Най-сетне! Нареждане: Вълка сам да събори незаконния си палат край яз. Искър!

0

Главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков издаде заповед за премахване на изградена монолитна сграда в местност „Авала“, яз. „Искър“, на територията на държавнотo ловно стопанство, съобщи БГНЕС. Става дума за строеж на фирмата „Био Майнинг“ АД, собственост на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка.

Скандалът с незаконното строителство в ловния парк гръмна преди близо година след сигнал на бившия депутат от ДБ Владислав Панев, който публикува снимки на бъдещия нов сарай. Прокуратурата разпореди проверка на ДНСК и общината. „Съгласно направените констативни актове и проверки строежът е направен без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение“, съобщават от Столичната община.

Сградата е стоманобетона, монолитна, състояща се от стоманобетонни колони, гради и плочи, като стените са тухлени зидове. Заради денивелацията на строежа е изградена и подпорна стена с дължина около 100 м. Теренът е предоставен за управление на „Югозападно държавно предприятие“ и неговото териториално поделение – ловно стопанство „Искър“ То има сключен договор за съвместни дейности с фирмата на Гайтански „Био Майнинг“

Съгласно заповедта на главния архитект на София незаконният строеж трябва да бъде премахнат. Срокът за това е 60 дни след влизане в сила на заповедта, като собственикът е длъжен да внесе в столичния район „Панчарево“ план за управление на отпадъците и план за безопасност и здраве. При неспазване на срока за доброволно изпълнение, незаконният строеж ще бъде премахнат принудително.

Много е вероятно обаче нареждането на административния орган за премахване на строежа да бъде обжалвано в съда. Горското предприятие и „Био Майнинг“ твърдят, че на мястото на строящото се имение е имало сграда с площ 1341 кв. м, която била в много лошо състояние. По този начин се цели да се заобиколи изискването за валидни строителни книжа, след като става дума за ремонт на стара постройка. Тези твърдения обаче лесно се опровергават със сателитни снимки, на които личи, че наистина е имало сграда, но тя е далеч по-малка. 

В същото време Владислав Панев от „Демократична България“ публикува документи, от които става ясно, че фирмата „Био Майнинг“ е извършила разходи за ремонт на ловни бази за 3866 лева по договора си с ловно стопанство „Искър“ до 30 септември 2020 година. Самото стопанство пък е инвестирало в ремонти 80 хиляди.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече