Кавга между ЮНЕСКО и Австралия заради Големия коралов риф

0

Напрежение между Австралия и ЮНЕСКО заради Големия коралов риф. Организацията на ООН за образование култура и наука поиска той да бъде включен в списъка на обектите от световно наследство, които са „в опасност“. Това трябва да стане следващия месец.

В нов доклад на ЮНЕСКО се казва, че Канбера не е направила достатъчно, за да опази рифа от въздействието на климатичните промени и насърчава страната да предприеме „ускорени действия“ срещу глобалното затопляне.

Австралийското правителство категорично се противопостави на идеята. Според властите това е отстъпление от предишни уверения на организацията, че стъпката няма да бъде предприета.

Големият бариерен риф става част от световното наследство през 1981 г. заради „огромната си научна и присъща важност“. През последните години и все по-отчетливите данни за настъпващите климатични промени неговото опазване често става повод за дискусии и спорове.

Въпросът Рифът да бъде със статут „в опасност“ беше повдигнат през 2017 г. Оттогава Австралия е инвестирала повече от 2 милиарда долара за опазването му. Според докладът на ЮНЕСКО обаче не е направено достатъчно.

През последните 5 години коралите на няколко пъти претърпяха т.нар. избелване – когато температурата на водата е необичайно топла и настъпва загуба на водорасли, които подхранват коралите и им придават различни окраски.

Освен това през 2019 г. австралийските власти понижиха състоянието на Големия бариерен риф от „лошо“ на „много лошо“ на базата на 5-годишен доклад. Рифът се простира на 2300 километра по източното крайбрежие на Австралия.

Ако препоръката на ЮНЕСКО бъде приета, той ще е първият обект от световното историческо и културно наследство, който е „в опасност” заради климатичните промени.

Този статут може да отключи допълнителни средства за опазването му, но може и да повлияе на туризма в Австралия, който осигурява хиляди работни места и носи на държавата милиарди долари годишно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече