Днес е най-дългият ден в годината, започва лятото!

0

21 юни е най-дългият ден в годината: 15 часа и 19 минути за нашите географски ширини. Това е денят на лятното слънцестоене, когато в Северното полукълбо настъпва лятото, а в Южното – зимата.

Астрономическото лято настъпва в 6:32 ч., когато Слънцето ще бъде в точката на лятното слънцестоене в съзвездието Бик (Телец), близо до границата му с Близнаци, съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ.

Най-късият ден ще е 21 декември: 9 часа и 2 минути. Това е денят на зимното слънцестоене.

На 21 юни се наблюдават най-североизточният изгрев на Слънцето и най-северозападният му залез. Затова в началото и в края на дните около лятното слънцестоене Слънцето осветява най-добре северните стени и фасади на сградите, северните склонове на планинските върхове и местностите под тях.

По обяд слънцето се издига най-високо – на около 71° над южния хоризонт за нашите географски ширини. Тогава предметите хвърлят най-къси сенки. Това е и причината да настъпи лятото – по-отвесно падащите слънчеви лъчи и повишената продължителност на деня затоплят Северното полукълбо на Земята, докато в Южното започва астрономическата зима.

При пълнолуние около началото на астрономическото лято се наблюдава най-югоизточният изгрев на Луната и най-югозападният ѝ залез. За 2021 г. това ще се случи в началото и в края на нощта на 24-и срещу 25 юни. Същата нощ в 01:40 ч. (за София) Луната ще кулминира най-ниско над южния хоризонт, на височина само 21° (максимално южно луностоене за лятното полугодие). С други думи, през цялата нощ срещу 25 юни пълната Луна ще се наблюдава ниско над хоризонта.

При пълнолуние, случващо се близо до датата на зимното слънцестоене, Луната се издига най-високо в небето в полунощ, докато на обяд Слънцето е видимо най-ниско над южния хоризонт.

„Причината за настъпването на годишните сезони е наклонът на земната ос на въртене, който към 21 юни 2021 г. е 23 градуса 26′ 14.7″. На датата на лятното слънцестоене Слънцето се издига на този ъгъл над небесния екватор, греейки по-отвесно за Северното полукълбо на Земята. На датата на зимното слънцестоене е обратно – централното ни светило е видимо на посоченият ъгъл под небесния екватор, греейки косо за нас, но по-отвесно за Южното полукълбо, където настъпва лятото. Тази промяна на слънчевото греене периодично затопля и охлажда двете полукълба, водейки до смяната на сезоните“, каза обясни Маркишки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече