Ковид-19 е изпуснат от лаборатория, потвърди избягал в САЩ китайски шпионин!

0

Твърди се, че един от най-добрите шпиони на Китай е дезертирал в САЩ и вероятно е предал на разузнавателните агенции информация, подкрепяща теорията, че коронавирусът е изпуснат от лаборатория, пише британският вестник The Times.

Според изданието 57-годишният Дон Джингвей, заместник-министър на държавната сигурност в Пекин, е пристигнал в САЩ с дъщеря си през февруари, след като първо е отлетял за Хонконг. Ако това бъде потвърдено, той ще бъде най-високопоставеният китайски служител, който някога е преминал на страната на САЩ.

Името на Дон рядко се появява в англоезичните китайски медии. Вчера обаче той беше споменат от South China Morning Post, базирания в Хонконг вестник, където той нарежда на китайските разузнавателни служби да „засилят усилията си за издирване на чуждестранни агенти и собствени служители, които са в сговор с „антикитайски “сили“.

Съобщава се, че коментарите са направени на конференция за шпионажа в петък. Уебсайтът на вестника предостави своя доклад на Централната комисия за политически и правни въпроси, която контролира всички правоприлагащи органи, но не пусна негова снимка на конференцията и не каза къде се е състояла тя.

Въпреки че историята не разглежда слуховете за дезертирането му, в информацията се казва, че „22-годишен студент по журналистика, идентифициран само с фамилията си Тиан, (е) обвинен в предоставяне на информация на неназована западна държава, за да „очерни“ Китай“.

Някои наблюдатели видяха това като едва прикрит опит да се оборят слуховете за дезертирането на Дон. Единият източник „Цитирането на Дон от събитие в петък със сигурност ще бъде наистина добър двоен блъф, ако той е дезертирал“.

Дон е служител в кариерата с дългогодишен опит в китайското министерство на сигурността. Акаунтите в социалните медии на антикомунистически активисти кипят от спекулации за него. Хан Лианчао, продемократичен активист, който дезертира през 1989 г. след събитията на площад Тянанмън, твърди, че Дон е бил обсъждан по време на преговорите между САЩ и Китай в Аляска през март.

Ван И, китайският външен министър, е поискал Дон да бъде екстрадиран – искане, което е било отхвърлено от американския държавен секретар Антъни Блинкен. Висш служител на администрацията вчера обаче отрече да е имало подобна дискусия в Аляска.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече