Всички срещу ГЕРБ и ГЕРБ с всички: Как гласуват партиите в парламента

0

Животът на 45-ия парламент изглежда ще бъде кратък след намеците на „Има такъв народ“, че ще се стигне и до трети мандат, което почти сигурно значи – предсрочни парламентарни избори през юли. От партията на Слави Трифонов продължават да казват само, че какво ще правят ще се разбере когато получат мандата. Очакваше се това да стане тази седмица. Президентът Румен Радев обаче обясни в събота, че иска да даде повече време за работа на Народното събрание, както и възможност партиите да стигнат до съставяне на кабинет. Така вероятно той ще връчи мандат след празниците.

Новото Народно събрание обаче върна интереса на гражданите и повече дебати в пленарната зала. А в гласуванията се формират различни мнозинства и – стари, и нови около партиите на протестния вот. Те често са подкрепяни от ДПС, които са заели остра позиция срещу ГЕРБ въпреки многобройните им колаборации и през последните години. За да демонстрира пък, че се разграничава от партията на Доган, ГЕРБ използва идеята на „Демократична България“ и внесе предложение за анкетна комисия за „Росенец“. А ДПС можело дори да я подкрепи (се разбра от интервю на Хамид Хамид по Би Ти Ви), за да покаже, че не се притеснява от проверки.

Още в началото най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС, остана в изолация. Мнозинството „Всички срещу ГЕРБ“ (в което влизат останалите пет партии) избра ново ръководство на парламента и… се разпадна по ключови въпроси. Заедно с ГЕРБ, БСП и ДПС обезсмислиха и ревизията на управлението на Бойко Борисов, и задължителното изслушване на главния прокурор Иван Гешев от правната комисия.

Около дебата покрай тоза решение, пролича че с „Коалиция Гешев“ (по думите на лидера на „Демократична България“) поне главният прокурор ще бъде „пазен“ от реформа в този парламент.

При окончателното гласуване изглежда, че старите партии в парламента няма да допускат и съществени промени в изборните правила като електронно гласуване, а ако се стигне до гласуване по пощата, то ще е само в чужбина. Други ключови решения не се очакват.

Всички срещу ГЕРБ и ГЕРБ с всички

На първото заседание всички отхвърлиха предложението на ГЕРБ Цвета Караянчева да оглави парламента и избраха за негов председател юриста Ива Митева от „Има такъв народ“, от което се видя, че партията на Бойко Борисов ще е в изолация. На втория ден всички решиха да задължат премиера в оставка да се яви в Народното събрание, от което той „избяга“ с отпуск и след това с операция на крака.

Никой не подкрепи предложението на ГЕРБ за мажоритарен избор на депутати, макар че негов идеолог е партията на Слави Трифонов, както и не пожела да преговаря с кандидат-премиера Даниел Митов за излъчване на правителство. Но имаше предложения и на ГЕРБ, които бяха приети.

По предложение на партията на Бойко Борисов комисията по ревизията няма да проверява само последното управление на ГЕРБ, а последните десет години, което ще доведе до прекален голям обем работа и според депутати предполага не така задълбочена проверка. Предложението мина с гласовете на БСП и ДПС.

Иначе ГЕРБ подкрепи и мораториума върху действията на правителството в оставка, и всички проекти за промени в изборните правила.

И някои важни мнозинства

След първия работен ден лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че новите партии явно не са срещу ГЕРБ, щом отлагат гласуването на мораториума върху действията на правителството в оставка, който бе приет няколко дни по-късно, които според социалистите са достатъчно, за да се окопае Бойко Борисов в земеделието и енергетиката.

От БСП зададоха и въпрос колко от назначенията са на бившия депутат Делян Пеевски, чието „покриване“ от тези избори и парламент, остави да се говори основно за модела „Борисов“, а не за „Борисов – Пеевски“.

При гласуването на процедурата за задължително изслушване на главния прокурор на всеки три месеца в правната комисия, която бе предложена от „Демократична България“, БСП помогна на ГЕРБ и ДПС да разширят процедурата и да включат в нея и председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд. Според Христо Иванов е порочно да се приравняват тримата, но това се прави, за да може прокуратурата да се меси в работата на съда.

Трите стари партии не заявяват намерения за съществени промени в изборните правила като електронно гласуване и гласуване по пощата. На първо четене единодушно бе приет само проектът на „Има такъв народ“, но той включва и голяма част от идеите на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“, които не се подкрепяха взаимно.

Тези първоначални „гъвкави“ мнозинства показват и рисковете за правителство на малцинството с мандата на „Има такъв народ“ – партиите около протестния вот имат 92 гласа и ако предложат кабинет, се очаква той да бъде избран с гласовете на всички (вероятно дори (няколко) от ГЕРБ), но за ключови реформи и промени той едва ли ще може да събира достатъчно гласове.

Автор: Здравка Андонова

Източник: Дневник

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече