Преди партиите игнорираха вота ни, а сега искат да го контролират (ВИДЕО)

0

На миналите избори председател на комисия цял ден гледа мачове на телефона си, разказва Мария Спирова за горчивия опит на българите в чужбина

Може да е законно, но е морално неоправдано. Така журналистката и гражданска активистка Мария Спирова, която живее в Лондон, коментира факта, че за първи път доброволците в изборните комисии в чужбина са изместени от партийни представители, информира „СЕГА“.

Допреди няколко години българската държава изобщо не се интересуваше дали ние ще упражним правото си на глас и ние трябваше да се самоорганизираме. В един момент партиите на статуквото установиха, че в чужбина има сериозна гражданска активност, и това ги стресна. Ако преди властта ни игнорираше, то от 2016 г. насам вече се опитва да ограничи правото ни на глас. След като стана ясно, че това само ни мотивира допълнително, от европейските избори насам ние наблюдаваме усилия от всички партии на статуквото за овладяване на този процес„, обясни тя в предизборното студио на „Сега“.

Според Спирова два са проблемите с партийните пратеници – българските общности в чужбина не ги познават и много от тях са напълно неподготвени и незаинтересовани от изборния процес.Имахме случай на предишни избори, когато председател на изборна секция, поставен от партия, пристигна и през целия ден гледаше мачове на телефона си„, разказа тя. Това логично увеличава опасността от грешки – и при гласуването, и при преброяването на бюлетините.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече