България при управлението на Бойко Борисов: Тотален срив във всички сфери на живота

0

Като се изключи времето, когато е бил в опозиция, ГЕРБ и Бойко Борисов управляват България около десет години. Достатъчно дълъг срок, за да може да бъде постигнат значителен напредък в социално икономическото развитие на страната, в областта на образоването и здравеопазването, в борбата срещу корупцията и престъпността, в реформиране на съдебната система и укрепването на демокрацията.

Ето с какво се характеризира това десетилетие на неговото и на партията му управление.

В страната беше извършено ударно строителство на магистрали, които имат важно значение за развитието на икономиката.

Бум в определени периоди бележеше жилищното строителство

Финансовата политика беше разумна, което се отразяваше в оценките на международните рейтингови агенции като ФИТЧ  и други.

Отбелязани бяха успехи в овладяване на организираната престъпност.

България беше възприемана като надежден партньор на ЕС и НАТО.

Успешно премина председателството от страна на България на Съвета на ЕС.

Овладяна беше мигрантската криза.

Държавата отдлеляше нужните средства за ремонтиране на училища и религиозни храмове.

Болниците, държавни и частни бяха оборудвани с висококачествена медицинска апаратура.

Българската столица все повече добиваше облика на европейски град, особено нейната централна част, както и по отношение на комуникациите във връзка със разрастващия обхват на мрежата от метростанции.

Силно развитие отбелязаха телекомуникациите, България стана известна с високия обхват и качество на интернет услугите.

 Българското черноморие стана привлекателен обект за закупуване на недвижими имоти от граждани на Русия и други страни.

ГЕРБ като партия и  премиерът Борисов съумяха да привлекат значителен електорат и да печелят убедително парламентарни и местни избори.

На фона на тези успехи обаче се откроиха и сериозни проблеми.

През годините на своето управление,  премиерът Борисов постепенно концентрира цялата власт в ръцете си. В държавата беше установен авторитарен режим на управление.  Парламентарният контрол бе изпразнен от съдържание, той рядко се явяваше в Парламента, където да отговаря на питания. Сред политическите институции парламентът се оказа с най- ниска оценка на доверие в обществото.

Демократичните промени настъпили в страната след 1989т., при управлението на ГЕБ и Борисов претърпяха застой. На практика липсваха обществени дебати при взимането на важни решения в областта на външната и вътрешна политика, икономиката,  решаването на социалните проблеми, а ако имаше такива,общественото мнение беше пренебрегвано, решенията взимаше еднолично той.

В областта на свободата на словото България зае незавидното 111 място в света. Съгласно  доклад на „Репортери без граници“ българското правителство разпределя непрозрачно европейски средства за определени медии, като така  подкупва медиите, те смекчават или изцяло се въздържат от отразяването на определени теми

Липсата на реални демократични промени засегнаха изключително важната правоохранителна и съдебна система. Според Росен Миленов, бивш служител на ДАНС и сегашен организатор на „Референдуми за справедливост“ „Съдебната  влacт e кaпcулирaнa и зaтвoрeнa зa грaждaнитe и oбщecтвoтo, нo пък e cилнo oтвoрeнa зa кaдрувaнe oт cтрaнa нa кoрумпирaни пoлитици, криминaлни бизнecмeни, мaгиcтрaтcкa шурoбaджaнaщинa и cпeциaлни cлужби.

Виcшият cъдeбeн cъвeт – oргaнът, кoитo упрaвлявa цялaтa cъдeбнa влacт ce фoрмирa изцялo нa пoрoчнa ocнoвa – зaвиcимocти и пaртийни дoгoвoрки”.

При управлението на Борисов, Главният прокурор има огромна власт, над него не стои никой. Тази безконтролност беше критикувана от Венецианската комисия. Работата на българската прокуратура е определено неефективна. Маса дела са връщани от съда на прокуратурата, заради пропуски в обвиненията.

Според данни изнесени от „Свободна Европа“ през 2019 г. прокуратурата е разгледала над 200 хиляди преписки, от които 124 хиляди са завършили с отказ да бъдат образувани разследвания. 

Адвокатите нямат достъп до тези преписки, въпреки че законът им дава такова право, поради една инструкция от 2006т. за деловодната дейност от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, съгласно която водещият съответната преписка има право да не разреши достъп до преписката. 

.

Към днешна дата все още не е изградена Единна информационна система за борба с престъпността, която да свързва компютрите на съдебната и изпълнителната власт, данните от МВР, следствието, съда, така че като се изпише ЕГН-то на един заподозрян да се появи пълна информация за него- други престъпления, арести, осъждания.

При десетте години на управление на ГЕБ и Борисов не е вкаран в затвора нито един от босовете на организираната престъпност, някои от които, докато съдът разглеждаха делата им, бяха пуснати на свобода и след като присъдите им бяха произнесени напуснаха пределите на страната и остават и до днес неоткриваеми.

 По отношение на борбата с престъпността, според анализ на Центъра за изследване на демокрацията от март 2020г. 55% от българите заявяват, че нямат доверие на полицията в разкриването на престъпленията.. По данни на   Евростат  България е с най-високо ниво на престъпления, насилие и вандализъм в целия ЕС.

България продължава да е с най- висока корупция след страните от Европейския съюз.  Според последната си оценка на инвестиционния климат в България от Държавният департамент на САЩ, , че „корупцията е ендемична, особено при големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор“ .     

Центърът за изследване на демокрацията, софийски мозъчен тръст, заяви в доклад за 2019 г., че според местните бизнесмени поне 35% от договорите за обществени поръчки са свързани с корупционни практики.

 И към  днешна дата България продължава да бъде най- бедната страна в ЕС. По данни на КНСБ, през 2019г.  домакинствата, които живеят със средства на човек под издръжката на живот са 71,3% . За 2020г. по данни на Националния статистически институт  1.6 млн. живеят под прага на бедността.   

В България всеки трети не може да посрещне неочаквани разходи, да си позволи едноседмична почивка или да отоплява адекватно дома си. Българите са на първо място в ЕС по невъзможност да си отопляват жилищата, по данни на  Евростат.

През последните години  България е държавата с най-голямо неравенство в Европейския съюз. През 2019-та година международният индекс за измерване на неравенството (коефициентът Джини) в България достига рекордно ниво (40.8 при средно около 31 за ЕС),   По данни на КНСБ за 2020г. – най-богатите 20% от населението получават средно 7,7 пъти повече от най-бедните 20%, при средно за ЕС от пет пъти.

Особено тежко е положението на възрастните и децата.

Всяко четвърто дете и всеки втори възрастен гладува.

Групата на пенсионерите в България  остава и днес  от най- бедстващите.  Официално бедни са 56% от  от българските  пенсионери или над 1.2 млн. За тези, за които близките им не могат да се грижат за тях липсват старчески домове.

В не по- добро положение е и проблемът с адекватни грижи за българските деца. Ето фактите изложени от неправителствената организация „Национална мрежа за децата“ в годишния и доклад „Бележник 2020г.“:

– Всяко трето дете в България живее в риск от бедност

През 2009 година Борисов обеща да има модерен закон за детско правосъдие, така че децата да не бъдат съдени по-жестоко от възрастните по един остарял закон от 1956 година.Това обещание още не е изпълнено. През 2019г. Правителството спря обсъждането и работата по приемането на Национална Стратегия за детето (2019 -2030).  България е единствената държава в Европа без стратегически документ, на чиято основа да се развиват политиките за детето.

    – През март 2019г. правителството закри Фонда за лечение на децата в чужбина. Днес има хиляди молби за дарения за тежко болни деца, които чакат да бъдат лекувани в чужбина.   

    – През 2020г. България заема челна позиция по най-висока детска смъртност в Европейския съюз. Рискът за всяко дете, родено у нас, да почине още преди да е навършило 5 години, е със 70% по-висок от средния за ЕС

    – През 2020г. за 8 000 деца в София няма места в общински ясли и детски градини.

През последните години България е на втора място в ЕС по дял на новородени извънбрачни деца, много от които са отглеждани от самотни майки.    

По данни на ЮНИЦЕФ (https://www.unicef.org/bulgaria/) за България, всяка година около 1000 деца в училищна възраст не се записват в училище, 45% от ромските деца не посещават детска градина, а 15% не посещават училище и остават неграмотни и неспособни да се реализират в живота.

Средно около 3500 деца годишно стават жертви на различни престъпления и участват в наказателни производства.

Социалните проблеми на държавата са особено силно изразени в областта на здравеопазването.

Българското здравеопазване  се оказа неподготвено за посрещате на предизвикателствата, която постави пред страната ни коронавирусната пандемия. Към края на 2020г. България излезе на първо място в света по смъртност от коронавирусно заболяване. Очерта се недостиг на лекари и медицински страни, масова част, от които напускат страната поради ниско заплащане  и постъпват на работа в болници в други държави. През първите месеци на 2021г. България зае твърдо последно място по ваксинирано население, поради неспособността на правителството да осигури ваксини.

Държавни и общински болници в провинцията  бяха закрити или заплашени от закриване, но  процъфтяват свръх луксозни частни болници, закачени на хранилка към Здравната каса. Само в София има повече болници, отколкото в Холандия. Вначалото на 2020г. година бившият вече управител на Националната здравно осигурителна каса д-р Дечо Дечев  алармира за системно ощетяване на публичния фонд в полза на частни болници.  Дечев даде за пример как за едно и също лекарство, на един и същи производител, здравната каса е платила на частна болница седем пъти по-висока цена.

България е единствената страна, в ЕС, която не разполага със  санитарен хеликоптер за оказване на бърза помощ, но похарчи близо два милиарда лева за американски изтребители.

Директните плащания от българите за здравна помощ се очертаха между най- високите в ЕС. Значителната част от населението (около 14%), което не е обхванато от социалното здравно осигуряване.

     В България се забелязва през годините на управлението на Падишаха хроничен недостиг на психиатрични болници.

       Проблемите във здравеопазването са една от основните причини България да е на първо място в света по смъртностПродължителността на живот на българите все още е най-ниската в ЕС.     

      Важно значение за здравето на хората играе чиста околна среда.           

     През годините в страната се нароиха стотици замърсяващи околната среда незаконни сметища.

За замърсяването на околната среда допринася вноса- законен, с разрешения дадени от правителството на Падишаха и незаконен,  на хиляди тонове  боклук. Тези отпадъци се изгарят в ТЕЦ-вете и замърсяват въздуха.

През 2020г., 11 години след идването на Борисов на власт, София и България са на първо място по замърсен въздух в Европа.

През последните години продължи остават нерешени много проблеми в областта на образованието. Някога  българското средно образование, беше на едно от най- високите нива в Европа. В крaя нa 2020г. излязoхa cтaтиcтки, чe нaд 43% oт зaвършвaщитe cрeднo oбрaзoвaниe ca функциoнaлнo нeгрaмoтни, т.e. чeтaт, нo нe рaзбирaт връзкaтa нa думитe.  През последните 14 години, от които 10 гадини Борисов и партията му са управлявали държавата, са били закрити близо 800 училища.

През 2013 г., когато Борисов е премиер  вече четири години  41% от учениците ни са напълно грамотни.  Шест години по- късно, през 2019г. пак по време на негово управление 41% от българските ученици до 16 години не са грамотни.  Кризата в образователната система води то това, че намлява интелигентността на нацията (national IQ Scores) също намалява. Някога в челните места в света по този критерии, днес  в списъка от 113 страни ние сме едва на 47-мо място, далеч след Монголия, Молдова, Казахстан и др.

В областта на висшето образование в  страната се нароиха множество университети, без това да повиши качеството на обучение. Липсват всякакви връзки на университетите с бизнеса, произвеждат се масово ненужни специалисти, които след завършването на образованието си остават безработни.

Икономическото развитие на страната не бележи особен прогрес при управлението на Падищаха.

През 2019г.  по показателя вътрешен брутен продукт България е на последно място в ЕС с 8780 евро на глава на населението, срещу над 45,000 евро за най- развитите западноевропеййски страни и двойно и значително по- малко от страните от бившите източноевропейски социалистически страни.

 Значителна част от осъществяваните проекти в областта на икономиката се дължат на финансиране от евросубсидии и на чуждестранни инвестиции. Държавата не разполага с достатъчно собствен финансов ресурс, който да и позволява успешно да стимулира развитито на българската икономика.

 Управляващите не замениха архаичният плосък данък, не носещ достатъчно приходи, с прогресивен данък, който е прилаган във всички развити страни в света. Този данък е и антисоциален, защото облага със същия данък както най- бедните, така и най- богатите, данъчната система не предлага и  необлагаем минимум, както е в други страни.

Спорно е ликвидирането от управляващите и лично от премиера Борисов Премиерът Борисов лично ликвидира три важни руско- български проекта, свързани с осигуряването на енергийни суровини и развитие на българската енергетика: нефтопровода „Бургас- Александропулис“, газопровода „Южен поток“ и строежа на атомната централа АЕЦ „Белене“.

Бъдещето на българската ядрена енергетика продължава да е  поставено под угроза.

Държавата понесе сериозни загуби от фалита на Корпоративната търговска банка, но размерът на тези загуби беше резултат и от това, че по времето на управлението на ГЕРБ, тази банка беше привилегирована и държавата наливаше и държеше в нея значителен финансов ресурс.

През 2019 г. чуждестранните инвестиции бяха по-малко от сумата, която нашите емигранти са изпратили на родствениците си в страната.

В областта на бюджетното финансиране, вместо приоритет да бъде даден на подпомагане на средния и малък бизнес, на земеделието, здравеопазването и на социални програми, милиарди лева бяха планирани за покупката на американски изтребители, като близо един милиард се предвижда и в бюджета за 2021г. за покупка на нови бойни кораби.

В областта на земеделието  евросубсидийте се разпределят от властите без ясен критерии, без контрол и отчетност и са обект на злоупотреби и измами.Според доклад на БАН у нас 100 души обират лъвския пай от агросубсидиите, като 2.4% от бенефициентите получават 45% от всичките директни плащания. 

Субсидии получават и„производители“, които прибират парите, без да са произвели нищо.   Необосновано голяма част от  част от субсидиите са предоставят на крупни земевладелци- латифундисти в Добруджа, които произвеждат жито ,значителна част, от което изнасят. В същото времеславещата се някога със своето производство, самозадоволяне и износ  на плодове и зеленчуци България, внася такива от чужбина. Същото положение е и в областта на животновъдството. Днес България не може да се изхранва без внос на селскостопански продукти и храни.

През последните 11 години  продължи масовата  законна и незаконна сеч на българските гори.

 Ако един от успехите на управлението на ГЕРБ и Борисов, много от второстепенните и междуселищните пътища са в окаяно състояние и често причина за катастрофи. Към 2012г. , три години след идването на Борисов на власт, България е на първо място в Европа по  брой загинали при катастрофи с леки автомобили на 1 милион жители. Седем години по- късно, пак при неговото управление, през което той строи магистрали,  през 2019г. България  продължава да остава на първо място по смъртност на пътищата.

В областта на туризма, продължи бетонирането на българските черноморски курорти, като България стана магнит за любителите на „алкохолен“ туризъм.

Бедността, безработицата, социалните и икономическите проблеми  при управлението на ГЕРБ допринасяха за обезлюдяването на нацията. Продължи масовата емиграция на български граждани търсещи препитание в чужбина. 

Докато през 1988 населението на България е било 8,9 милиона, през 2020г. е 6,9 милиона, като демографският срив не спря с идването на власт на ГЕРБ. Ежегодно от страната емигрират хиляди души  души, главно млади, умни и способни хора. Това се отразява и на раждаемостта- през 2019г. починалите в страната са били с 46 000 повече от новородените. 

Представа за  отделни социално икономически проблеми в държавата през 2019г. се съдържа в годишният доклад на ДАВС за 2019г. Ето някои заключения, съдържащи се в доклада:

     – Чрез схемите за данъчни измами и други ощетяващи фиска посегателства, пресечени от ДАНС през 2019 г., са нанесени щети на държавния бюджет за над 205 млн. лв. , а предвид дългосрочния характер на пресечената престъпна дейност, размерът на предотвратената щета е няколкократно по-голям.

     – Остават актуални оценките за съществуващи дефицити в безопасността на транспорта на пътници и товари, резултат от незадоволителното състояние на отделни участъци от железопътната и сухопътната мрежа

     – Продължават проблемите при предоставянето на услуги по водоснабдяване и канализация, основно свързани със замърсени водоизточници, силно амортизирани съоръжения и дефицити при тяхното управление и контрол

      – Финансовите и производствени проблеми пред отделните селскостопански отрасли са устойчив генератор на социално напрежение.

     – Незаконният дърводобив в страната остава в значителни обеми, засягайки общински, държавни и частни гори.

     – В сектор „Здравеопазване“ се наблюдава задълбочаваща се кадрова и финансова криза… обществено недоверие и недоволство от качеството на предлаганите здравни услуги.  

Сериозни критики към България, състоянието на съдебната системи, правата на човека и корупцията се съдържат в доклад на Държавния департамент на САЩ, публикуван пет дни преди изборите у нас. В него се посочва, че съществуват съществени проблеми, свързани с правата на човека като насилствено отношение от страна на полицията, произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система, сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, включително цензура на медиите, насилие и заплахи за упражняване на насилие срещу журналисти, както и корпоративен и политически натиск върху медиите, а, тежки корупционни деяния и други.

Тези сериозни проблеми и предизвикаха масовите протести през 2020г. в страната с искане на оставката лично на премиера Борисов и на Главният прокурор Гешев. Те показаха, че е дошло време за промяна.

Автор: Антон Гицов

Източник: „Епицентър.бг“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече