Най-важното за пътуванията това лято

0

Лятото иде, пътуванията са на дневен ред, но условията за влизане в отделните държави от Европа са твърде различни. Какви са изискванията и правилата за тестване и карантина в отделните страни?

Новият дигитален имунизационен сертификат на ЕС влиза в сила от първи юли, за да облекчи пътуванията в рамките на Европа. Освен това европейските страни се споразумяха наскоро да допускат и туристи от трети страни, ако са напълно имунизирани.  Но това са само препоръки – реално в Европа продължава да цари разнобой по въпроса за ограниченията.

Франция

Франция, която е най-предпочитаната дестинация за туристите от цял свят, отвори на 9 юни границите си за всички напълно имунизирани хора. Според последните изисквания, имунизираните от ЕС, както и от държавите, които са в т.нар. „Зелен списък“, включващ например Южна Корея, Япония и Израел, вече не трябва да се тестват на влизане.

Частично ваксинираните могат да влизат в страната, ако представят негативен тест. Франция признава всички ваксини, които са допуснати от Европейската агенция по лекарствата. За „напълно имунизирани“ се смятат хората, при които са минали две седмици от втората ваксина, ако става дума за BioNTech, Moderna и AstraZeneca, и четири седмици, ако ваксината е Johnson&Johnson.

При наличие на много основателна причина, като например погребение или спешно лечение, може да се пътува до Франция и без имунизация. Пътуващите от определени страни обаче трябва да спазват карантина.

Испания

Испания отвори границите си за имунизираните от множество държави на 7 юни. Пристигащите от „рискови райони“, сред които са много страни от ЕС и повечето други държави по света, могат при определени условия да избегнат карантината: ако 14 дни преди това са били напълно имунизирани с някоя от допуснатите в ЕС ваксини, ако са преболедували Ковид-19, или представят негативен тест.

Гърция

Гърция отвори границите си за туристи от около 50 държави – към тях спадат всички членки на ЕС, както и САЩ, Канада, Русия и Китай. За влизане туристите имат нужда от удостоверение за ваксинация, от негативен PCR-тест или от доказателство, че са преболедували.

Гръцките власти признават за имунизирани хората, при които са минали две седмици от поставянето на втората доза. На случаен принцип на летищата продължават да се правят бързи тестове. 24 часа преди пристигането всеки трябва да попълни формуляр, в който да посочи мястото, на което ще пребивава.

Кипър

На 25 май Кипър обяви, че отваря границите си за всички страни от ЕС и от Европейското икономическо пространство, както и за туристи от Канада, Египет, Сърбия, Великобритания и САЩ. Кипър категоризира другите държави с помощта на символичен светофар: туристите от „жълтите“ или „червените“ страни трябва да се тестват.

Това не важи за напълно имунизираните с валидно удостоверение, независимо в какъв цвят е категоризирана държавата им. Кипър признава всички допуснати в ЕС ваксини, както и Спутник V и Sinopharm.

За разлика от други места, в Кипър признават за напълно имунизирани хората от деня на поставянето на втората ваксина. Единственото изключение е препаратът на Janssen – тя се смята за валидна едва 14 дни след поставянето.

Хърватия

Туристите от държави на ЕС, които са маркирани с  оранжев, червен или тъмночервен цвят на картата на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, могат да влизат в Хърватия, само ако са имунизирани с някоя от допуснатите в ЕС ваксини или със Спутник V. Но внимание: в зависимост от вида на ваксината важат различни срокове, след които може да се смята, че ваксинацията е пълноценна. Хърватия признава също удостоверенията за прекаран Ковид-19, както и негативни тестове.

Португалия и Мадейра

За туристите, които искат да заминат за Мадейра, няма изисквания за карантина или тест. Както е обявено в интернет – признават се всички официални имунизационни паспорти на различните национални власти, но трябва да са издадени на английски.

Удостоверението за прекаран Ковид-19 също освобождава пристигащите от задължението да се тестват, но всички останали трябва да го направят, като имат предвид, че Мадейра предлага безплатни PCR-тестове. За континентална Португалия са в сила други изисквания – пристигащите там трябва да представят негативен тест, независимо дали са имунизирани или не.

Германия

Повечето пристигащи от страни извън ЕС се нуждаят от основателна причина, за да бъдат допуснати в Германия. Все пак в определени случаи Германия е започнала да приема и сертификати за Ковид-19. Докато тези, които пристигат със самолет, по правило трябва да се тестват преди излитането, разполагащите с доказателство за имунизация са освободени от тестове.

Пътниците, пребивавали в държави, класифицирани като „рискови“, по правило трябва да излязат в карантина. Но тя може да бъде избeгната и прекратена предварително, ако при влизане в страната бъде представено доказателство за имунизация. Приемат се всички одобрени в ЕС ваксини.

Източник: Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече