Пробив! Обърнаха процеса на стареене на човека

0

Процесът на стареене е биологично обърнат за първи път, като се дава кислородна терапия на хора в камера под налягане.

Учени в Израел показаха, че могат да върнат часовника в две ключови области на тялото, за които се смята, че са отговорни за немощта и влошеното здраве, което идва с остаряването, пише „Дейли Телеграф“.

С напредване на възрастта защитните капачки в краищата на хромозомите – наречени теломери – се скъсяват, причинявайки увреждане на ДНК и спиране на репликирането на клетките. В същото време в тялото се натрупват „зомби“ стареещи клетки, предотвратяващи регенерацията.

Увеличаването на дължината на теломера и премахването на застаряващите клетки е във фокуса на много проучвания против стареенето, като се разработват лекарства, насочени към тези области.

Сега учени от Университета в Тел Авив показаха, че даването на чист кислород на възрастни хора, докато са в хипербарна камера, е увеличило дължината на теломерите им с 20 процента, изключително постижение, което никога досега не е било постигано.

Учените поясниха, че растежът може да означава, че теломерите на участниците в изпитването сега са толкова дълги, колкото са били преди 25 години.

Терапията също така намалява стареещите клетки с до 37%, давайки път на новите здрави клетки да се възстановят.

Проучванията върху животни са показали, че премахването на стареещи клетки удължава оставащия живот с повече от една трета.

„Откакто съкращаването на теломерите се смята за „Свещения Граал“ на биологията на стареенето, много фармакологични и екологични интервенции са широко проучени с надеждата да се даде възможност за удължаване на теломерите“, отбелязва проф. Шай Ефрати от Медицинския факултет и Училището по неврология „Сагол“ в Университета в Тел Авив.

„Значителното подобряване на дължината на теломерите, показано по време и след тези уникални протоколи, предоставя на научната общност нова основа за разбиране, че стареенето наистина може да бъде таргетирано и обърнато на основното клетъчно-биологично ниво“, обяснява още ученият.

Сега мнозина учени смятат, че стареенето само по себе си е отговорно за болести като Алцхаймер, Паркинсон, артрит, рак, сърдечни заболявания и диабет.

Известно е също така, че затлъстяването, тютюнопушенето, липсата на физическа активност, недостигът на витамини и възпалението могат да ускорят съкращаването на теломерите, демонстрирайки, че те имат голямо влияние върху дълголетието.

Проучването включва 35 здрави независими възрастни на възраст 64 и повече години, които не са преминали през каквото и да е приспособяване по отношение на начин на живот, диета или лекарства. Всеки пациент е бил поставен в хипербарна камера за 90 минути в продължение на три месеца, пет дни в седмицата, докато е дишал 100% кислород през маска.

Камерата под налягане позволява повече кислород да се разтваря в тъканите и имитира състояние на „хипоксия“ или недостиг на кислород, за което е известно, че има регенериращи ефекти.

Предишни изпитвания показаха, че здравословното хранене може да запази дължината на теломерите, докато е доказано, че тренировките с висока интензивност в продължение на шест месеца удължават теломерите с до пет процента.

Израелският екип също така преди е демонстрирал, че кислородната терапия под налягане може да подобри когнитивния упадък.

„Досега интервенции като модификации на начина на живот и интензивни тренировки показаха, че имат някакъв инхибиращ ефект върху очакваното скъсяване на дължината на теломерите“, разяснява д-р Амир Хадани, главен медицински директор на Центъра за хипербарна медицина и изследвания „Сагол“.

„Това, което е забележително да се отбележи в нашето проучване, е, че само за три месеца терапия успяхме да постигнем такова значително удължаване на теломерите – със скорости, далеч надхвърлящи която и да е от наличните в момента интервенции или промени в начина на живот“, допълва д-р Хадани.

„С това пионерско проучване ние отворихме врата за по-нататъшни изследвания на продължителното клетъчно въздействие на терапията за обръщане на процеса на стареене. След като посветихме нашето проучване на изследването на въздействието му върху областите на мозъчната функционалност и свързания с възрастта когнитивен упадък, ние сега открихме, за първи път при хората, биологични ефекти на клетъчно ниво при здрави остаряващи възрастни“, изтъква още ученият.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече