В очакване на Годо: Стотици фирми още чакат спасителните грантове

0

Близо 1500 средни предприятия, кандидатствали през август за спасителни ковид-грантове и одобрени през декември миналата година, още чакат парите си.

До момента по схемата „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“, стартирала през лятото на 2020 г., помощи реално са стигнали само до 190 фирми, показва справка на Министерството на икономиката.

В началото на декември (повече от три месеца след крайния срок на кандидатстване) ведомството публикува списък с 1703 фирми, одобрени да получат безвъзмездни помощи между 30 000 и 150 000 лв. Впоследствие бяха сключени договори с 1 548 от тях с обща сума на грантовете 212.8 млн. лв. Пет месеца по-късно става ясно, че едва на 11% от компаниите са преведени 25.5 млн. лв., пише „Сега“.

С тези печално бавни темпове на разглеждане, одобрение, подписване на договори и превеждане на средства процедурата за подпомагане на пострадалите от коронакризата средни предприятия засенчи друга схема, която се прослави със своята мудност – подпомагането на микро и малки фирми. Близо 26 000 дребни предприемачи чакаха повече от 4 месеца – от май до август 2020 г. – първо да им бъдат разгледани заявленията, а след това повечето от тях чакаха още толкова, за да сключат договори и да получат символичните между 3000 и 10 000 лв.

Сравнително по-бързата процедура за компенсиране на затворените от началото на декември бизнеси, в която бе включена Националната агенция за приходите (НАП), все още не е изплатила парите на всички над 8100 одобрени фирми. Всъщност НАП бе най-експедитивна само за ресторантьорите – те първи получиха през март компенсации за локдауна през декември и януари в размер на 20% от месечния оборот преди пандемията. После през април започна изплащането на помощта за февруари и първата половина на март. По-голямата част от затворените търговци, туроператори и обучителни центрове обаче бяха компенсирани последни, като някои от тях още очакват грантовете си. 

Няма никаква яснота кога ще стартира третата фаза на схемата за подкрепа чрез оборотен капитал на засегнатите от локдуана бизнеси. Тя обхваща тези икономически дейности, които останаха затворени от средата на март до края на април – туроператорите и нощните заведения. В края на март от Министерството на икономиката и НАП съобщиха, че работят по нов механизъм и предстои да обявят параметрите за кандидатстване. След парламентарните избори обаче работата по новата процедура е спряла. „Обясниха ни, че заради приетия от новото Народно събрание мораториум върху някои действия на правителството в оставка, то няма право да се разпорежда и с финансови обезщетения“, заявиха за „Сега“ туроператори. А средства за помощи по третата фаза на компенсациите през НАП би трябвало да има – ОПИК отпусна 156 млн. лв. общ бюджет, а поискани до момента от бизнеса са 115 млн. лв.

Никакъв напредък не личи и по програмата за подпомагане на малки предприятия с оборот над 500 000 лв. За тях от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ бяха пренасочени 78.2 млн. лв., като определената безвъзмездна помощ е 50 000 лв. По схемата в началото на март кандидатстваха над 6000 фирми, които още се оценяват от администрацията на ОПИК. Очаква се списъкът с одобрените фирми да бъде доста орязан, защото в момента заявленията им четирикратно надхвърлят бюджета.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече