Кирил Петков: Близо 1 млрд. са раздадени само на 8 компании, 4 от тях във връзка с Пеевски

0

Огромни средства са дадени само на 8 компании само – това са 946 млн., а 4 от тези 8 фирми, когато човек отиде в журналистическите разследвания, се вижда, че има недиректна връзка с господин Пеевски, говорим за над 500 млн. Това страшно ме притесни.

Това заяви пред бТВ служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Това са нашите средства на данъкоплатците. От понеделник назначавам специална комисия за публичен контрол на средства и прозрачност. Заедно с Агенцията за финансов контрол ще влезем в ББР, за да видим как са разходвани тези средства и защо по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а почти 1 млрд. се дават само на 8 души, някои от които свързани, подчерта Петков.

Опитът на двама души от тази банка, които са били там в последните години, е от Агенцията за приватизация, а не от нормални търговски банки. Как е възможно човек от Агенцията за приватизация да решава да дава 1 млрд. на 8 компании.

По закон ББР трябва да е 100% държавна банка, но тази банка не е точно 100% държавна, 99.996 % е на държавата, но 8 акции се държаха от Търговска банка. Уставът казва, че понеже държавата не е 100% собственик ако иска икономическият министър да направи събрание за смяна на надзора, трябва да изчака до три месеца, което прескача шанса нашето правителство да смени този надзор. Намерихме писмо от преди година, където банката казва ние искаме да дарим тези 8 акции, а Министерството на икономиката не е отговорило на това писмо. От петък вече тази банка е на държавата 100%, българската държава вече е собственик на тази банка изцяло, заяви Петков.

Смятаме да ограничим и така да сменим устава на ББР, че никой повече да не може да раздава 1 млрд. на 8 души. Надзорният съвет ще бъде освободен, каза отново Петков, цитиран от БГНЕС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече