Една седмица преди 4 април: Кампания в локдаун и очаквания за невиждан хаос след вота

0

И третата седмица от кампанията спести изненади, гръмовни разкрития, обрати.
Социолозите препотвърждават тенденциите, очертани още преди старта на кампанията.


„Медиана“ публикува изследване (25 март), според което четири формации със сигурност влизат в следващия парламент – ГЕРБ (27%), БСП (23%), „Има такъв народ“ (13,5%), ДПС (11,3%). Следващите четири са под въпрос: „Изправи се. Мутри вън!“, „Демократична България“, ВМРО, НФСБ-“Воля“.
Агенцията сондира и нагласите за следващото управление. 21% посочват, че искат ГЕРБ да продължи да управлява, 50% – ново управление, 29% нямат мнение.

Данните очертават патова ситуация. Всички опции остават отворени. На статуквото ще му бъде трудно да се възпроизведе, на опозицията – да състави ново стабилно управление. Още повече, когато е разединена при рекорден брой участници.

Много партии, но ниска активност. Това е тенденцията, която силно ще повлияе върху броя на политическите сили в 45-то Народно събрание и вариантите за коалиции.
Преди деня за размисъл социологическите агенции ще излязат с най-новите си сондажи, но е много вероятно изводът отново да гласи следното: всички въпросителни остават.

Всеки глас е важен

Съществува нагласата сред колебаещите се да заложат на партия, за която са сигурни, че ще влезе в парламента. Мотивът – „да не ми отиде гласът напразно“.
Тъй като формациите, за които няма 100% сигурност за бъдещо присъствие в НС са много, много е вероятно мнозина ще предпочетат да не отидат до урните в условията на ескалираща зараза. Това ще бъде голяма грешка. Всеки глас е важен, защото определя избирателната активност, а от нея зависи колко гласа ще определят прага (в брой гласове) за влизането в парламента. При ниска активност той драстично пада и партиите с клиентела и привлечен вот на базата на пари и зависимости ще имат огромен тежест.

Призивите за гласуване, които след номера на бюлетината си отправят всички партии, не е шаблонна фраза, а най-важното в българските условия на правене на избори.

Купените и уредени гласове щяха да потънат в общия броя и ако Народното събрание бе одобрило форми на дистанционно гласуване – по пощата или електронно. Но не го направи.

А вече се появиха сигнали и съмнения за непочтени практики, които са мегаиновативни. „Ваксините са новите кабепчета“, твърдят от опозицията, а последните местни избори показаха и нови форми за отчет на вота – чрез предпазни маски.

Задава се хаос на квадрат

Сигналната ракета за уникална следизборна суматоха изстреля директорът на „Информационно обслужване“, математикът с десетки избори зад гърба си, проф. Михаил Константинов. Той обясни, че се задават две перфектни бури – избори по време на пандемия с недостатъчно обучени хора в комисиите и усложнен протокол, което може да забави обявяването на изборните резултати извън определения от закона срок.


В основата на бъркотията е решението на Народното събрание да се гласува и с хартиени бюлетини, и с машини (в 9000 секции). Машинно подадените гласове ръчно ще се вписват в протоколите, а оттам нататък започва голямото смятане – на машинни плюс хартиени, плюс отчитане на преференции и така нататък, а при всяка грешка протоколите ще се връщат на секционните комисии за ново смятане. „На предишни избори една комисия я върнахме 45 пъти“, съобщи проф. Константинов.

И представяте ли си цялата тази суматоха да се излъчва на живо във фейсбук! Интересна ще бъде изборната нощ.

От казуса с протокола, огласен незнайно защо чак сега, се оформи и перфектната политическа буря.

ГЕРБ свикаха светкавична пресконференция, за да обяснят, че коренът на злото е в (зло)умишлено усложнен протокол, но вината е извън партията. Красимир Ципов: „Днес трябва да попитаме кой ще понесе отговорност за това безобразие. Членът на ЦИК от БСП Емил Войнов е предложил този изборен протокол. Трябва да си зададем въпроса дали има умисъл и дали няма целенасочен удар срещу прозрачността на изборния процес.“

Ципов стигна още по-далеч в изложението на фактите: „Трябва да припомним, че дъщерята на Войнов беше взела изборния протокол вкъщи на предишните избори с единствената цел да предизвика скандал.“


Томислав Дончев разпозна политическата цел на деянието: „Целта на цялата тази сага е да се заяви, че изборният процес ще бъде изкривен и манипулиран. Друга цел е персонална и политическа реабилитация на загубилите. Те ще искат да предизвикат дълбока и тежка конституционна криза.“

От „Позитано“20 реагираха веднага: „БСП има малцинство в ЦИК – 6 човека от 20, и не може да прокара нито едно решение по своя инициатива. Вие от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ сте виновни за това положение и ще си носите отговорността. Вие въведохте двойния начин на гласуване, който вероятно ще породи и притесненията, които сега се чуват. Засрамете се, уважаеми колеги от ГЕРБ! Даже и в наглостта си трябва да имате граници.“

Предупреждения за предстоящия хаос дойдоха от целия спектър. Според „Демократична България“ виновник е ГЕРБ с поправките в Изборния кодекс и последвалите решение на ЦИК.

Мая Манолова призова президента да свика КСНС за „ИзбориГейт“ и определи случващото се като „институционален удар върху честността на изборния процес.“ Дотук президентът мълчи.

С още един градус напрежението вдигна бившият член на ЦИК Цветозар Томов. Според него „в основата на този скандал е обстоятелството, че беше прието безумното решение да се гласува едновременно с машини и с хартиени бюлетини в над 9000 секции в страната. Усложнените протоколи са за тези секции“.

Конституционната криза след вота изглежда напълно възможна не само заради обстоятелството, че вероятно няма да бъдат спазени сроковете по закон и ще има много грешки. „Много по-сериозно е обстоятелството, че броят на карантинираните в страната на 4 април ще бъде огромен и повечето то тях няма да имат възможност да упражнят конституционното си право да участват в изборите“, каза Томов. Той смята, че главният виновник за хаоса е парламентът, който е оставил Изборния кодекс „в насипно състояние в условията на пандемия“.

А парламентът междувременно тържествено се разпусна…


Няма съмнение – парламентарни избори 2021 вече пишат история.

Основният сблъсък ГЕРБ-БСП

Основният сблъсък за първото място и за това кой пръв ще получи мандат за съставяне на правителство продължава с наситен интензитет.

Борисов действа „две в едно“, като обиколките му из страната по инфраструктурни и строителни обекти уплътняват лозунга на партията „Работа, работа, работа!“ ГЕРБ пусна и водещият си рекламен клип, в чиито център (както в почти цялата кампания) отново е Борисов.

За сравнение, съвсем друго е внушението на рекламния клип на ВМРО – партията („най-патриотичната и най-българската“ по думи на Красимир Каракачанов) е екип, един отбор, който действа заедно.  

На терен Корнелия Нинова зарежда симпатизантите на левицата, а чрез медиите атакува Борисов в слабите места: ваксинацията, компенсациите за бизнеса, хаоса, лошото здравеопазване.

„Хаосът е налице. Истинската, обективната оценка я дават фактите – първи сме по смъртност в Европа и втори в света. И последни по ваксинация. Това е оценката. Още повече, че тя идва вече не само от нас, като опозиция. Вчера и на Европейския съвет канцлерът Меркел посочи правителствата, които се оплакват от проблеми с ваксинацията като виновници за тези проблеми. Каза: Вие сте си виновни, защото не си организирахте процеса на ваксиниране и поръчката на ваксини, както трябва.“ (Корнелия Нинова, БНТ, 27 март“).

На всеки проблем БСП предлага решение. Нинова заяви, че партията има ясен план за управление на страната.

На телевизионния екран големият сблъсък между двете водещи партии намери ярко проявление в дебата между Тома Биков (ГЕРБ) и Явор Божанков (БСП).
„Кризата показа, че Борисов е най-слабият министър-председател в цяла Европа, тъй като мерките у нас са на парче“, атакува Божанков.

„Не се действа на парче, опитваме се да няма хора, които да останат без помощ от страна на държавата в тази тежка ситуация. Пари в държавата има, защото управлява ГЕРБ. ГЕРБ има кандидат за премиер и това е Бойко Борисов“, заяви Биков и на свой ред попита кой е кандидатът на БСП за премиер.

Отговорът: „Министър-председателят ще се определи от следващото мнозинство, ние, за разлика от ГЕРБ, не сме лидерска партия. Но съм убеден, че ще намерим кандидат за министър-председател, прочел повече от една книга и говорещ чужди езици. За разлика от Борисов, Корнелия Нинова владее два чужди езика, има образование и е прочела повече от една книга.“

Една от тезите, които ГЕРБ лансира упорито в кампанията е, че след изборите ще трябва да се възстанови политическия диалог.

Излезе и предизборен клип на БСП с основно послание: „Ние може да донесем промяна и стабилност в страната, с грижа за хората.“

Трифонов излезе от нелегалност за час и 35 минути

Слави Трифонов, който бойкотира мейнстрийма и отчетливо отсъства от кампанията, излезе от нелегалност за час и 35 минути. Толкова продължи интервюто му с въпроси от граждани, излъчвано в телевизия 7/8 и фейсбук страницата му.

Най-после, поне за коалиционните намерения на „Има такъв народ“, завесата беше открехната – никаква коалиция с ГЕРБ, БСП, ДПС и патриотичните формации, възможност за съюз с „по-малкото лошо“ – „Демократична България“ и платформата на Мая Манолова.

„Казвал съм го много пъти: няма да се коалирам с ГЕРБ, БСП и ДПС. Мога да си го татуирам, но е тъпо“. Така водещият съобщи следизборните си планове.

Важен елемент, който трябва да бъде отчетен: безалтернативната подкрепа за евроатлантическия избор на България и партньорството с ЕС и НАТО. По този въпрос Трифонов изключи всякакви лавирания и двойна игра.

Между извънпарламентарните политически сили – „Има такъв народ“, ДБ и платформата около Мая Манолова вече има ясно изразени намерения за следизборно сътрудничество. Наложи се още една разделителна линия между парламентарни и извънпарламентарни партии, което още ще усложни формулата за съставяне на кабинет.

ДПС в атака, „Републиканци за България“ – с национално покритие

Атакувано от трите споменати извънпарламентарни партии, както и от „Републиканци за България“, ДПС също е в остра атака, но срещу ГЕРБ и Бойко Борисов.

„Дойде Бойко, натрупа 20 милиарда дълг. Руши държава и държавност. Гази демокрация, гази Конституция, гази законите на страната и ние го търпим.“ (Мустафа Карадаъй, на предизборна среща на Централния лъч на Движението).

„На гражданите, които изразят някакво недоволство им се хвърля успокоителна пачка от джипката. Нашата позиция е, че трябва да създадем държавност, която да регулира всички взаимоотношения вътре в обществото. (Ерджан Себайтин Ебатин, водач на листата на ДПС във Варна, в интервю)

Движението остана без конкуренция в своя сегмент, Централният лъч на партията всеки ден е сред своите избиратели и при ниска избирателна активност едва ли ще загуби гласове. За разлика от по-лабилните електорати на нови политически сили като „Има такъв народ“ и „Изправи се. Мутри вън!“

Изненада може да поднесе партията на Цветан Цветанов, която вече има 120 офиса в цялата страна, а предизборното й темпо е на високи обороти.

Източник: Епицентър.бг

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече