„Си(л)ните“ обещания на Сираков от Могилката: между емоциите и грешките (ВИДЕО)

0

„Още веднъж ви честитя празника и ви обещавам наистина, че нас ни очакват много, много по-добри времена. Честито.“ С тези думи на 24 май навръх 107-ия рожден ден на „Левски“ мажоритарният собственик на „Левски“ Наско Сираков завърши обръщението си към левскарите на Могилката – мястото, където клубът е основан. Бившият нападател започна осемминутната си реч с равен тон, но завърши с развълнуван глас и подкрепен от бурни аплодисменти.

Тогава Сираков обяви ново начало за „Левски“ и съобщи, че клубът ще има нов собственик. Каза го с увереност, а думите му вдъхнаха надежда на левскарите, че след тежката година може да има промяна.

Тридесет и шест дни по-късно Сираков призна, че е подходил емоционално и че е допуснал грешка. Заявената от него смяна на собствеността пропадна на 29 юни с официалното му изявление за края на разговорите с англичанина Джоузеф Диксън.

„Мнозина биха казали, че съм сгрешил с анонса, който направих на Могилката на 24 май, и ще бъдат прави. Ето това е момент, в който се поддадох на емоциите. Рожденият ден на „Левски“, искаше ми се да зарадвам левскарите и да им направя най-хубавия подарък – че могат да са спокойни за бъдещето на любимия клуб. Длъжен съм да им се извиня, защото ги подведох, както бях подведен и аз“, обяви Сираков в сайта на „Левски“ във вторник.

Дадените обещания изглеждат най-големият от няколко подвеждащи или лошо премислени хода от страна на Сираков. След тях остават много въпроси, чиито отговори трябва да дойдат бързо за изпадналия в тежко положение клуб. Един от важните е дали с хаоса около провалената сделка с Диксън „Левски“ не понесе репутационни щети, които могат да навредят на опитите за спасение на клуба, като намалят доверието и отблъснат привържениците и компаниите, които ръководството опитва да привлече за спонсори.

Серия грешки и много въпроси без отговор

„Точно тук, на това място, където е започнало всичко, е моментът да обявя едно ново начало за нашия клуб. Това са преговори, кореспонденция от повече от шест месеца. Всичко е завършено и е в ръцете на адвокатите, които работят от четири дни – „Левски“ ще има нов собственик“, каза Сираков на 24 май.

Появата му на Могилката не беше първият целенасочено избран момент, в който той се обърна към левскарите. Той отправи обръщение и ден преди Великден, когато за пръв път заговори за идването на „мощен инвеститор“.

Тогава мажоритарният собственик каза на привържениците, че „ще искам вашето съгласие, одобрение и подкрепа, за да сложа подписа си на финализиран договор“.

След това дойде речта на Могилката, в която Сираков представи сделката като сигурна и даде обещания. „Изпращаме, аз лично, а мисля, че и всички вие, най-тежката може би година в синята история. Аз когато дойдох, единственото, което обещах, беше че „Левски“ ще го бъде и няма да фалира. Не съм обещавал резултати. Но сега ви ги обещавам.“ Собственикът на „Левски“ уточни, че „човекът няма нищо общо с политически обвързаности, англичанин е и бизнесът му е ситуиран в Ню Йорк“.

Впоследствие в мълчание и много неизвестни се насочи към осъществяването на сделката. След като се разбра, че насреща стои Диксън, започнаха въпросителните. Част от привържениците се притесняваха заради липсата на информация, подкрепяща тезата, че младият англичанин управлява успешен бизнес за милиони.

Опасенията им бяха засилени след представянето на Диксън в София. Ден преди събитието беше обявено, че пред медиите ще застанат Сираков и англичанинът. Собственикът на „Левски“ обаче не се появи, а по-късно обясни, че така пресконференцията щяла да се разводни, тъй като големият интерес бил към кандидата за акциите. Самият англичанин остави много важни въпроси без конкретен отговор.

Хаосът продължи в следващите дни, когато БТА разпространяваше информации, изпратени от Диксън. Сред тях и визуализация на проект за нов стадион и изграждане на търговски център. Част от проекта се оказа вече съществуваща и развита в други страни.

В едно от писмата до БТА, в които като източник се цитира фирма на Диксън, се казва, че на 23 юни е получен договор, „който не е конструктивен и не може да доведе до финализиране на сделката, договор, който не може да бъде приет сериозно от инвеститор в компания, която е на ръба на фалита“.

Ден след това Сираков сложи точка с ново обръщение в сайта на „Левски“. „Не съм спирал и продължавам да търся възможности за стабилизирането на „Левски“ и в този момент. Не е тайна за никого, че положението е критично. Но аз ще се боря, докато има някаква, макар и малка надежда“, завърши собственикът на клуба.

Сега накъде

Въпросите от страна на привържениците остават. Поклонението на сините пред легендите Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков премина в отсъствието на Сираков.

„Рано сутринта е бил тук. Има ангажимент в провинцията, доколкото знам“, каза членът на надзорния съвет Константин Папазов за Сираков.

Според баскетболния треньор е възможно ръководството да изгуби доверието на част от привържениците. „Диксън може би ни подведе с мащабността на проекта и идеята „Левски“ да тръгне по нов път, подобен на повече отбори в Европа. За нас беше голяма изненада неговата реакция, след като му изпратихме договора. Не му хареса договорът, защото Наско Сираков се беше презастраховал. Той все пак носи отговорността.“

Папазов допълни, че финансовото състояние на клуба е тежко, но е много по-добро от миналата година. „Водят се разговори с нови спонсори, не сме спирали през целия период. Смятам, че „Левски“ представлява много голяма марка. Загуби се някакво време, следвайки прекалено амбициозния план.“

Според него са необходими бързи решения. „Левски“ ще играе в професионалната лига. Аз смятам, че ще започне и ще завърши (сезона), но този отговор е повече емоционален и пристрастен.“

С Папазов е свързано и друго изявление на Сираков, което все още не е изпълнено. На 2 юни се навърши една година, откакто бившият футболист получи акциите от Васил Божков и влезе в новата си роля. Седмица по-късно – на 10 юни 2020 г., Сираков каза, че Папазов ще получи 35% от акциите. Това така и не стана факт за една година, въпреки че няколко пъти замесените страни посочваха, че е само въпрос на време и е формалност.

Другият член на надзорния съвет, Петър Ганев, заяви с публикация във „Фейсбук“, че „Левски“ е изправен на ръба на пропастта. „На 24 май по време на своето слово на Могилката Наско Сираков обяви ново начало за любимия клуб. Това ново начало обаче няма да дойде с Джоузеф Диксън. Новото начало ще трябва да си го изстрадаме сами.“

Според него клубът няма как да се справи без привържениците си и без промяна на пътя. „Вярвам, че спасението минава не просто през нова кампания, която е повече от наложителна, а през обединение на синята общност и дълбоко преформатиране на клуба. Ако просто продължим по инерция, нищо добро не ни чака. Нашата задача не трябва да е да закърпим бюджета и да започнем новия сезон. Нашата задача е да намерим дългосрочно решение и модел на управление, който да отговори на искрената обич на левскарите и да ги направи част от клуба.“

Тръстът „Синя България“ обяви, че отново е време за дела и за нова кампания за подпомагане на „Левски“. „Въпреки обещаната „прозрачност“ никой не е наясно в какво състояние се намира клубът, ще започне ли новия сезон и в кое ниво на родния шампионат ще се случи това. След многократните провали става ясно, че самостоятелно сегашната управа не е способна да проведе подобна кампания. Този път имаме едно-единствено условие – надзорният съвет на ПФК „Левски“ АД да освободи настоящия и да назначи изцяло нов експертен управителен съвет, който да осигури пълна прозрачност и отчетност за разходването на събраните от левскарите средства.“

Според организацията „само по този начин можем да гарантираме, че всички дарения, спонсори и приходи няма да потънат отново за заплати и комисионни на анонимници със съмнителни футболни качества, както се случи през последния полусезон“.

Автор: Божидар Къртунов

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече