Как ни влияе смяната на времето?

0

Преминаването от зимно към лятно часово време влияе пряко на нашето физическо и психическо състояние. Ако преместването на стрелките на часовника с час напред ни дава измамното чувство за по-дълъг ден, то всъщност краде 1 час от съня ни.
Тази промяна на времето може да причини смущения в биологичния ни часовник, известен още като циркаден ритъм.

Уморени ли сте от лятното часово време?

Настройването на часовника напред с един час за лятно часово време през пролетта обикновено означава загуба на един час сън. Това може да ви умори. Проучване от 2019 г., проведено от Американската академия по медицина на съня (AASM), установява, че повече от половината американци обикновено се чувстват уморени и недоспали след преминаването към лятно часово време. Това е и причината много медицински асоциации и специалисти да подкрепят отмяната на смяната на времето.

В изявление на AASM, публикувано в Journal of Clinical Sleep Medicine се казва, че „сезонните промени във времето трябва да бъдат премахнати в полза на фиксирано, национално, целогодишно стандартно време“, което значително ще додобри здравето на хората.

Странични ефекти и рискове от промяната на времето

Умората от загубата на един час сама по себе си може да бъде достатъчно разрушителна, но за някои хора, този процес може да има по-сериозни последици.

Шведско проучване разкрива, че рискът от инфаркт се увеличава през първите три делнични дни след преминаване към лятно часово време.

Смята се, че умората, предизвикана от смяната на времето, е основната причина за увеличаване на пътнотранспортните произшествия в първия понеделник след преместването на стрелките на часовника.
Също така, статистиката сочи, че се увеличават и инцидентите на работното място.

Загубата на час дневна светлина след връщането на часовниците към стандартното време може да предизвика психични заболявания, включително биполярно разстройство и сезонно афективно разстройство (SAD), известно още като зимна депресия.

Датско проучване пък установява, че има 11% увеличение на случаите на депресия след промяната на времето.

Австралийско проучване установи, че честотата на самоубийствата при мъжете се е увеличила в дните след смяната на времето (независоимо дали е зимно или лятно).

Отрицателно въздействие избледнява

Въпреки че нарушаването на циркадния ритъм може да има сериозни негативни ефекти върху здравето ни, повечето проучвания сочат, че те преминават през следващите няколко седмици.

Данни, събрани от потребители на Facebook, сочат, че след преминаване към лятно часово време, повече потребители от обикновено споделят, че са „уморени“. Въпреки това мнозита казват, че се чувстват „щастливи“ и „прекрасни“, което най-вероятно се дължи на по-дългите вечери, пише fakti.bg.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече