Петков разкри: Нови далавери и при ремонта на язовирите (ВИДЕО)

0

Служебният министър на икономиката Кирил Петков разкри гигански далавери и при ремонтите на язовири, за които са платени половин милиард лева от бюджета. Парите бяха отпуснати от правителството на ГЕРБ през 2018 г. за спешен ремонт на 400 язовира. Три години по-късно се оказва, че ремонтираните язовири са едва 10. При ремонтите има скандално завишени цени и безумни обекти без никаква значимост за населението. И тук парите се претакват без обществена поръчка от едно държавно дружество без никакъв капацитет – „Монтажи“ ЕАД – към частни компании. „Това за мен е корупция и ще дам тези случаи на прокуратурата“, обяви Петков. 

Както „Сега“ писа, 500-те милиона бяха отпуснати като увеличение на капитала на „Държавната консолидационна компания“ с аргумента, че е  необходим спешен ремонт на 400 язовира. ДКК прехвърли авансово тези пари на дъщерното си дружество „Монтажи“, което години наред държи част от милионите по банкови сметки, а другите превежда като аванси на избирани натъмно фирми. 

„Следвана е същата схема като при държавната фирма „Автомагистрали“. Едно дружество без капацитет превъзлага на 6 външни фирми. Министерство на икономиката реално няма поглед върху работата на „Монтажи“, защото то е дъщерно на ДКК и работи под нейн контрол. Поисках списъка на приключените 10 обекта и посетих първия от тях. Реших, че когато искаш да се похвалиш с нещо, на първо място ще сложиш най-добрия обект. Какво се оказа – малко водоемче до Ловеч в средата на полето, без близки населени места и без вода. Това е обект без никакъв смисъл“, разказа министър Петков. За този водоем – който всъщност се състои от малко поточе, вливащо се в локва, са платени 2 млн. и 350 хиляди лева. Екипът на министъра е проверил количествено-стойностните сметки, като се оказва, че цените са завишени в пъти. „Цената на бетона е дадена 220 лв. на кубичен метър, а получихме от същия търговец оферта за 107 лв. Цената за транспорта е 1,16 лв. тон /километър, а реалните цени са около 20 стотинки, или 5 пъти по-ниско. Това за мен е корупция“, коментира Петков. Той уточни, че в изпълнение на решението за ремонтите на язовирите са сключени 266 договора с шепа фирми – 6 на брой, като реално се работи само по 100 обекта, а завършените са 10. 

„В случая с ремонтите на язовирите има и друга особеност – ДКК е допълнила отпуснатото от държавата финансиране от 500 млн. лв. със заем от 130 млн. лв., взет от Българската банка за развитие. Така преди да вляза в контрол на банката, не мога да вляза в ДКК“, коментира още Петков. Според него заемът с ББР за ремонтите на язовирите трябва да се преструктурира, да има директен контрол от страна на Министерство на икономиката върху дружества като „Монтажи“ и да не се позволяват сделки без търгове. 

Кирил Петков коментира и твърдението на зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, че правителството подготвя удар върху бизнеси, използвайки санкциите на САЩ по закона „Магнитски“ и на практика заменя една корупционна схема с друга.

„Изпитвам съжаление да чуя подобни думи от Митов, защото ми звучи като адвокат на Пеевски и Божков. Правителството прие силно ограничена дефиниция за свързани лица в опит да предпази коректните фирми и държавните органи да не пострадат от санкциите“, коментира Петков. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече