„Шпигел“: Американските санкции срещу България разобличават ЕС

0

Санкциите, наложени от Министерството на финансите в САЩ и Държавния департамент отвъд океана на практика не оставиха особено много за разкриване. Икономическите санкции срещу няколко именити българи и техните фирми целят да подведат под отговорност основните корупционни играчи и да застанат на страната на върховенството на закона и демократичните институции.

Така започва поредната критична статия по адрес на България в авторитетното германско издание „Spiegel“. В разгара на протестите през изминалото лято не един или два материала намериха място в медията, а критиките към правителството на Бойко Борисов и прокуратурата у нас са безкомпромисни.

Повод за този материал са безпрецедентните санкции по закона „Магнитски“, които САЩ наложи на няколко български граждани. Сред тях са Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

Ето и останалата част от материала:

Такава намеса на САЩ в държава-членк на ЕС, която цели да защити демократичните принципи едва ли може да е по.срамна за блока. Брутално и безкомпромисно разкрива неспособността на Общността да свърши сама работата си. 

Откакто България се присъединява към ЕС преди 14 години, страната не просто е смятана за една от най-корумпираните държави-членки, но и една от страните с най-големи проблеми по отношение върховенството на закона. Според класацията на “Репортери без граници” България се нарежда на последно място в ЕС по свобода на словото. За сравнение – в глобален мащаб България е доста зад Етиопия, 

Но докато дебатите по отношение върховенството на закона тормози ЕС през последните години, на фокус са Полша и Унгария. България остава извън радарите в по-голямата си част. И това не е случайно. 

Бойко Борисов управлява страната почти без прекъсване от 2009 г. насам. От април тази година обаче не е на власт, а страната се ръководи от служебно правителство, след като партията на Борисов претърпя тежка загуба на парламентарните избори. Но дали Борисов е сериозен в намеренията си да се оттегли от политиката, ще стане ясно на изборите през юли. 

Пряката линия с Берлин

Борисов е бивш каратист, бодигард и шеф на охранителна фирма. В годините, в които България е членка на ЕС, лидерът на ГЕРБ избягва конфронтациите в блока, за разлика от Виктор Орбан и Ярослав Качински. Борисовата формация ГЕРБ е член на най-голямото политическо семейство в ЕП.

Широкоплестещият българин много добре знае как да се представи пред западните държави в блока. Изглежда като един удобен партньор в Източна Европа, отборен играч по отношение на частни въпроси. България се присъедини към новосформираната Европейска прокуратура и Борисов подкрепи създаването на механизъм, с който европейски средства да се разпределят срещу гаранции за върховенството на правото. Отношенията му с Ангела Меркел се смятат за добри – толкова добри, че германският канцлер лично настоявал да се купят предпазни маски и защитни костюми от България, които впоследствие се оказаха на практика неизполваеми. 

Още по-пикантна е намесата на американския държавен секретар Антъни Блинкен, чийто Държавен департамент сега наложи санкции на бившия български заместник-министър на икономиката Александър Манолю и други българи за участие в „значителна корупция“. Заедно с него още няколко души нямат право да влизат на територията на САЩ.

Медийният магнат Делян Пеевски и бившия хазартен бос Васил Божков (Черепа) са ударени дори по-силно. Американското правителство наложи санкции на тях и още 64 компании, свързани с тях. Всякакво имущество в САЩ е запорирано, а американците имат забрана да осъществяват бизнес с тях. 

Гражданите незабавно реагираха на действията на САЩ и застанаха на страната на американските санкции публично. Борбата срещу всички форми на колупцията. Това бе посочено като „безусловен принцип и практически приоритет“ от страна на Министерството на външните работи в страната, което публикува официално изявление.

Протестите срещу корупцията

Но никой в България не вярва на това. Причината – правосъдието е под политически контрол. Поради това корупцията рядко се наказва, а журналистите стават обект на заплахи все по-често. Миналата есен избухнаха масови протести срещу правителството, след скандални видеоклипове. Те показаха как служители на НСО бранят плажна ивица на българския бряг, на който живее особено спорна политическа фигура. 

Мерките, които ЕС предприема, са управляеми. За разлика от тези, наложени от САЩ. Комисията се позовава на механизма за сътрудничество и проверка, която беше създадена заради неизпълнените от страна на България изисквания, поставени от страна на ЕС. Те касаят именно корупцията и борбата с организираната престъпност. Механизмът бе създаден през 2007 г., когато България става член на блока. Процесът цели да запълни пропуските, което очевидно не е пожънало успех за последните 14 г.

В крайна сметка ЕС ще трябва да използва по-силно оръжие – от началото на миналата година блокът вече има възможност да изтегля европейските средства, отпускани за онези държави, които нарушават принципите на върховенство на правото. Механизмът може да бъде използван, ако се прецени че брюкселският бюджет е в риск. Това превръща България в една класическа мишена.

превод и редакция: Джесика Вълчева

Източник: ФрогНюз

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече