Подпорната стена на Алепу – с нов собственик. „Главболгарстрой“ се отказа от проекта

0

„Главболгарстрой“ се оттегля от проекта „Алепу Вилидж“, съобщи компанията, цитирана от БТА. Решението е мотивирано с „негативна кампания и отрицателен обществен отзвук“.

Проектът стана известен като „подпорна стена“ на т.нар. Шофьорски плаж на юг от Созопол. Строителството там започна в края на 2018 г. Тогава институциите констатираха свлачище и предписаха изграждането на подпорна стена, която да укрепи крайбрежието. През лятото на 2020 г. обаче снимки в социалните мрежи показаха, че строежът на първа линия изглежда като 4-етажна сграда.

През февруари 2021 г. Административният съд в Бургас обяви за нищожно строителното разрешение, издадено от главния архитект на Созопол за изграждането на курортния комплекс „Алепу Вилидж“. Решението на съда обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС), напомня „Свободна Европа“.

„Независимо от факта, че извършените строителни дейности са напълно законосъобразни и в съответствие с одобрените проекти, последвалата негативна кампания и отрицателен обществен отзвук, водят компанията до решението да се откаже изцяло от участието си в проекта „Алепу Вилидж“, се казва в съобщение от фирмата.

В съобщението се казва още, че дружеството „ГБС Турс“ ЕАД, което е носител на отстъпено право на строеж и на разрешението за строеж на ваканционното селище, е продадено на Стоян Василев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече