Избираме нов парламент насред ковид криза

0

6 732 316 души с избирателни права у нас могат да гласуват на парламентарните избори днес.

В страната са открити 11 983 избирателни секции. Справка за адреса на секцията, в която ще гласуваме, можем да направим на https://www.grao.bg/elections/

Местата за гласуване в чужбина са 465. Адресите им могат да бъдат открити на сайтовете на българските посолства, както и в заповедите за образуване на секциите зад граница на интернет страницата на външното ни министерство (заповедите – тук).

В състезанието за парламента ще участват 22 партии и 8 коалиции. Списъкът с изборните участници може да бъде видян тук6895 са претендентите за парламента – почти 30 души за всяко депутатско място. Пълните кандидатски листи на всички партии и коалиции могат да бъдат разгледани тук.

9398 са секциите, които ще разполагат с машини за гласуване (адресите им – тук). Устройства няма да има в населените места с под 300 избиратели, нито в чужбина.

Преди да гласуваме

Избирателите задължително трябва да носят защитна маска за лице, която да покрива носа и устата. В указанията, издадени от здравните власти, се уточнява, че маски ще бъдат предоставяни на входа на сградата, в която се помещава избирателната секция. Това не отменя задължението на избирателя да разполага със собствени предпазни средства.

Гражданите трябва да спазват обичайната физическа дистанция от 1.5 метра, а ръцете да се дезинфекцират преди влизане в сградата, където е секцията. За тази цел ще се поставя дезинфектант на входа. Вътре в сградата трябва да се спазва поставената маркировка и да се избягва докосването на повърхности.

За да бъдат идентифицирани от избирателната комисия, гражданите трябва за кратко да свалят маската си, като спазват дистанция от членовете на комисията. Физическият контакт трябва да се избягва и затова личната карта ще се показва от избирателя и ще се оставя на масата на комисията. Ако решат да използват машина за гласуване, избирателите първо трябва да почистят ръцете си с дезинфектант, какъвто трябва да има осигурен непосредствено до устройството.

Гласуване с хартиена бюлетина

Хартиената бюлетина трябва да бъде откъсната от кочана от член на комисията пред самия избирател. Върху нея не трябва да има никакви отбелязвания. Членът на комисията трябва да я сгъне и да постави един печат на гърба. Препоръчително е да се избягва физическият контакт при предаването на бюлетината на избирателя.

На самата бюлетина партиите и коалициите са изброени в квадратчета, разположени вляво, с номера от 1 до 30. В районите с независими кандидати (които са двама) присъства и номер 31. Вдясно на бюлетината са кръгчетата с преференциите за кандидатите от съответната листа, които са отбелязани с трицифрени числа от 101 нагоре. Задължително е отбелязването на партия или коалиция – иначе бюлетината става невалидна. Изборът на отделен кандидат с преференция е по желание. Тази възможност е налице само в страната, не и в чужбина, където няма избирателен район. Избирателят може да гласува и с „Не подкрепям никого“ – но така гласът му не се взима предвид при разпределението на мандатите.

Гласуването става само с X или Y, отбелязани със синя химикалка, без да се излиза от кръгчето или квадратчето. Всичко друго прави гласа недействителен.

Ако сбърка, избирателят има правото да се обърне към комисията за нова бюлетина – но само веднъж. След като е гласувал, трябва да сгъне бюлетината по начина, по който го е направила комисията, да се подпише и да си вземе личната карта.

Гласуване с машина

Когато влезе в секцията, избирателят трябва да заяви пред избирателната комисия, че иска да гласува машинно. Ще получи карта, която трябва да вкара в отвора в долната част на машината. На екрана й ще се появи машинната бюлетина, която е същата на вид като хартиената.

Тъй като е много дълга, бюлетината е на три страници, които избирателят може да прелиства със специален бутон. След като избере партия или коалиция, и евентуално кандидат с преференция, натиска бутона за проверка и на екрана излиза направеният избор.

Ако смята, че е сгрешил, избирателят може да се върне назад и да промени избора си. Ако е сигурен, натиска бутона за гласуване. Устройството отпечатва разписка, на която е отразен неговият вот. Избирателят трябва да я сгъне така, че да не се вижда как е гласувал, и да я пусне в кутията за разписки, а картата да върне на секционната комисия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече