Бъдещото правителство се удари в математиката. Сегашното я игнорира, пак отваря страната

0

През нощта ЦИК обяви мандатите в новия парламент. Коя партия колко мандата е получила и от кой район точно, можете да видите тук. Трите партии, които бяха готови да си сътрудничат – „Демократична България“, „Изправи се! Мутри, вън!“ и „Има такъв народ“ – взимат общо 92 депутатски места. За да се състави правителство, са нужни 121 гласа. Победителите от ГЕРБ ще имат 75 депутати, БСП – 43, ДПС – 30.

Кой ще управлява

„Изправи се! Мутри, вън!“ преживява разкол още преди да е възникнала като парламентарна група. От едната страна е адв. Николай Хаджигенов, който настоява формацията да участва в управлението, като вземе гласове от БСП, но не допуска социалисти в управлението. От другата страна са Мая Манолова и Татяна Дончева, които са против и са готови да изключат Хаджигенов. Всички новини по темата с бъдещото управление можете да следите в блога ни.

COVID-19

През последното денонощие са регистрирани 2957 нови случая на COVID-19. Това отговаря на 18,38% от извършените тестове. В болници са настанени 10 404 души, от които 813 са в интензивни отделения. Ваксинирани са 19 063 души.

Починали са 136 души.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Пак отваряне

В понеделник отварят заведенията на закрито, позволени са концертите, фестивалите и съборите. В сряда се отварят казината и моловете. На училище ще тръгнат най-малките, на 26 април – учениците от 5, 9 и 12 клас, а чак след 17 май – и тези от 6 и 11 клас. Властите са успели да стигнат до извода, че са направени „първите крачки“ към приключване на третата вълна на пандемията.

Рисковете от коронавируса. Спутник V

34% от хората, преболедували COVID-19, по-късно са развили неврологични или психични проблеми, твърдят учени от Оксфорд. Това е поредното изследване, което свидетелства за негативен ефект на COVID-19 върху човешкия мозък.

Словакия обяви, че руските ваксини Спутник V, които е получила, се различават от вида, който е бил тестван. Те не съдържат данните за медикамента, които бяха публикувани в авторитетното британско издание за медицина The Lancet и които се анализират от ЕС.

Русия, Украйна, Навални

В последните дни на март Русия започна да струпва войски на границата с Украйна. Какво е това въоръжение и кой какво казва за него е обяснено тук.

Руският опозиционер Алексей Навални има двойна дискова херния и губи чувствителност в ръцете си. Той е в трудов лагер, където не му позволяват достъп до личен лекар, но и не осигуряват нужното лечение.

Ваксините за деца. Турция. Белфаст

Задължителното ваксиниране на деца не нарушава права им, реши Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Турция осъди доживот бивши офицери заради задари опита за преврат през 2016 г. Безредици в Северна Ирландия, които започнаха още в петък, раниха 41 полицаи, демонстрантите хвърляха коктейли „Молотов“ по полицията и запалиха автобус.

И три препоръки

Чилийски военен кораб качи шестимата български полярници от националната база в Антарктида. Първоначално екипът трябваше да отпътува с чилийски ледоразбивач, но на кораба се установиха случаи на коронавирус и той беше блокиран, а българите бяха свършили провизиите и зазимили базата.

Жена, преживяла изнасилване по време на войната от 1998-1999, беше избрана за депутат в Косово. Вижте видеото.

Студентът Михаил Мишев отбеляза международния ден на ромите в кампуса си в Американския университет в Благоевград. Той се бори с дискриминацията и расизма още от ученик. Михаил Мишев е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

В България има най-малко 1 742 избирателни секции, в които партиите могат да „купуват гласове“. Николай Лавчиев описва 14 от тях от различни части на страната. Описал е как да ги познаете. Има и по-интересно – всичките данни за рисковите секции са напълно публични, и то от години.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Автор: Татяна Ваксберг

Източник: „Свобона Европа“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече