Румен Радев към новите депутати: Не може да сте крепостни на никой лидер

0

Не може да сте крепостни на никой лидер! Обърна се към новите депутати, които положиха клетва днес, президентът Румен Радев.

45-тото Народно събрание се свиква в сложно време, то е израз на месечните протести и на общата воля за промяна. Това каза президентът Румен Радев в обръщението си към народа и Народното събрание от парламентарната трибуна, при откриването на първото заседание на новоизбрания 45-и парламент, цитиран от БТА.

Парламентът е фрагментиран, посочи Радев и допълни, че мнозина анализатори вещаят кратък живот на 45-то Народно събрание, но времето ще покаже какъв ще е той и това зависи изцяло от депутатите. Колкото и да трае, пред парламента стоят отговорни и неотложни решения – първото е по създаване на правителство, каза Радев. Кризата с COVID-19, фалитите, бедността, неотложната актуализация на бюджета, преодоляването на драстичното изоставане по всички важни показатели в ЕС, необходимостта от интензивна модернизация на страната изискват оперативни решения, заяви държавният глава.

Румен Радев заяви, че в понеделник ще проведе консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство. Постигането на управляващо мнозинство колкото и да е необходимо не следва да бъде математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата, каза президентът. Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция, допълни той.

Време е. Независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите за съставяне на правителство, парламентът трябва да предприеме незабавни действия за реформа на изборния закон, каза президентът=

Държавният глава посочи, че на консултациите при него в рамките на година и половина са били отправени редица предложения, включващи 100 процента машинен вот, видеонаблюдение, изсветляване на работата на изборната администрация, справедлив достъп до медиите в предизборната кампания, повече избирателни секции и осигуряване на дистанционно гласуване за сънародниците ни в чужбина. Дължим го на унизените членове на избирателни комисии, принудени да чакат с денонощия, натъпкани в зали и автобуси. Дължим го на нашите сънародници зад граница, които с ентусиазъм ни показаха, че за тях България е не само родно място, не само минало, но и Отечеството, в което хиляди мечтаят да се завърнат, каза Радев.

Историческият момент, в който се намираме, поставя този парламент пред мисията да предприеме дългоочаквани промени за постигане на най-важната, непосредствена национална цел – укрепване на държавността, заяви президентът. По думите му, необходими са решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел. За утвърждаване на върховенството на правото, неутрализиране на задкулисието, пресичане на корупцията, връщане на гражданите в управлението. Без постигането на тази цел, всякакви нови управленски конфигурации и техните икономически и социални политики ще продължат да са обречени на провал, а България да се „бетонира“ на последните места в ЕС по стандарт и качество на живот. Ключова стъпка по този път е излъчването на нов тип управление – синтез на почтеност и компетентност, каза държавният глава.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече