Румънска медия за България: Вулкан от скандали, мафиоти и санкиции по „Магнитски“

0

Санкциите на САЩ заради корупцията в България се разчуха доста извън пределите на малката ни страна и новината намери място в някои доста авторитетни западни издания. Сега и румънска медия ни удря шамар заади това и е в пълното си право да ни критикува…

Ето и как гледат на ъгърмащите един след друг скандали от румънското издание Ziarul Financiar*

Откакто България се присъедини към Европейския съюз страната полага огромни усилия, за да овладее инфлацията, да намали дълга и дефицитите. Сочена е даже за пример за фискална дисциплина по време на кризата през изминалата година. И в разгара на настоящата криза от ЕС похвалиха решението на правителството да започне подготовката си за приемането на еврото. България се превърна в „екзотичен герой“ – не-ръбът на Европа, решена да стане следващият член на Еврозоната. Не е бунтар като Полша и Унгария.

България най-сетне стана част от механизма ERM II – чакалнята на Еврозоната. Но най-малката източноевропейска държава остана най-бедната и най-изчезваща страна в ЕС. България е вулкан от скандали, някои даже геополитически, не просто вътрешни. Най-големите антиправителствени протести в страната за последното десетилетие избухнаха точно при отварянето на портата на Еврозоната. Те бяха възобновени преди няколко дни, а във фокуса на обществения гняв е главният прокурор на страната Иван Гешев.
Новите протести идват месец преди парламентарните избори и в един друг контекст – провала на бившия премиер Бойко Борисов да спечели нов мандат, санкциите на САЩ по закона “Магнитски”, които засягат български мафиоти с политически връзки. Освен това София се замеси и в шпионски скандал с Русия.

Първият шеф на Европейската прокуратура в историята на институцията – Лаура Кьовеши избра България за първата си международна “мисия”. Кьовеши се приема добре от хората в България, които призовават за радикални съдебни реформи и оставката на Иван Гешев. Критиците го обвиняват в покровителство на олигарси още от встъпването му в длъжност през 2019 г.

Миналата седмица САЩ вкара в канционен списък шестима български граждани, сред които медийния олигарх Делян Пеевски и бившият хазартен бос Васил Божков. Обвиненията към тях са за огромната им роля в разцвета на корупцията.

Пеевски е член на ДПС – партия на етническите турци в България. Смята се, че е използвал връзките си, за да стане голям играч в сектора на икономиката. Притежава няколко строителни компании, 80% от печатните издания в странат, пишат от в. “Гардиън”

Вярва се, че Пеевски е замесен и в контрабанда на цигари. Според американското правителство той е използвал влиянието си и е давал подкупи в замяна на протекция.

Тази година Пеевски се замеси и в един друг скандал – този с Българската банка за развитие. Нейната идея е да подпомага малки и средни предприятия, но вместо това е отпускала заеми на компании, някои от които свързани именно с олигарха. Съвсем наскоро пък бизнесменът Светослав Илчовски обвини бившия премиер Бойко Борисов за това, че е помогнал на собственика на фирма “Градус” Иван Ангелов да играе с оборотите на компанията.

Илчовски освен това заяви, че Ангелов е платил на дама, за да обслужи сексуално Борисов.

Миналата година България попадна в центъра на международното внимание, след като швейцарската прокуратура обвини международната банка Credit Suisse в пране на пари и връзки с ОПГ за трафик на кокаин в България. кокаин в България. Разследването продължи 12 години, а делото се фокусира върху бившия професионален боец ​​Евелин Банев (Брендо) – известен като „кокаиновият крал“.

Този месец бе разкрито, че правителствената болница “Лозенец” в страната е замесена в схеми с трансплантации на органи, извършени в периода 2019-2021 г. от живи донори от по-бедни държави.

Миналата година Илия Златанов, известен български бизнесмен, напуснал страната, стана част от разследване, което показва как Софийската прокуратура участва в измамна схема срещу Златанов и поема контрола над бизнеса му. Разследването се нарича „Осемте джуджета“, по името на известен столичен ресторант, който е известно място за срещу между прокурори, адвокати и мафиоти, пишат от „Свободна Европа“.

На фона на тези скандали обаче България ясе хвали от пролетта, че е разбира руска шпионска мрежа, проникнала в Министерството на отбраната и службите. Главният прокурор на страната Иван Гешев встъпва в длъжност през 2019 г. Сочен е за съюзник на бившия премиер Бойко Борисов. Мандатът му изтича през 2026 г.


*Ziarul Financiar е голяма медия в Румъния. Нейни журналисти са носители на редица престижни национални и международни награди.

Превод и редакция на Джесика Вълчева/ФрогНюз

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече