Половин милиард пръснала шайката в 12 без 5

0

Министерства, общини, държавни фирми са сключили рекорден брой договори в месеците около изборите – март и април. През април е постигнат абсолютен връх, като подписаните договори достигат 2196 на стойност над половин милиард лева. За сравнение през май контрактите с публично финансиране са само 817.

Това показва статистиката на Агенцията за обществените поръчки. Концентрацията на финансови средства към малко на брой големи фирми е един от проблемите във фокуса на финансовото министерство и Националната агенция по приходите, като НАП започва проверки на големите получатели на публичен ресурс, а МФ очаква съгласие от министерствата да обяви най-големите получатели на поръчки и проекти по еврофондовете.

С 2196 договора на обща стойност 573, 3 млн. лв. април е абсолютен рекордьор по активност за 2020 и 2021 г. През март договорите са 1680 на стойност 558,1 млн. лв. Тоест само за два месеца са подписани договори за над 1 млрд. лв. Първите 5 месеца на годината като цяло са с много по-висока активност спрямо същите месеци на 2020 г., като общата стойност на подписаните договори е за близо 2 млрд. лв. – малко под нивото за цялата 2020 г.

Много вероятно е това да са отложени покрай пандемията процедури, които са пуснати в началото на годината, защото  2020 г. отбелязва като цяло безпрецедентен срив в договорите с публичен рерус. По данни на АОП за цялата 2020 г. има сключени договори на стойност едва 2,1 млрд. лв. при контракти на стойност 14,9 млрд. лв. за 2019 г.  Най-голям брой договори през 2020 г. са сключени през декември – 1877 на стойност 516 млн. лв., като подобно струпване в края на годината може да се обясни със стремеж да се оползотвори финансиране в рамките на бюджетната година. Така или иначе динамиката точно около вота е впечатляваща.

Интересна е и статистиката за най-големите възложители. В списъка изпъкват Столичната община (договори за 127,6 млн. лв. ), агенцията „Държавен резерв и военновременни запаси“ (132 млн. лв.), АЕЦ Колзодуй, която по начало е голям възложител, общини като Варна, Пловдив, Бургас. Покрай вота сред големите възложители на 2021 г. е и Централната избирателна комисия. В топ 10 на най-големите изпълнители попадат предимно компании, търгуващи с горива.

Източник: СЕГА

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече