Иронична инициатива на АЕЖ срещу действия на МВР

0

Асоциацията на европейските журналисти в България състави „предупредителен протокол“ на министъра на вътрешните работи. Министър Христо Терзийски е предупреден да не нарушава правата на журналистите, нито лично, нито чрез действията на подчинените си.

Ироничната инициатива на АЕЖ е в отговор на действия на МВР срещу журналиста Димитър Стоянов. Става дума за случай, при който полицейски служители са съставили предупредителен протокол на репортера. Стоянов е предупреден да не общува с бизнесмен, обект на негово разследване. Той обаче е отказал да подпише документа.

Стоянов огласи историята в публикация в сайта Bird. Той твърди, че е опитал да се свърже с бизнесмена Христо Близнаков във връзка с разследване за злоупотреба с европейски средства. Целта на Стоянов е била да му зададе въпроси относно данни, на които се е натъкнал. Според разказа на журналиста, бизнесменът е отправил заплаха към него и му е затворил телефона.

Стоянов е подал жалба срещу тази заплаха. Резултатът обаче се оказва „предупредителен протокол“ от страна на МВР към самия журналист.

Ето защо от АЕЖ също под формата на „протокол“ напомнят на министъра на вътрешните работи, че „ако продължава да нарушава правата на представители на медиите с действия или бездействия ще носи морална и политическа отговорност“, информира „Свободна Европа“.

„Репортери без граници“ нарекоха случая на Димитър Стоянов „абсурден за една демокрация“ в публикация в Туитър и призоваха властите да осигурят защита на журналиста и да разследват заплахите, които той е получил.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече