Отказът за вписване не блокира смяната на бетонираните от ГЕРБ бордове в държавните фирми

0

Законът за публичните предприятия съзнателно е скроен така, че да се окажем в ситуация с несменяеми бордове на държавните предприятия. Правните познания на хората, които са опитали да постигнат това, обаче явно са били недостатъчни и бордовете ще бъдат сменени, ако принципалите преценят това. Това коментира пред „Сега“ зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев по повод отказа на Агенцията по вписвания да отрази новото ръководство на болница „Александровска“. Бордът на болницата бе сменен заради лошо управление, но вписването бе отказано. Отказът доведе до шумен скандал между министерство на здравеопазването и Агенцията по вписвания, а правосъдното министерство започна проверка по сигнал за оказван натиск върху длъжностни лица по вписванията.

В отказа си да впише новото ръководство на „Александровска“ Агенцията по вписвания изтъква, че правилникът за прилагане на Закона за публичните предпрития не предвижда ред за назначаване на временни членове на бордовете в ситуация на предсрочно прекратяване на мандата. В правилника е записано само как се назначават временни членове в бордовете на общинските фирми – за максимум 6 месеца до провеждане на конкурс, но такъв текст за държавните фирми няма. Така според агенцията няма нормативно основание за вписването на промяната в борда.

Такова тълкуване, ако е меродавно, би засегнало която и да е било рокада в бордовете на държавните фирми. В такава хипотеза вече изпадна и новото ръководство на държавното дружество „Автомагистрали“, което също чака вписване. Бившият изпълнителен директор Стоян Беличев обаче твърди, че законът не позволява смяната на борда.

„Освен Закон за публичните предприятия, в България съществува и Закон за нормативните актове. В него ясно е записано как се запълват празноти в нормативната уредба. За неуредените въпроси се прилагат разпоредбите, относими за подобни случаи, ако това отговаря на целта на конкретния нормативен акт. В случая има уреден ясен ред за назначаване на временни бордове в общинските предприятия, който следва да се приложи и за държавните“, коментира Демерджиев. От думите му се разбра, че няма проблем Министерството на здравеопазването да подаде ново заявление пред Агенцията по вписванията, изхождайки от тези основания.

„Трябва ясно да се каже и друго – какъв е смисълът на вписването в Търговския регистър. Според Търговския регистър всяко решение за смяна на членове на бордовете има незабавно действие за самата организация, която е уведомена за него. Вписването в Търговския регистър има оповестително и защитно действие спрямо трети добросъвестни лица, които не са уведомени“, коментира Демерджиев. Това на практика означава, че в конкретния случай – на ниво болница „Александровска“, вече има сменено ръководство. „След целия шум, който се създаде около отказа за вписване, може да се допусне, че третите лица, неразбрали за смяната, са доста малко“, допълни още Демерджиев.

„Овластяването на членове на бордове може да бъде оттеглено от принципала по всяко време. И може да бъде атакувано от съдружник или акционер, в случая – това е държавата. Самото лице не може да атакува с иск тези решения, тъй като няма качествата на съдружник и акционер. То може да атакува предсрочното прекратяване на договора си, но атакуването на този договор няма отношение към вписванията, които се правят в Търговския регистър, а към последиците от гледна точка на обезщетения и други подобни, уговорени в договорите“, обясни още зам.-министър Демерджиев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече