Рекет или праводъсъдие? Чадърите станаха бухалки!

0

Публична тайна е, че едрият бизнес от началото на промените след 1989 г. беше създаден и функционира с благоволението на политическата власт. Някои успяваха да оцелеят при всяка промяна на конюнктурата, други бързо изгряваха и също толкова бързо залязваха.

С края на над 10-годишното управление на ГЕРБ някои от участниците в тези процеси хвърлиха светлина върху отношенията между държава и капитал – рекет, „мъжки приятелства“, услуги и партньорства по карти. Първи се разприказваха низвергнатите бизнесмени Цветан Василев и Васил Божков. Миналата седмица разкрития по темата направи и едрият земевладелец Светослав Илчовски, който пред депутати от Комисията по ревизията на правителството на Бойко Борисов обяви, че е бил изнудван от близък приятел на премиера – собственика на фирма „Градус“ Иван Ангелов. Обвиненият пък призна, че премиерът му е оказвал съдействие при проблеми в бизнеса му. Това отново повдига въпроса дали доскорошни галеници на властта попаднаха под ударите на правосъдието, защото наистина са извършили престъпления, или защото са отказали да изпълняват „ангажиментите си“, или просто за да се освободи място за техен конкурент. Разбира се, едното не изключва другите. И развитието на повечето знакови дела е много показателно за истинските мотиви за зрелищните екшъни през последните години.

Миню Стайков

Възходът на Миню Стайков и фирмата му „СИС Индустрийс“ започна още в зората на демокрацията, когато се смятаха за близки до силовата групировка СИК. Периодично той е разследван за различни престъпления. През 1998 г. например Службата за предотвратяване и разкриване на данъчни нарушения пише в доклад до НСБОП, че няколко държавни органа са опънали чадър над „СИС Индъстрийс“ и свързаните с него фирми при контрабанден внос на спирт и продажба на алкохол с фалшиви бандероли. Срещу Стайков имаше разследвания за незакрит временен внос през 1999 г., а две години по-късно – за данъчни задължения. Фамилията беше проверявана и за източване на ДДС със захарни изделия през 2012 г. До дела обаче не се стигна.

До септември 2018 г., когато спецпрокуратурата влезе в офисите на „Винпром Карнобат“, „СИС Индустрийс“ и „Топаз Мел“. Миню Стайков, неговият син Стайко и още шестима души, сред които и синът на кмета на Карнобат Иван Димитров, бяха обвинени в производство на цигари без бандерол, данъчни измами и пране на пари. Бизнесменът моментално бе арестуван. Точно преди да изтече максималният 8-месечен срок за задържане без внесен в съда обвинителен акт, прокуратурата набързо преписа и друго престъпление на Стайков – злоупотреба с еврофондове по програма „Млад фермер“. Така шефът на „Винпром Карнобат“ престоя под стража над 2 години, докато спецсъдът не се видя принуден да го освободи под домашен арест през януари т.г., за да не излежи предвиденото наказание без влязла в сила присъда. Делото за злоупотреба все още се точи на първа инстанция, а по обвинението за нелегалните цигари прокуратурата изобщо не дава знак да работи.

Интересна „подробност“ е, че наблюдаващият прокурор Ангел Кънев по делото срещу бизнесмена се оказа в тясна връзка с конкурентите на „Винпром Карнобат“ – Атанас Петров и Антон Щерев, които притежават „Винпром Пещера“. Справка в Имотния регистър показа, че Кънев е купил през 2017 г. 5 дка ниви в Поморие на цена 1253 лв. от фирмата „Омега Агро Инвест“, чиито действителни собственици са именно шефовете на „Винпром Пещера“. Въпреки това Ангел Кънев категорично отказа да се оттегли от делото и беше публично защитен от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

2-годишният престой на Стайков в ареста пък беше превърнат в изтезание. Съдът упорито отказваше да го пусне за лечение въпреки установените тежки заболявания. Агробизнесменът Светослав Илчовски разказа, че му е показано видео със сексуални издевателства в ареста върху Стайков. Бизнесменът отрече това с думите „нямам сестра“, но допълни, че „все някой има сестра“. На последното съдебно заседание срещу него обаче стана ясно, че по време на ареста си е развил токсичен хепатит, който може да се причини от натравяне с различни субстанции. До момента не е известно кое е веществото, но адвокатът на Стайков Анна Попова коментира пред „Сега“, че при обосновано съмнение за умишлено отравяне ще бъде сезирана прокуратурата. В крайна сметка здравето на подсъдимия беше съсипано, бизнесът му е в руини, а самият той остана над 2 години в затвора без никаква присъда. Дали изобщо ще се стигне до такава и кога, предстои да видим.

Николай и Евгения Баневи

Акцията срещу екстравагантното семейство съвпадна с тази срещу Миню Стайков. В края на 2018 г. Баневи бяха екстрадирани от Франция по обвинения за организиране на престъпна група, длъжностни присвоявания, данъчни измами и пране на пари. „По открити данни на „Уикипедия“ този кръг, който описваме, е приватизирал 2/3 от работещата промишленост на България преди 1989 г., да не са 2/3, и 1/3 да е, нищо от това в момента не работи“, заяви тогава Иван Гешев, който току-що бе станал зам. главен прокурор. 

Преди това държавните органи пасуваха по редица журналистически разследвания, в които се твърди, че семейството е използвало офшорни фирми, за да фалира български предприятия и да не изпълни ангажименти по приватизационни договори. Обратът дойде, когато Баневи влязоха в публична вражда с Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста. Последният доби популярност с факта, че изненадващо се оказа в ръководството на ЧЕЗ-България като представител на държавата точно след идването на ГЕРБ на власт. После изскочи в разследването на Антикорупционния фонд за групата „Осемте джуджета“ и бившия следовател Петьо Петров-Еврото.

В края на 2016 г. в ефира на Нова тв Николай Банев директно обвини Спасов, че стои зад палеж на имущество на семейството и е замесен в кражби от техни заводи. „Тази сага продължава повече от две години. Подавани са жалби и за това време няма никакво движение. Не мога да си обясня подобно бездействие на полицията освен чадър. Имам политически врагове, които направиха всичко възможно да ме съсипят през последните години. Мутрите в България се върнаха. Над тях имаше чадър през цялото управление на ГЕРБ. Хората ги е страх – включително полицията и прокуратурата”, категоричен бе той.

И докато държавното обвинение не работи по сигналите на Банев срещу Митко Каратиста (както не разследва и фактите около „Осемте джуджета“), самият Банев и неговата съпруга се озоваха в ареста. Двамата бяха арестувани на летището в Ница, пред очите на децата им, при опит да се качат на самолет, за да се върнат в България. Според адвокат Михаил Екимджиев целта на тази операция е да не могат те впоследствие да бъдат освободени под някаква по-лека мярка за неотклонение. „Основният мотив, с който специализираните съдилища удължават задържането, е, че той е „арестуван в чужбина в изпълнение на европейска заповед за арест“. След като пътува в чужбина, при това със самолет, значи има опасност да се укрие“, обясни той пред „Сега“.

Банев е задържан под стража вече 2 г. и половина, а спецсъдът отказва да го освободи под домашен арест с електронна гривна за проследяване, защото може да окаже натиск на свидетели. Заради влошено здравословно състояние съпругата му Евгения бе пусната под домашен арест през юли 2019 г. Делото срещу Баневи се точи изключително бавно – все още е на първа инстанция, а от всичките 172-ма свидетели до момента са разпитани десетина. Здравословното състояние на Банев също не е добро, след като прекара COVID-19 и страда от други заболявания. От бизнеса им почти нищо не е останало. КПКОНПИ иска конфискация на имоти на стойност 140 млн. лв.

Ветко и Маринела Арабаджиеви

Това е друго VIP семейство, чийто живот претърпя рязък обрат през 2018 г. Ветко регистрира първата си компания дни след падането на Тодор Живков. По-късно е обявен за кредитен милионер заради заемите си към банка „Хеброс“, а след това става съдружник с „Мултигруп“. Най-популярната част от бизнеса на семейство Арабаджиеви са хотелите. Те бяха на второ място сред хотелиерите по Черноморието на база брой стаи с над 3000, изпреварени единствено от курорта Албена. През годините е имало множество сигнали и разследвания срещу тях, но никога не се е стигало до внасяне на дела в съда.

През 2018 г. Ветко, Маринела и техният син Вълчо получиха обвинения за данъчни престъпления и пране на пари в особено големи размери. Съпрузите направиха опит да се укрият в Испания, но бяха открити и екстрадирани в България, където останаха задържани под стража. За над 1 година зад решетките Арабаджиева имаше няколко сериозни здравословни кризи, като в края на 2019 г. беше приета по спешност в интензивното отделение на МВР болница. След като беше освободена под домашен арест пък, направи опит за самоубийство с медикаменти. Нейният мъж Ветко беше задържан до 2021 г. и в момента е на свобода с електронна гривна.

Делото срещу тях е до никъде. Спецсъдът два пъти връща обвинителния акт на прокуратурата, а разпитите на свидетели започнаха чак през март т.г. По всичко личи, че процесът ще се точи с години. Междувременно бизнесът на семейството започна да се преразпределя. Месеци след ареста на Арабаджиеви те продадоха една от короните в хотелиерската си империя – „Виктория палас“ в Слънчев бряг. Собственик на дружеството купувач е родения през 1991 г. Мартин Димитров Маринов. Според източници на „Капитал“ той е син на май-малко известния от тримата братя Маргини – Димитър Маринов. За фамилията се знае, че има интереси в туризма.

Развитието на тези три истории показва, че няма нищо случайно. Не е случаен моментът, в който прокуратурата най-накрая реши да се активизира срещу знакови български бизнесмени, които натрупаха богатството си по съмнителен начин с властови протекции. Случи се малко преди Иван Гешев да обяви кандидатурата си за главен прокурор. Не е случаен и подборът на ударените бизнесмени. Очевидно тези фамилии са загубили протекцията, с която са се ползвали десетилетия наред. Не е загадка и причината за това – някой друг заема освободените от тях места. Не е ясно дали изобщо ще се стигне до осъдителни присъди, но е ясно, че порочните схеми и практики продължават да си действат. Просто играчите са други.

Автор: Мартин Георгиев

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече