След куп неверни обвинения към опозицията, Бойко нареди: ГЕРБ да върне мандата!

0

ГЕРБ най-после призна пълния си провал с опита да състави правителство. След като и двете поканени политически сили – „Демократична България“ и „Има такъв народ“, отказаха изобщо да преговарят по въпроса, Бойко Борисов нареди на кандидат-премиера Даниел Митов да върне мандата.

Половинчасовият монолог на премиера в оставка този път беше в домашна обстановка, в присъствието на Митов, зам.председателя на НС Цвета Караянчева, лидера на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, кмета на София Йорданка Фандъкова, здравния министър Костадин Ангелов и вицепремиера Томислав Дончев. Нито един от тях не посмя да вземе думата. Борисов засипа представители на новото мнозинство в НС със серия от упреци покрай гласувани в НС решения, много от които не отговарят на истината.

„Най-лесно е да откажеш разговор и среща, защото обратното изисква да обясняваш аргументи. Приемам решението на комисията да върнем мандата“, отсече Борисов. Той надълго и нашироко обясни колко готов на компромиси бил – даже се бил дръпнал на заден план, за да не дразни, пратил за преговори хора от средите на партиите, с които ще се преговаря… „Много искам тези партии, включително и членове на ЕНП, да кажат какво не харесаха на преговорния екип, за да не проведем поне разговори. На Дани Митов, на Томислав Дончев, на Румен Христов – хора, които са били от тях? Както бях обещал, дадох път на нови хора, които да не дразнят – точно обратното, градивно, в условията на пандемия да помогнат с каквото могат в такава ситуация. Решили са с писмо – добре, ние запомняме какво правят. За „Има такъв народ“ – Митов, Калин Вельов, Любен Дилов…“, зачуди се той, цитиран от „Сега“.

Всъщност откакто се е „отдръпнал“, Борисов изнася поне по един монолог дневно, който е изпълнен с упреци и обиди към евентуалните партньори. Не е ясно и какъв компромис е фактът, че ГЕРБ състави правителството си още преди да е започнал преговори с когото и да било и потенциалните партньори можеха само да го подкрепят или отхвърлят. Той е убеден, че „Има такъв народ“ няма да състави кабинет и ще се отиде на предсрочни избори. „Те дори кабинет няма да покажат. Защото, ако го покажат, хората веднага ще разберат кой е пръстът, който седи отзад. Те нямат капацитет за кабинет. Страх ги е, няма да направят правителство, няма да постъпят отговорно като нас – да кажат Слави Трифонов – премиер – вътрешен министър“, твърди Борисов.

„На българските граждани показахме как би изглеждал наш кабинет в такава революционна обстановка. Вчера видях как се метнаха веднага на депутатските мерцедеси. Видях, че първите решения бяха да си направят заплатите над 10 000 лв. Видях как се върна най-порочната практика в парламента – гласуването с чужди карти. И то точно тези – „Има такъв народ“, които обясняваха колко часа трябва депутатите не трябва да мърдат, да работят. Чухме, че не трябва да се дава думата на опозицията – все неща, за които упрекваха нас. А пък вчера това, което приехте, е абсолютен абсурд. Мутрите си вкараха адвокатите в парламента, до обед техните кантори ще защитават престъпници, а следобед привикват главния прокурор и върховния съдия да им се отчете по тези дела. Там ще ги мачкат. Каква независимост на съдиите ще има, когато адвокатите на престъпниците ги викат да им задават въпроси. Всеки ще гледа това изслушване да му мине по-гладко. Да не говорим за лъжите за мажоритарен вот – татко ще ми купи колело, но по-нататък, след четири години“, коментира Борисов.

Всъщност решенията, които бяха взети вчера при гласуването на временен правилник на НС, бяха в обратна посока. Досега нямаше таван на възнагражденията, които получаваха депутатите, ако работят по „приоритетни за страната задачи“. Сега се посочва, че такива пари се получават само за гласувани от парламента задачи, а досега в правилника дори не пишеше кой може да им ги възложи – само че могат да взимат бонуси към заплатите. Въведе се и задължението всички депутати да декларират направените от тях разходи с раздаваните на парламентарните групи безотчетни пари. В правилника на ГЕРБ това правило важеше само за независимите депутати, колкото и нелогично да звучи. Ограничено беше ползването на служебните коли. Предложението, зад което бе видяно връщане на партийните номади и възможност за гласуване с чужди карти, не е на „Има такъв народ“, а на „Изправи се. Мутри вън!“, и не бе прието при гласуването в залата.

Предложението да се привикват председателите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд пък бе на ДПС. Първоначалното предложение бе да се задължи само главният прокурор Иван Гешев на всеки три месеца да се отчита в правната комисия в НС. По предложение на ДПС обаче към него бяха пришити и председателите на ВАС и ВКС. Това бе прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. Останалите бяха против.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече