Разкриха невероятни подробности за изгубения континент Зеландия

0

Нова експедиция за картографиране на океана очертава границите на Зеландия, потъналия континент, от който са останали Нова Зеландия и Нова Каледония, пише LiveScience.

Специалисти от университета на Куинсланд в Австралия са събрали нови данни за северозападния край на Зеландия, който е в Коралово море край Куинсланд. Те са картографирали 37 000 кв. км за 28 дни.

Зеландия се е откъснала от суперконтинента Гондвана в периода преди 79 милиона до 83 милиона години. Сега, като се изключат Нова Зеландия и Нова Каледония, останките от него са на океанското дъно. 

Това не е единствената континентална кора, откъснала се от по-голям континент, но е най-голямата – 4,9 милиона кв. км. Следващият континентален фрагмент е шест пъти по-малък – Мадагаскар.

Зеландия получи статут на континент през 2017 г. Оттогава учените работят по картографирането й – трудна задача, защото 94 процента от нея са под вода.

„Нашата експедиция събра топографски и магнитни данни за морското дъно, за да изследва как се е формирала връзката между Тасманово и Коралово море в тесния коридор между Австралия и Зеландия“, казва Дерия Гюрер от екипа.

Районът между Австралийската плоча и Зеландската плоча е много сложен, добави тя. Вероятно има няколко микроконтинента, потопени там, отделили се от основните континентални маси.

Суперконтинентът Гондвана е обхващал днешната Южна Америка, Африка, Антарктида, Австралия, Зеландия, Арабия и Индийския субконтинент. Тези фрагменти от континенталната кора се различават от околната океанска кора на морското дъно, която е по-плътна и по-тънка.

Изследването е извършено в сътрудничество с океанографския институт „Шмид“. Данните от картографирането ще бъдат включени в по-голям проект – „Морско дъно“ 2030, който има за цел да направи изчерпателна карта на океанското дъно.

Според американското Национално управление по измерване на океаните и атмосферата по-малко от 10% от морското дъно е картографирано чрез съвременни сонарни методи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече