ГЕРБ удобно разцепи ЦИК седмица преди вота

0

Атаката, на която ГЕРБ подложи Централната избирателна комисия (ЦИК) миналата седмица заради секционните протоколи с резултатите от вота, е отровила напълно и без това обтегнатите отношения между членовете на органа.

Казусът тресе изборната администрация вече седмици наред. Представители на районните избирателни комисии (РИК) продължават да алармират, че документите са прекалено сложни за попълване, което създава не само големи рискове за грешки, но и за забавяне при обработването на резултатите. Официалната позиция на ЦИК е, че опростяване на протоколите не е възможно, тъй като са съставени според изискванията на Изборния кодекс. Това даде повод на ГЕРБ да нападне изборните комисари, че скришом обслужват опозицията, която цели да създаде проблеми при вота и криза в страната.

Макар че пред обществеността излиза с единна позиция, вътрешно ЦИК е силно разделена, до степен, че оставя впечатлението за междуособна война между членовете й. За това свидетелства стенографския протокол от заседанието й на 25 март – същия ден, в който ГЕРБ нападна комисарите, а покрай тях и БСП.

Криене зад законовите норми?

Тогава членът на ЦИК Йорданка Ганчева, която е от квотата на ГЕРБ, призовава колегите си да помислят за опростяване на изборните книжа. „Не считам, че сме закъснели. Защото, колеги, много по-страшно би било, знаейки, че бихме имали проблеми с отчитането на резултатите именно от усложнения протокол, ние да замълчим и да се крием зад някакви законови норми, които аз лично, като юрист, не приемам, че това е причината да не може да вървим към опростяване на секционния протокол. Факт е, че ние сме сезирани както от обществото, така и от РИК-овете”, изтъква Ганчева.

Тя защитава и решението на представители на районни комисии да говорят публично по казуса: „Колегите от РИК-овете отишли по студията! Ами, нормално е, и аз да бях член на РИК, и аз да бях председател или секретар на РИ, и аз щях да изляза.” И изразява недоумението си, че атакуваният от ГЕРБ техен колега Емил Войнов, номиниран от БСП, си е позволил да даде изявление от партийна централа.

Предложението на Ганчева намира подкрепа и от Георги Баханов, също издигнат от ГЕРБ: „ … ЦИК не може да се превръща в закостенял орган, който не може да се съобрази с нищо, което му се дава отвън като съвети, препоръки и мнения … Има достатъчно време, така че не считам, че е толкова фатално, ако направим някакви минимални промени в протоколите.”

Протоколите напечатани, а ЦИК ще ги променя

Скочи да се защити споменатият Войнов: „Понеже моето име беше замесено, само искам да кажа, че никога не съм давал изявления, а единствената причина, поради която дадох това изявление, е тъй като беше замесено името ми в една пресконференция.” След което напомни най-важното – протоколите вече са отпечатани в печатницата и, освен това, методическите указания към секционните комисии за изборите са изготвени по настоящия протокол. „Съмнявам се да не предизвикаме още по-голям хаос, ако сега тръгнем да променяме протокола”, посочва Войнов.

По-рязко реагира Силвия Стойчева, също предложена от БСП: „Уважаеми колеги, аз съм смутена и потресена от изказванията, които чух от колегите си в тази зала!” Стойчева посочва, че предложението да се обсъди онова, което смущава членовете на СИК и РИК в протоколите, „беше направено едва днес след пресконференция, дадена в партийна централа на ПП ГЕРБ – управляващата партия.” „. И вие, колеги, искате да кажете, че сега ЦИК по указание на ПП ГЕРБ ще промени протокола, а не тогава, когато органите, посочени в ИК, са сезирали ЦИК за тази промяна. И уважаваните от мен колеги защо не направиха това предложение в рамките на всички тези дни, а го правят сега?! Ясно е защо. Аз не искам отговор от вас, колеги. Какъвто и отговор да дадете, той ще бъде една имитация на законосъобразност”, гневно заявява Стойчева.

Емоции и политика

„Колега Стойчева, разбирам, че сте потресена, но не мога да обсъждам емоционалното ви състояние в момента. Призовавам колегите, защото тук, в ЦИК, няма партии, да гледаме чисто професионално”, отвръща също толкова ядосано Ганчева. Присъединява се и Баханов: „Кажете в тези изменения, които се предлагат единствено и само с цел да се опрости работата на СИК, на РИК, респективно на ЦИК, къде виждате в това политика, които промени ще помогнат на една или друга политическа партия или коалиция в предстоящите избори? Къде виждате, че тези промени ще наклонят изборния резултат в една или друга посока?”

През цялото това време председателят на ЦИК Александър Андреев не прави опит да успокои излизащия извън рамките на нормалното дебат. Трябва друг член на ЦИК – Катя Иванова, да предложи да се гласува дали въобще да се включи такава точка в дневния ред. Оказва се, че мнозинство от две трети, каквото се изисква за решение на комисията, не може да се постигне, тъй като изборните комисари се разделиха по партийна линия – БСП го отхвърли, всички останали го подкрепиха. И изборните протоколи си останаха, каквито бяха.

Автор: Людмил Илиев

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече