Родни абсурди: ГЕРБ дала на Васил Божков всички големи поръчки за софтуера на тотото

0

Направете сметка кой кой е в този цирк, призова служебният министър Андрей Кузманов

Всички големи поръчки за софтуера на държавния тотализатор през последните 10 години са отивали във фирми или консорциуми с участието на избягалия в Дубай хазартен бос Васил Божков. Това се е случвало дори в периода, когато лотариите на Божков и държавното тото бяха преки конкуренти.

Разкритията направи във вторник служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов.

По негови данни от 2011 г. насам всички по-значими поръчки на тотото, касаещи софтуера, се печелят от „Декарт“ или от консорциуми, в които фирмата участва (например консорциума „Галоа“). Общата стойност на четири договора, подписани в рамките на десет години, надхвърля 20 млн. лева.

Договорът с „Декарт“ е прекратен едва в началото на юни тази година, след като фирмата влиза под номер 9 в списъка на САЩ на санкционираните по глобалния закон „Магнитски“ заради свързаност с Васил Божков.

„На 7.10.2011 г. тотото обявява открита процедура по Закона за обществените поръчки с предмет: „Разработване и внедряване на информационни и комуникационни системи за приемане на залози в реално време за хазартни игри, организирани от „Българския спортен тотализатор“. Тя включва цялостно хардуерно и софтуерно оборудване за два центъра за данни и 1700 броя терминални устройства. За изпълнител е избран консорциум „Галоа“, с който на 30.12.2011 г. е сключен договор в размер на 14 849 000 лв. без ДДС„, обясни Кузманов. По думите му в този консорциум участват фирмите „Декарт“ и „Ай Си Ес“.

На 27.06.2013 г. тотото открива процедура по договаряне без обявление на възлагане на обществена поръчка с предмет: „Доставка на допълнително количество терминални устройства“. Тя е възложена отново на консорциум „Галоа“ с договор за сума в размер на 3 297 500 лв. без ДДС.

На 2.04.2015 г. се открива друга процедура с предмет: „Надграждане на приложен софтуер на съществуващата централна компютърна система и допълнителна доставка терминални устройства“. Поръчката пак е възложена на консорциум „Галоа“ и е за 860 000 лв. без ДДС, каза Кузманов.

На 27.11.2017 г. тотото обявява открита процедура с предмет: „Надграждане на съществуваща централна компютърна система за приемане и обработка на залози“. За изпълнител е избрана фирма „Декарт“ ООД, с която е сключен договор от 1.08.2018 г. на стойност 2.1 млн. лв. без ДДС“, допълни Кузманов.

Министърът подчерта, че прави впечатление, че всички големи поръчки се печелят от въпросните фирми, свързани с Божков.

„Днес фирма „Декарт“ е на 9 място в „Магнитски“, свързана фирма с г-н Божков. След тази проверка ми стана ясно поведението на министър Кралев след изява за младежките програми, по която той в офиса на ГЕРБ тропаше по масата и казваше: „моето министерство“, „моите служители“, „моите кашони“. Явно и тук е било неговото министерство, защото цялото предно правителство се бореше срещу Васил Божков. Излиза, че правителството се е борило, а министерството на г-н Кралев не се е. Направете си сметка кой кой е в този цирк“, заяви Кузманов.

Той обяви, че след негово разпореждане от 4 юни 2021 г. „Българският спортен тотализатор“ започва да използва автономен приложен софтуер за централизирана компютърна система и всякакви отношения по договора с „Декарт“ са прекратени.

По думите на Кузманов нещата в спортното министерство „започват да придобиват малко криминален вид“.

Министърът припомни и разкритията на Сметната палата от миналата година, според които държавният тотализатор умишлено е държан на колене пред лотариите на Божков чрез лошо финансово управление и нелоялна конкуренция от страна на въпросните частни игри.

За целия 5-годишен период от 2014 г. до 2018 г. включително тотализаторът неизменно отчита загуба, която е нараснала около 3 пъти – от 3.6 млн. лв. през 2014 г. на 10.2 млн. лв. през 2018 г.

Държавният оператор отчита намаляващи приходи – от 178 млн. лв. през 2014 г. на около 162 млн. лв. през 2018 г. на фона на гигантския ръст на оборотите на фирмите на Божков „Ню Геймс“ и „Националната лотария“, достигнали постъпления от над 1 млрд. лв. през 2017 г. и 1.5 млрд. лв. през 2018 г.

За 2019 година загубата е още по-грандиозна – 27.5 млн. лв.

„Тези системни загуби водят и до намаление на собствения капитал на предприятието. Докладът за 2020 ще излезе през септември, тъй като такава е държавната процедура относно отчитането на такъв тип държавни предприятия и тогава ще се види дали има подобрения или тотото продължава да върви надолу“, каза Кузманов.

На фона на намаляващите си приходи тотализаторът е правил твърде високи отчисления към министерството на спорта, пише в одита на Сметната палата.

„Размерът на вноските за спорт към Министерството на младежта и спорта е значително по-висок от оставащата печалба след данъци. Вследствие на това, предприятието отчита постоянни загуби, които нарушават финансовата му стабилност“, посочи в одита си Сметната палата. През 2014 г. тотализаторът е отчислил на спортното ведомство над 29 млн. лв., а през 2018 г. – над 25 млн. лв., които формират над 90% от бюджета на министерството за спортните федерации.

Според палатата това са твърде високи вноски на фона на възможностите на тотализатора след плащането на дължимите данъци и такси за хазарт. Одитът на Сметната палата потвърди, че след 2014 г. конкурентните предприятия на тотализатора – всичките свързани с хазартния бос Васил Божков, са плащали между 42% и 49% от дължимата такса за хазарт на фона на внасяното от тотото. Така, според Сметната палата, държавното предприятие е било принудено да работи в условията на нелоялна конкуренция.

„Съществен е размерът на задълженията към участниците в хазартни игри – в размер на 39 164 000 лв., които са се увеличили спрямо 2018 с 14 581 000 лв. Не се организирани и провеждани целеви тиражи. Прави впечатление завишените разходи за външни услуги – например за изготвяне на рекламни материали, при положение че „Българският спортен тотализатор“ разполага с голям персонал. Като заключение, искам да ви кажа, че всички тези констатации са предадени на компетентните органи за доразследване. Ние не сме разследващ орган“, посочи Кузманов.

Източник:

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече