Ето какво е причинило смъртоносната мъгла в Лондон, убила 12 000 души преди 67 години

0

През 1952 година над британската столица Лондон пада гъста мъгла. Тя трае едва 4 дни, но за това време убива 12 000 души. 67 години по-късно странната мистерия около този случай все още не е разкрита. До днес, когато учени от университета в Тексас, най-накрая повдигнаха завесата около загадката.

Ренди Занг и екипът му решили да проверят какво точно се е случило в периода между 5 и 9 декември, когато се наблюдава смъртоносното явление. По това време светът вече е приключил с Втората световна война, индустриалната революция бележи забележителен прогрес, а комунизмът все още не се е превърнал в тоталитаризъм, който да обхване половин Европа.

Над Лондон обаче пада гъста мъгла, която трае 4 дни. За това време умират 12 хиляди души. Още 150 000 търсят болнична помощ и получават тежки увреждания. Терористичен акт? Атентат? Нищо подобно. Отговорът се оказва по-болезнен и по-неочакван от всички предположения, пише “Business Insider”.

Изследването установило, че азотния диоксид е реагирал със серния диоксид, който се отделя от фабриките и комините на къщите.

„Отдавна е известно, че сулфатите са голяма част от мъглата във въздуха. А частиците сярна киселина, които са възникнали в нея, са в резултат на серния диоксид от домовете и фабриките и ТЕЦ-овете“, разказва ученият.

Той признава, че досега не е бил съвсем наясно как серния диоксид се е превърнал в сярна киселина. По всичко изглежда, че е взаимодействал с азотния диоксид и се е получила смъртоносната мъгла.

Подобни замърсявания са редовно явление и в Китай, но в страната се произвеждат толкова много изкуствени торове, че това води до образуване на огромни количества амоняк в атмосферата. Последният неутрализира частиците сярна киселина, което единствено спасява китайците от масова смърт, като трагедията от 1952 година в Лондон.

Екипът се надява случаят със смъртоносната мъгла да бъде поучителен за съвременните градове. И да се вземат по-сериозни мерки срещу замърсяването.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече