Цветан Цветанов: Смените в МВР имат превантивен ефект

0

Подмяната на областните директори на МВР е неотложна промяна и организационна реформа заради усещането на последните избори за злоупотреба с държавния инструментариум за облагодетелстване на политически сили, които са били в управлението досега. Но трябва да се изхожда и от принципна позиция на база професионални качества и резултати, постигнати през последните години, докато те са заемали ръководни позиции. Това каза в предаването 12+3 на БНР Цветан Цветанов, председател на ПП „Републиканци за България“, бивш министър на вътрешните работи. 

Според него смените имат превантивен ефект, „защото всеки ще знае, че трябва да си изпълни служебните задължения“. 

„Притеснително ще бъде, ако тези назначения се правят на политически принцип, а не на обективен“. 

По думите на Цветанов служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е „доста остър в поведението си и допуска грешки в комуникационната стратегия“, давайки пример с изказването му в национален ефир и искането му за отстраняване на журналисти от ефир.

„Всяка смяна трябва да се прави със сериозно разясняване защо“. 

Цветанов заяви, че би било проблем, ако президентът, премиерът и председателят на парламента са получавали различна по достоверност информация от службите. Той смята, че дългите неплатени отпуски са грешен ход за запазване на постове на шефовете на ДАНС и на ДАР.

„Когато има смяна на управлението, винаги има подобни рокади. Оставките ще бъдат взети, ако бъдат подадени, или ще се върви към смяна на председателите на специалните служби“. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл тук.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече