Нови проверки на нощното шкафче, „Ало, Ваньо“ и другите скандали около Борисов

0

Бойко Рашков обеща проверки на всички скандали около Бойко Борисов и даде да се разбере, че започналите вече разпити и действия по т.нар. канибалски заплахи, за „Ало, Ваньо“ и за шкафчетата с кюлчета и евро в премиерския апартамент в Бояна са само началото. Това стана ясно от интервю на служебния вицепремиер и вътрешен министър в предаването „ЕвроДикоф“. 

„Бих искал да се направят повторни проверки. Смятате ли, че по случая „Ало, Ваньо“ не трябва да се направи такава проверка? В този случай един вече бивш прокурор беше възнаграден за това, че направи подобна като резултат проверка, а в момента се намира във Валенсия като генерален консул на България“, каза Рашков и добави: „Нима няма и други проверки, които трябва да се повторят ? Например за тези кюлчета злато и евро в шкафчето на спинкащия бивш министър-председател, които биха могли реално да се установят като номера. Всяко едно кюлче има отличителни белези и от банките, от които са придобити, може да се установи кой ги е купил и какъв е техният път“.

Според Рашков българската прокуратурата изобщо не се е интересувала от тези възможности. „В медиите излезе една прокурорка, на която беше възложена тази проверка, и заяви на всеослушание съвсем наивно, смятайки, че няма мислещи хора в нашата страна, че тъй като ги няма тези вещи, не могло да се установи нищо. А те отидоха ли да направят претърсване в спалнята на министър-председателя в „Бояна“, както направиха претърсване в президентската институция ?!“, попита риторично служебният вътрешен министър.

„Новите проверки ще се проведат по правилата на закона, а не по правилата на подчинеността, на слугинското поведение ,което има българската прокуратура към политическата власт, която си отиде на 4 април“, добави той.

От думите на Рашков стана ясно, че в най-скоро време предстоят разпити на Бойко Борисов и Пламен Георгиев заради случая „Ало, Ваньо“. Този скандал гръмна през 2011 г., когато вестник „Галерия“ публикува четири разговора, записани със СРС. В единия се чуваше как премиерът Борисов нарежда на шефа на митниците Ваньо Танов да спре проверката на митничарите в склада на пивоварната „Леденика“. Тя беше собственост на Михаил Михов-Мишо Бирата.

По-късно се разбра, че записаните разговори са от разследване за корупция в митницата в Свиленград, наблюдавано от прокурора Пламен Георгиев. Тогава Георгиев се оправда, че разговорите не са му докладвани и тъй като не са вкарани като доказателства по делото, са унищожени.

По онова време в парламента Борисов държа патетична реч, че разговорът е манипулиран и не е нареждал митничарите да не влизат в пивоварната. Според тогавашната версия на премиера зад изтичането на записите стоял бившият сътрудник на ДАНС Алексей Петров. Година и половина по-късно в интервю Борисов внезапно призна: „Не че е правилно, не е трябвало да го правя. Но съм си такъв – всеки прави своите грешки, реагирах и се обадих. И се обадих, прекрасно знаейки, че на Танов телефонът е подслушван“.

През 2013 г., когато ГЕРБ не беше на власт, разследването беше възобновено от прокуратурата. Година по-късно делото бе прекратено, без да е разследвана търговия с влияние, длъжностно или друго престъпление. А Борисов отново се върна на власт. Прокуратурата прие, че признанието, че има такъв разговор, е проява на самокритичност. Разследващите се занимаваха само как са изнесени четирите записа, а не със съдържанието им. Което пък се оказа унищожено. Пламен Георгиев бързо се издигна до шеф на КПКОНПИ, а миналото лято бе принуден да подаде оставка заради „Апартаментгейт“ и бе пратен консул във Валенсия. Два месеца след изтичането на записите през 2011 г. Михаил Михов бе открит мъртъв в хотела в Правец. Аутопсията установи масиран инфаркт. Ваньо Танов почина през 2016 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече