Като безропотен слуга на властта, ЦИК бламира видеонаблюдението на вота

0

Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни използваха всички процесуални хватки, за да бламират делото за видеонаблюдението на изборите и излъчването в реално време на броенето на бюлетините. Въпреки обществения интерес спорът да бъде решен от съда преди изборите в неделя, двете държавни институции осигуриха отлагането му.

Софийският административен съд разреши заснемането на обработването на гласовете, но Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни обжалваха решението пред Върховния административен съд. Върховните магистрати заседаваха по делото днес, но заради КЗЛД и ЦИК не дадоха ход по същество. Причината е, че двете комисии възразиха, че не са били призовани преди повече от 7 дни, както изисква законът. Това не би било пречка, ако бяха изразили съгласие делото да се гледа. Те обаче обявиха, че са неподготвени, защото не са се запознали с жалбите си (ЦИК с жалбата на КЗЛД и обратното) и съдът нямаше друг избор, освен да отложи процеса, информира „Сега“.

„Демократична България“, която прати забраната на ЦИК за видеозаснемането, в съда, поиска ВАС да допусне предварително изпълнение на решението на първата инстанция. Това искане бе подкрепено и от прокуратурата. Срокът за произнасяне е тридневен, но очакванията са яснота да има до края на деня, предава БНР. Според радиото ако бъде допуснато предварително изпълнение на решението на Софийския административен съд, видеонаблюдение в неделя ще може да има, въпреки че няма произнасяне по същество по жалбата на ЦИК и Комисията за защита на личните данни. Юристите на „Демократична България“ обаче обясниха пред „Сега“, че това ще е ясно, когато излезе определението на съда, тъй като и предварителното изпълнение подлежи на обжалване.

В съдебната зала председателят на Комисията за защита на личните данни реагира остро срещу становището на първоинстанционния съд, че специализираният закон и европейският регламент за защита на личните данни не се прилагат по време на изборите. Венцислав Караджов обаче отговори утвърдително на въпроса – щеше ли да е допустимо видеонаблюдение, ако то беше изрично уредено в Изборния кодекс. „След като има правила и тези правила, когато се приемат, законът за нормативните актове изисква да се съгласуват с органа, който извършва надзор, тоест комисия за лични данни. При положение, че има достатъчно гаранти за физическите лица, тоест спазени са всички изисквания на регламента и на българския закон за защита на личните данни“, каза той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече