Властта се чуди как да дискриминира повече избиратели

0

Според Конституцията всеки български гражданин, навършил 18 години, има право на глас. С няколко изключения.

„В България около 7 хиляди души са тези, поставени под запрещение. Които на практика са хора, лишени от граждански права”, обясни пред „Нова телевизия“ д-р Цветеслава Гълъбова – директор на Държавна психиатрична болница.

Най-често страдащите от шизофрения, биполярни разстройства, психози и деменция се налага да минат през съдебната процедура на поставяне под запрещение. Те са регистрирани в МВР, което не пречи с личните им данни да бъде злоупотребено по време на избори. Право на глас обаче имат в местата за лишаване от свобода.

„Всички онези, които са в местата за лишаване от свобода и не са с влезли в сила присъди, имат право да гласуват. Това са задържаните по различни причини – подсъдими, обвиняеми – в арестите и съответно в затворите”, обясни зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

Изборният процес не е по-различен зад решетките. Дори и в условията на пандемия.

„На гласуващите ще бъдат раздадени маски, ще бъдат използвани дезинфектанти. Може би ще бъде направено така, че всеки да отбележи своя избор с персонална химикалка, така че там да няма застъпване”, каза още проф. Проданов.

Няма изискване желаещите да гласуват да го обявят предварително. Зад решетките те ще бъдат водени до урната в групи до шестима души .В нито една от секциите в местата за лишаване от свобода няма да има опция за машинно гласуване

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече