Полит. калинки от ГЕРБ кацат по министерства, бягат от уволнения

0

Кадри от политическите кабинети на ГЕРБ се спасяват от уволнения, като се преназначават на държавни постове в министерства и ведомства.

Така например от сайта на Министерството на финансите става ясно, че доскорошният зам.-министър на финансите Росица Велкова вече е директор на дирекция „Държавни разходи“. За нейното преназначение ведомството не е известило специално.

Бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев съощи, че с държавен пост ще се снабди и началникът на кабинета на министъра на финансите Надежда Петрова. Тя ще стане на първо време държавен експерт в отдел “Финансово оздравяване на общините”, с перспективата по-късно да бъде назначена за началник отдел в дирекция „Финанси на общините“.

За шеф на същата дирекция се гласи Жени Начева, сега зам.-министър на здравеопазването. „Тя е кадър на Горанов и Ананиев и дълги години директор Финанси в НЗОК, където поне 12-13 години шеф на Надзорния съвет беше Кирил Ананиев“, припомня Кадиев.

„Сега“ попита финансовото министерство за тези рокади и оттам потвърдиха новите назначения на Росица Велкова и Надежда Петрова. „Г-жа Велкова и г-жа Петрова са дългогодишни служители на МФ (повече от 20 години), с утвърден авторитет и професионализъм, които в мандата на настоящото правителство бяха натоварени с отговорността да заемат позициите на заместник-министри на финансите и с приключването на този ангажимент се предвижда те поетапно да се завърнат в дирекциите, в които преди това са заемали ръководни длъжности, съгласно законовите разпоредби“, посочват от пресцентъра на МФ.

Оттам уточняват, че Росица Велкова е оглавила дирекция „Държавни разходи“ на 12 април т.г., а на доскорошния шеф на дирекцията Владимир Петров е прекратено служебното правоотношение по негова молба поради придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст преди повече от 4 години. Преди да заеме поста зам.-министър Росица Велкова е била началник на отдел в посочената дирекция от 2001 г., уточняват още от МФ.

В социалните мрежи има сигнали за подобни преназначения и в други министерства. Целта на тези рокади е верните партийни кадри да не могат да бъдат лесно уволнени от следващите управляващи.

От „Изправи се! Мутри, вън!“ обявиха, че днес ще внесат предложение в Народното събрание за мораториум на действията на правителството в оставка, свързани със сключване на договори, концесии и назначения на ръководни длъжности в министерства и агенции.

Още миналата седмица от БСП предложиха да се въведе мораториум на правителството в оставка покрай приетото вече от 45-то Народно събрание решение да се създаде комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов за последните 10 г. Това предложение обаче не беше подкрепено от останалите нови партии и ДПС, с мотива че трябва да се гласува с отделен акт, а не заедно с комисията за проверка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече