Казус: Възможно ли е машинното гласуване „да убие“ демокрацията?

0

Наскоро бяхме свидетели на първите в историята ни изцяло машинни избори. Те бяха пълен провал. На 27 юни на частичните местни избори за кмет в Благоевград гласуваха малко над една четвърт от всички избиратели, като по този начин легитимността на изборите е минимална. Не това обаче е основният проблем. Основният проблем е, че тези избори бяха манипулирани, по безспорен начин. Манипулирано бе волеизявлението на хората, манипулиран бе резултатът. Откъде знаем това?

Чистата статистика го повелява, а статистиката не лъже. Правейки сравнение между парламентарните избори на 4 април и частичните местни на 27 юни, статистическият разлом е огромен, нереален. На 4 април, при гласуване предимно с хартиени бюлетини, партия ГЕРБ получи гласове, приблизително равни на сбора на гласовете на партиите ИТН и БСП, взети заедно. ГЕРБ имаше 4 мандата, а ИТН и БСП по 2 всяка. На 27 юни обаче, при изцяло машинен вот, картината коренно се промени. Тогава вече подкрепеният от партия ГЕРБ кандидат получи 3,5 пъти по-малко гласове от сбора на гласовете за кандидатите на партиите ИТН и БСП.

Това прави относително намаляване на електоралната тежест на ГЕРБ в рамките на само 2 месеца с близо 200 процента. Възможно ли е това статистически?

Възможна ли е такава рязка промяна в избирателните нагласи на хората само за 2 месеца? Да бяха 10 процента, 20 процента, а са плод на нещо друго – в случая очевидна електорална измама. Статистическата вероятност за подобно явление е някъде по-малко от 1 на поне 10 милиона. Може ли да не е имало манипулации? Може. Ако вземете една монета, хвърлите я 10 милиона пъти, и всеки път отгоре излиза ези, тогава е възможно. Ако обаче един-единствен път отгоре се покаже тура, тогава изборите са били манипулирани. Разбирате ли? Имаме близо 100-процентна статистическа сигурност, че изборите за кмет в Благоевград са били манипулирани. Нали се досещате, че именно това е главната причина ЦИК да забрани сверката чрез преброяване на разпечатаните контролни разписки, колкото и неудовлетворителни да са те.

Защо в противен случай би ги забранила, щом като подобно контролно преброяване само ще увеличи сигурността и прозрачността на изборите? Без да правя допълнителни внушения, оставам на вас да разсъждавате, простата логика подсказва, че предходните парламентарни избори на 4 април също са били манипулирани в частта си машинно гласуване, и че бързо приближаващите нови парламентарни избори на 11 юли също ще бъдат манипулирани, този път фатално, поради изцяло машинния вот. Не само защото осигуряващата логистиката компания Смартматик, приближена до венецуелските диктатори Чавес и Мадуро, е манипулирала избори в над 40 страни по света, а и защото те не пропускат да манипулират всеки един отделен вот. Защо да го правят? Нали затова са създадени и така си изкарват хляба? Освен ако не се случи събитие извън рамките на конвенционалното, което коренно да промени логиката на отчитане гласовете от машините, резултатите на 11 юли вече са ясни – първи ще са ИТН, а ГЕРБ може дори да са трети, в зависимост от това колко агресивни са Смартматик. Защо да не са агресивни, след като никой не им пречи и имат пълната подкрепа на ЦИК, където се вземат важните решения? До какво ще доведе това? До какво ще доведе тоталната подмяна на вота на хората с машините? До нищо добро.

Всяка една страна, където са стъпили Смартматик, впоследствие се е превръщала в руина. Прекрасен пример за това са Венецуела, Боливия и Филипините.

В някогашната богата и просперираща Венецуела днес се води гражданска война, в Боливия ситуацията е много близка до гражданска война, а във Филипините населението тъне в мизерия и съвсем планово се извършват извънсъдебни екзекуции на мирни граждани. Ако Смартматик с техните диаболични машини трайно се установи в България, безспорно това ни чака и нас. Нищо че сме в Европейския съюз. Нищо че сме в НАТО. Какво от това?

Ще проведат един бърз референдум с машините, и макар реално 70 процента от населението да са гласували за оставане в ЕС, манипулираните данни от машините ще покажат 70 процента превес на подкрепящите излизането ни от ЕС. И ще излезем от ЕС за нула време. А след това се упътваме право към Русия и Китай, или по-добре Куба и Северна Корея. Хората искат точно това, нали? Какво ще попречи на такъв сценарий да се случи? Не забравяйте, че това са машини, тоест компютри, а с един компютър на практика можеш да правиш всичко – да прехвърляш гласове към други партии, да играеш играеш забавни игри на екрана, да слушаш музика, или дори да сърфираш в интернет. Защо не?

Затова е важно ЦИК да преразгледа решението си за забрана броенето на контролните разписки за сверка на резултатите в най-кратък срок.

Автор: Людмил Цветков

Източник: в. „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече