Български граждани поискаха „материални стимули“, за да се ваксинират (какво им отговори здравният министър)

0

20-25% са имунизираните срещу коронавирус български граждани, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров. По данни на СЗО пък ваксинираните здравни служители у нас са 20%, а ромите с две дози ваксина са едва 10% от общата популация.

По данни от информационния портал, завършилите ваксинацията си срещу коронавируса у нас са 767 723 души.

На фона на ниското ваксинационно покритие МЗ предприе стъпка за изясняване колко са хората, които са се срещнали с вируса. За целта частни софтуерни компании събират всички данни от лаборатории, лечебни заведения, общопрактикуващи лекари в обща база, която оттам насетне ще бъде своевременно актуализирана. Според здравния министър анализът на тези данни ще допълни картината на общия имунитет от гледна точка на хората, които имат антитела не от ваксина, а от среща с вируса.

За изходна точка на това решение послужи непредставително проучване на верига частни лаборатории, които изследваха за антитела срещу COVID-19 проби на случаен принцип. Например пациент с неврологично заболяване отива да си направи кръвни изследвания, пускат му и изследване за антитела, оказва се, че се е срещнал с вируса, дори да не е подозирал. На база изследвани над 2600 проби в различни район от страната лабораториите констатират, че вероятно 43% от българите имат антитела след среща в вируса.

Какво свърши за малко повече от месец служебното ръководство на здравното ведомство – приоритизира ваксинирането на възрастното население над 60 г., засили информационната кампания (на страницата си във фейсбук), разшири достъпа до ваксини с пунктове в паркове и молове, а от дни обмисля стратегия за засилване на интереса към ваксините в ромската общност. Въпреки всичко поставените дози ваксина (дневно) рядко надхвърлят 15 000, при това някои от тях са втора игла.

Снимка: „Дойче веле“

Защо вече няма интерес можем да предположим – убедените в ползата от ваксините се имунизираха в първите седмици, оттам и по-високите стойности, с които се хвалеше предишното правителство. Сега този процент хора почти е изчерпан, скептиците трябва да бъда убеждавани, а на антиваксърските настроения трябва да се противостои с по-солидни аргументи от обещанието да паднат маските.

Работят ли стимулите?

Опитът на други страни показва, че ефектът е временен. В САЩ вече бяха използвани по-нетрадиционни стимули за интерес към ваксините – безплатни карти за метрото, билети за концерти, някои компании стимулираха служителите си финансово, в Мериленд дори раздаваха по 100 долара премия на вакксиниран щатски служител. И въпреки това здравните власти трябваше да признаят, че целта 70% американци с поне една доза до 4 юли е неизпълнима.

Служебният министър Кацаров категорично отрича възможността за материални стимули за ваксинация. И това е справедливо спрямо онези, които вече се имунизираха. Не е ясно обаче как ще бъде убедено ромското малцинство, което е особено благодатен терен за всякакви антиваксърски теории (не че това е проблем само при ромите). Колко ще са полезни лидерите и религиозните водачи, предстои да разберем. Сред ромските представители на шоубизнеса, чието съдействие също се търси, засега особено въодушевление да помагат не се забелязва.

Първенците по поставени ваксини Израел като че ли напипаха вярната посока, когато започнаха да освобождават ограничителни мерки за ваксинираните – не се налага да прибагват до материални и финансови стимули, само отменят ограниченията за определена група хора, правейки я негласно привилигирована. Ресторанти за ваксинирани, концерти за ваксинирани – така без да включват думата „задължително“ в кампанията си успяха да се доближат до заветните 70%.

У нас амбициите са в края на лятото (към 31 август) да има 4 млн. души със завършен ваксинационен цикъл. Това са тези 70% от възрастното население, които са по регламент и цяла Европа гони. Според статистиката за страната до момента, подобна цел е химера.

Додйе ли времето на непопулярните мерки?

Според експерти времето за предприемане на непопулярни мерки е дошло и дори влизането в зелената зона не би трябвало да отмени тяхната спешност, в крайна сметка делта вариантът не е зад ъгъла, а вече е у нас.

За твърд подход обаче никой не смее да говори, ние сме или в предизборен, или в някакъв междинен „служебен“ период. Още при старта на т.нар. първа фаза от имунизациите срещу ковид главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предположи, че служителите в социални домове трябва задължително да бъдат ваксинирани – те работят с рискова група, в която смъртността от ковид е 80%. Това не беше направено, въпреки че много домове станаха огнища на коронавирус, внесен от някой неваксиниран служител и немалко възрастни потребители починаха. Тази мярка все още се споменава само като пожелателна, вместо като неизбежна.

Ваксинационното покритие сред здравните служители също тлее на дъното с едни 20%. Предполага се, че останалите са преболедували, макар че и това би могло да се оспори в масовия случай. Те също работят с рисков континтген – болни хора.

Държавните и общински служители са другият сегмент, който може да попадне в тази група – голяма част от тях контактуват ежедневно с граждани, пореди естеството на служебните си задължения – и са в риск, и могат да бъдат риск.

Между 20-25% се движи делът на ваксинираните учители и възпитатели – и не се очертава отлепяне от тази тенденция поне до есента. От степентта на имунизационно покритие при тях до голяма степен зависи нормалното протичане на новата учебна година и измъкването от безкрайно проточилото се дистанционно образование.

Интересна е ситуацията и в туристическия бранш. Днес оттам дойде предложение да се стимулира притокът на туристи от чужбина с оферта за безплатно ваксиниране у нас. Какво точно ще стимулира подобна идея – първо, голяма част от чужденците, които могат да решат да почиват където и да било са със сертификат – или вече са ваксинирани, или са преболедували, или имат отрицателен PCR тест. Трудно може подобна идея да ги амбицира тепърва. Освен това вариантът за временно пребиваващи е ваксинация с еднодозова ваксина, от която страната има все пак ограничен ресурс.

За да бъдат привлечени за каузата на българския туризъм, чужденците трябва да са убедени, че там, където отиват, наистина е безопасно. Вярно, че че в момента сме в зелената зона, но както вече сме се убедили нещата много бързо могат да се променят. Достъчен е един репортаж за липсата на какъвто и да било епидемичен контрол по германска телевизия, за да секне потокът от туристи. Така стана миналото лято, когато черноморските ни курорти опустяха. И въпреки това само един курорт (засега) въведе изискването за ваксиниране на персонала и сложи стикерите 100% имунизирани.

Лошото на непопулярните мерки е, че са непопулярни. И вероятно и служебното правителство ще си ги спести. А след 11 юли – да му мислят другите. В крайна сметка, ако не тази есен, следващата може да стигнем заветния колективен имунитет. Където не става с препоръчителна ваксина, се намесва природата.

Автор: Милена Петкова

Източник: News.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече