Тактиката на Ердоган срещу прокюрдската НДП – използва хаоса, за да се прояви като спасител

0

Турското правителство засили натиска си над прокюрдската Народна демократична партия и очевидно е решено да я забрани. Това ще създаде хаос, който Ердоган може да използва, за да се прояви като спасител, пише Даниел Белът.

Привърженици на прокюрдската Народна демократична протестират в Истанбул:

Снимка: „Дойче веле“

Трагедията, разиграла се миналия четвъртък в офиса в Измир на прокюрдската Народна демократична партия (НДП), шокира мнозина в Турция: 27-годишен предполагаем десен екстремист нахлу, въоръжен с автомат „Калашников“, в сградата и откри стрелба. Загина 38-годишна сътрудничка на партията – единствената, която се намирала в по това време там.

Жертвите биха могли да бъдат много повече, тъй като точно по това време е трябвало да се проведе събрание. То обаче било отменено и благодарение на това е предотвратена по-голяма трагедия. 

„Още от дете планирах да избивам членове на ПКК. Целта ми бе да попадна там на много хора, но имаше само един човек“, заявява впоследствие извършителят. ПКК е забранена кюрдска милиция, която правителството и близката до него преса приравняват с НДП – в повечето случаи неоснователно.

Сее ли Ердоган омраза?

Поради това НДП обвини правителството за кървавия атентат. Многобройните заклеймявания на партията са благодатна почва за атаката от миналата седмица, казват от партията. 

„Едно е да покажеш на една партия нейните грешки, друго е да я демонизираш. Ако от сутрин до вечер обявяват една партия за поддръжничка на тероризма, не трябва да се учудваме, че някой изпълнил с омраза към нея я напада“, отбелязва политологът Ибрахим Услу.

Счупено стъкло след нападението в бюрото на партията в Измир

Особено остри критики след атентата се отправят към Партията на националистическото действие (ПНД), която е коалиционен партньор на ислямско-консервативната Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Преди нападението извършителят публикувал в Инстаграм своя снимка с т.нар. „вълчи поздрав“. Това е знакът на дясноекстремистко движение „Сиви вълци“, близко до ПНД. Но вместо да се дистанцира, лидерът на партията Девлет Бахчели заяви, че убитата била от милициите.

Дните на прокюрдската НДП са преброени

В последното време Анкара засили натиска над НДП: заклеймяването на партията като „терористична“ бе последвано от все по-гръмки настоявания за нейната забрана. Главният прокурор на Анкара реагира на този натиск – през март той внесе искане за забраната на тази партия.  

Тази седмица турският Конституционен съд прие искането единодушно и откри процедура по забраната на НДП. Аргументът: със своите изказвания и действия членовете на тази партия се стремят да разрушат целостта на държавата. Освен това те участвали в терористични дейности. Но в почти всички случаи доказателственият материал е недостатъчен, и дори произволен.

Може ли Ердоган да разцепи опозицията?

Много наблюдатели в Турция смятат, че ожесточаването на подхода към НДП е свързано с изборите. „Правителството води политика за разцепване на опозицията, което ще му позволи да оцелее“, казва журналистът Левент Гюлтекин. 

Обединеният опозиционен блок включва и социалдемократическата Републиканска народна партия, и ултранационалистическата „Добра партия“, чиито избиратели са настроени скептично спрямо кюрдите. Респективно – комбинацията между прокюрдска политика и сътрудничество с НДП, сочена от правителството за „терористична“, би довела до отлив на гласове – вероятно такава сметка си правят управляващите.

Чрез ескалация към победа

Мнозина правят паралел със събитията от юни 2015-а година, когато на предпоследните парламентарни избори партията получи 13 процента от гласовете и за първи път влезе в парламента, докато ПСР се представи много зле. Правителството на Ердоган реагира незабавно, усилвайки националистическата реторика, и започна военна операция срещу кюрдските милиции. Стигна се до ескалация – екстремисти от ПКК и „Ислямска държава“ предприеха нападения срещу турски градове.

Всичко това направи така, че много турци закопняха за стабилност и по-твърдо ръководство. Така на предсрочните парламентарни избори през ноември Партията на справедливостта и развитието отново получи абсолютно мнозинство. Понеже последните данни от допитванията не са благоприятни за Ердоган, се предполага, че той ще използва към същата тактика.

Кюрдските избиратели имат алтернативи

До момента от кюрдската страна не са предприети агресивни ответни акции по повод очертаващата се забрана на партията – до ескалация не се е стигнало. И дори Ердоган да успее да ликвидира кюрдската партия, оттам не следва непременно, че това ще му бъде от полза на следващите избори.

Гласовете на кюрдските избиратели, които са около шест милиона, няма просто така да се загубят – може да бъде създадена нова кюрдска партия. А е възможно и кюрдските избиратели да се насочат към някои друга опозиционна партия – като например социалдемократическата Републиканска народна партия.

Автор: Даниел Белът

Източник: „Дойче веле“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече