оценка на съдебната. Но въпреки това считаме, че е редно гражданите да знаят какво се случва. Това е дело от голям обществен интерес и то не може да остава скрито българското общество.

„Изправи се! Мутри вън!“: Този скандал мина като медийна фойерверка, а касае националната сигурност. Аз самата се питам, любопитно ми е, след като дейността на групата е проследявана в продължение поне на 6 месеца, какво наложи задържането ѝ и изваждането ѝ на показ точно в този момент, предизборно? Какво стои в основата на решението на Прокуратурата за огласяване на този скандал точно сега, а не например преди двадесетина дни, преди да започне предизборната кампания.

Има ли България адекватна стратегия за противодействие на целия спектър хибридни заплахи, идващи от Русия и други други страни?

ГЕРБ: Да. България участва във всички формати на ЕС и НАТО за противопоставяне на хибридните атаки, дезинформацията и фалшивите новини и обменя информация и опит с редица партньорски държави.

„Изправи се! Мутри вън!“: Хибридните заплахи са сред основните характеристики на средата за сигурност, но България все още не разполага с ефективен инструментариум за тяхното неутрализиране. Сред основните източници Руската федерация се споменава в редица стратегически документи, но България създава впечатлението, че не разполага с надеждна стратегия за противодействие.

Как ще се отрази този шпионски скандал върху имиджа на България в НАТО и ЕС? Смятате ли, че партньорите ни в НАТО и ЕС може да ни имат доверие при положение, че в българските служби и министерства все още има служители, обучавани в съветски школи или лоялни на Русия?

ГЕРБ: България не е единствената държава от ЕС и НАТО, в която държавни служители са завършили висшето си образование в бившия СССР. Оценката на България се съдържа в подкрепата, която получихме за разкриването на тази мрежа от редица наши партньори, включително от генералния секретар на НАТО. Тя говори за възможностите на българските правоохранителни органи да разкриват и неутрализират такива мрежи.

„Изправи се! Мутри вън!“: Този скандал, свързан с придобиване и изтичане на класифицирана информация, злепоставя България в очите на съюзниците ни и на партньорските служби, но за момента можем само да се надяваме, че няма да повлияе върху обема, степента на секретност и върху готовността да се споделят с България и българските служби чувствителни за сигурността планове и информация.

Какви мерки са необходими, за да бъдат неутрализирани щетите от шпионския скандал? И по-конкретно в Министерството на отбраната, служба „Военно разузнаване“, Министерство на външните работи? Нужни ли са реформи и ако да, какви?

ГЕРБ: Направена е оценка и се вземат всички нужни мерки.

„Изправи се! Мутри вън!“: За набор от мерки за ограничаване на щетите от дейността на групата е необходимо да се знаят срока на действие, както и  обема и вида на придобитата информация, но от гледна точка на действия за ограничаване на възможностите и предотвратяване на подобни случаи е необходимо:

– насочване и повишаване на вниманието на отделите за вътрешна сигурност към службите за сигурност;
– проверки за лоялност на служителите;
– прецизиране на тестовете и проверките при издаване на допуск за достъп до класифицирана информация;
– преглед на мерките за достъп до класифицирана информация и засилен контрол при работа с нея.

Виждате ли вина в българските власти за съществуването на подобна шпионска мрежа у нас?

ГЕРБ: Никой не е застрахован. Руското разузнаване работи с огромни финансови и човешки ресурси и оперира в целия свят. Като се върнем години назад имаме примери в САЩ за разкрита нелегална резидентурна мрежа, което означава хора със сменена самоличност, които са работили така в продължение на десетки години. Важното е, че тази мрежа е разкрита.

„Изправи се! Мутри вън!“: Наличието на подобна организирана група винаги означава, че има пробив в сигурността и отговорността на българските власти е вън от съмнение, но същевременно се демонстрира чрез медиите капацитет за противодействие.

Защо българските власти не показаха същата ефективност и при разследването на опита за отравяне на бизнесмена Емилиян Гебрев, при който има ясна руска връзка?

ГЕРБ: Следва да се обърнете към Прокуратурата – в България тя осъществява разследването на престъпления. Българското правителство е оказвало пълно съдействие във връзка с този случай.

„Изправи се! Мутри вън!“: Защото не искат. Иначе, имат инструментариум – законов, институционален, съдебен, международното право. И защото няма върховенство на правото. И няма кой да ги накаже, както обичат да твърдят за себе си управляващите от ГЕРБ.

Как България трябва да регулира отношенията си с Руската федерация на фона на изгонените осем руски дипломати за последната година и половина?

ГЕРБ: Отношенията ни се основават на равнопоставеност, реципрочност и взаимно уважение. Руската страна знае, че България прилага международно призната практика при извършване на действия от дипломати, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

„Изправи се! Мутри вън!“: Експулсирането на руските дипломати изглежда логично следствие от разразилия се скандал, но трайното влошаване на междудържавните отношения с РФ според мен не помага на сигурността, вреди и на двете държави.

Автор: Екип на Mediapool

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече