Германският “Шпигел” замеси Борисов и Меркел в схема с предпазни маски

0

Германската армия е поръчала от България защитно облекло за стотици хиляди евро, което е некачествено, но за което канцлерът Ангела Меркел, изглежда, лично е говорила с тогавашния премиер Бойко Борисов. Това разказва сп. „Шпигел“ в разследване, предава Дневник.

В разследването на немското издание се посочва как от фирмата „Венера Стайл“ (Venera Style) от Хасково е получено предложение за такива продукти, въпреки че дотогава тя прави само облекло. В началото на пандемията обаче „Венера“ предлага да достави двуслойни маски – 85% памук, 15% еластан – на Германия през пролетта на 2020 г.

Публикацията идва месеци след началото на мащабен скандал с доставки на некачествени маски, уличил в корупция съюзници на Меркел и поставил партията ѝ – християндемократите – в неизгодна позиция в навечерието на парламентарни избори.

Описаното се представя като забележително в момент, когато България се нуждае от тях колкото и Германия и дори е наложила забрана за износ.

„Защо тогава България изпраща маски на Германия,“ пита изданието. И второ – този бизнес се ползва с подкрепа на най-високо ниво като тази на канцлера Ангела Меркел, министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер и други като председателя на службата за поръчки към въоръжените сили. Крамп-Каренбауер дори подготвя личния си асистент да се качи на самолет да вземе проби от София.

Бундесверът набързо прави покупки, макар стоките да са съмнителни, каквото е и качеството им. „В писма, получени от „Шпигел“, няколко пъти се споменават политически причини.“ Изпращат се и защитни костюми, които се озовават в отдела на Бундесвера за защита от ядрени, биологически и химически оръжия.

„Връзките на Меркел със София“

Сделките между Меркел и Борисов, „приятел на Запада“, идват от България, където обаче винаги е имало слухове, че той не е „чист“ като политик, продължава списанието. „Не е известно дали сделката е политически фарс или афера“, но е „сигурно“, че Меркел и Борисов са обсъждали за пръв път темата на 27 март 2020 г. Канцеларията на Меркел потвърждава това. Денят преди това ръководителите на държавите от ЕС обсъждаха с видеовръзка възможностите да се осигури защитно облекло в блока и Борисов е предложил да участва.

Добре известни са връзките на Меркел със София и с Борисов, бивш пожарникар, бодигард, ръководител на охранителна фирма „не е точко примерният държавник“, обвиняван от опозицията, че прикрива корупционна система, в която олигарсите са на власт.

„Когато обаче двамата говорят по телефона, Борисов е на власт над 10 години след малка пауза. Предвидим партньор на ЕС, а това означава нещо в Източна Европа. За Борисов Меркел бе „скъпа Ангела“, а и със „скъпата Анегрет“ (Крамп-Каренбауер) той бе на „ти“.“

След въпросния разговор канцелария въвлича и отбранителното министерство. Изготвени са технически документи, които началникът на кабинета на Крамп-Каренбауер обсъжда с шефа на службата за поръчки на армията, а помощникът на министъра излита за София на 31 март, за да вземе проби от костюми и маски от кабинета на Борисов.

Тук „Шпигел“ обръща внимание на посоката на команди „отгоре“ – „не български доставчици изпращат стоките с идо Германия, за да бъдат проверени, а личният помощник на министъра трябва да вземе пробите заедно с екип, готов да излети за България. Още на следващия ден.“ Канцеларията и министерството дори не коментират колко струва полетът, нито защо въпросът е толкова „важен политически“ – хора, запознати със случая, казват, че никога досега не се е случвало такова нещо.

Без сертификати, без качество, но…

Мейл от началника на кабинета към служителя на армията обаче предполага откъде идва значението: незабавното тестване на материала в службата за поръчки на Бундесвера в Кобленц трябва да стане „както са обсъждали… БК (това е канцлерът – бел. ред.) и (премиерът) Борисов“. Предвид натиска службата за поръчки нарежда доставката да стане „незабавно“ в срок от 24 часа.

Създава се впечатлението и, че е по-добре проверката да завърши с констатация, че с материалите всичко е наред („само фарс ли е проверката за качество в Германия“, пита „Шпигел“). Оказва се, че в момент когато здравното министерство е наводнено от предложения за маски и в нарушение на процедурата, по която обикновено Бундесверът прави поръчки. Освен това продукцията от България няма никакви опознавателни знаци, нито удостоверения за качество.

Освен това пробите показват, че продуктите са некачествени; заключението е дори че ползвателят на маските не е защитен. Същото е с костюмите, които могат да се перат само при температура от 30 до 40 градуса, а това е недостатъчно за да се ликвидират вирусите и следователно може да се използват само веднъж. Въпреки това службата за поръчки се задейства, а процесът се обявява за „силно значим политически“. Отправя се молба да се сключи възможно най-голям договор с българските компании за задоволяване на потребностите на армията.

Това включва малки за германските мащаби, но сериозни за компанията за облекла „Венера“, поръчки, обхванати от три договора за шест дни: 200 хил. маски за 246 хил. евро. Още 11 хил. защитни костюма се поръчват на други производители въпреки явните съмнения в качеството.

Последваща доставка на проби на костюми и визьори през април също е некачествена, без сертификати; издава се лиценз за ограничена употреба, на визьорите – за еднократна.

Комуникацията по тази тема впоследствие спира, а по-късно се появява проблем през май – Бундесверът е подписал споразумение с „Райнметал груп“ за достатъчно костюми за следващите 12 месеца и всъщност няма нужда от поръчките от България. Дипломатичното решение е да се дадат два малки договора на България за 5000 костюма и 1500 визьора за 156 хил. евро, за да се помогне и на българското производство (въпреки че на практика в Бундесвера те не са необходими).

Връзките на ГЕРБ

Официалната позиция е, че пазарната ситуация е несигурна и може да има забавяния; изглежда, липсата на сертификати и възможността да се набавят по-качествени стоки за резерв не е била проблем.

„Защо обаче българските договори са толкова важни в Берлин? Канцеларията мълчи; разговорите с международните партньори са поверителни,“ пише „Шпигел. Списанието пита дали федералното правителство не е трябвало дпоне да провери за какви компании става дума, особено ако са от страна, която е последна в ЕС в индекса за корупция на „Прозрачност без граници“.

Хипотеза е, че Борисов просто е искал да подпомогне икономиката си, но избраният начин е „по-скоро странен“. „Или може би, както правителството му информира „Шпигел“, е искал да помогне на германските си приятели, а това би било благородно?“ Познавач на българската политика развива по-скоро теорията, свързана с връзките на ГЕРБ в местни структури и компаниии системата, при която фирми получават договори, а в замяна връщат част от парите директно или индиректно.

Нещо повече, твърди „Шпигел“, прави впечатление, че Борисов е искал да доставя и другаде – в Испания, Франция и Австрия – въпреки нуждата от маски и в България.

Борисов и компаниите в схемата отхвърлят всякакви обвинения. В Бундесвера обаче защитните костюми на практика стоят на склад, както и визьорите – някои от тези стоки са неприложими за медицински цели, други дори могат да са опасни за потребителите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече