Тормозът над неудобни журналисти не спира при Бойко! Вече сме 112-и по свобода на словото

0

„Малкото критични журналисти са постоянно подлагани не само на клеветнически кампании и тормоз от страна на държавата, но и на сплашване и насилие. Ситуацията с медиите е много тревожна, защото никой не проявява интерес към разследването или осъждането на насилието над журналисти“.

Това пишат от „Репортери без граници” за медийната свобода в България в годишния индекс за свободата на словото.

В класацията, която се публикува всяка година през април, страната пропада с още едно място и вече заема 112-о място – най- лошо представяне в Европейския съюз.

„Много тревожна ситуация“, е един от изводите на организацията.

От органицацията дават пример с ареста и боя на журналиста на свободна практика Димитър Кенаров, който все очаква разследване на случилото се с него през септември 2020 г. по време на антиправителствените протести. Изреждат още случая с побоя над журналиста Слави Ангелов от март 2020 година, заплахите срещу Николай Стайков заради разследването му за „Осемте джуджета“ и други.

„Журналистите често са призовавани и разпитвани от полицията за своята работа, докато политиците и олигарсите поддържат отношения, белязани от корупция и конфликти на интереси, с проправителствените медии. Делян Пеевски, олигархът, който беше най-прословутото въплъщение на това недопустимо състояние на нещата, продаде своите медии, но влиянието му върху медиите продължава да бъде проблематично“, пишат още от „Репортери без граници“.

Неправителствената организация обръща внимание и на факта, че „правителството разпределя европейско и друго публично финансиране за медии в пълна липса на прозрачност и това насърчава медиите, които получават такова финансиране, да се отнасят благосклонно към властта“. „Репортери без граници“ отбелязват още, че съдебният тормоз над независими медии като „Биволъ“ и групата „Икономедиа“ представлява постоянна заплаха за свободата на печата. През юни 2020 г. един от собствениците на „Икономедиа“, Иво Прокопиев, най-после беше оправдан по обвинения, които, изглежда, са били политически мотивирани“, припомнят от „Репортери без граници“ делото срещу съиздателя на „Дневник“ и „Капитал“ и още петима души за продажбата на миноритарния дял на ЕВН.

Индексът на „Репортери без граници“ всяка година оценява свободата на словото в 180 държави и територии. Тази година класацията показва, че журналистиката е напълно или сериозно възпрепятствана в 73 от страните, а в други 59 държави търпи ограничения. От Европейския съюз България заема най-ниско място, като преди нея са Боливия и Бразилия, а след нея Индонезия, Бенин и Замбия. Турция заема 153-то място. На първо място с „най – свободни медии“ са Норвегия, Финландия и Швеция, а в дъното на класацията са Туркменистан, Северна Корея и Еритрея.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече