С общи усилия коронавирусът ни проми и мозъка – какви са страховете и решенията

0

На който не му е ясно, вече може и да му стане, стига да използва поне миниатюрна част от мозъка си – задава се нова вълна от COVID-19 в Европа. Причината е епидемичният взрив в Индия, който роди нов вариант на коронавируса – Делта (B.1.617.2). Този вариант се оказа с 60% по-заразен т.е. вероятността да прихванеш болестта се увеличава. Защо – това все още е предмет на научни изследвания. Крайно ясно е обаче, че хората масово не разбират опасността.

Дори здравният министър д-р Стойчо Кацаров посочи, че спокойствието с коронавируса в България сега е измамно. Защо се получава така? Защото няма масова фокусирана осведоменост! Има огромен обем от информация, но тя често е противоречива и именно защото е много трудно човек да я попие, той много често не може да я анализира и да схване за какво иде реч. И понеже моята работа е точно да събирам и обработвам информация, а след това да я предоставям на публичното внимание, в следващите редове ще напиша каква е картината, опирайки се на позициите и анализите на експерти.

Така че е време за четене с разбиране: Вирусът е опасен за всички нас като общество и без изключение, защото при дифузно разпространение болните, имащи нужда от болнично лечение, стават толкова много, че лечебните заведения не могат да ги обслужат в нормална ситуация – без ограничителни мерки като носене на маски, спазване на дистанция, поддържане на лична хигиена и най-важното – със спиране на възможностите големи групи хора да се събират нагъсто и особено в затворени помещения за дълго време!

С други думи – да седиш часове наред в училище или в офиси, търговски центрове и т.н., които не се проветряват достатъчно и няма достатъчно дистанция между хората, които я носят, я не носят маски. Как да се отървем от вируса? С колективен имунитет. Защо? Защото благодарение на него ще спрем вирусът да мутира т.е. да излизат нови варианти и дори нови щамове. Когато няма нови варианти и нови щамове ще го доведем до положение да изчезне, тъй като няма да има как да заразява! Как да го постигнем, как вирусът да изчезне? Отговорът тук не е еднозначен, но с натрупаните досега данни най-добрият шанс е бързата масова ваксинация!

Причините са няколко – ваксината предпазва да не се разболееш, макар не на 100% (числата варират според данните от различните проучвания), ваксините предпазват дори да се разболееш, да не умреш (тук процентът е изключително близо до 100 – но следва да имаме предвид, че ще има и починали ваксинирани, които са се заразили с COVID-19, заради това на колко години са /например над 80-90 години, няма какво да се лъжем, вероятността да починеш всеки момент от нещо е далеч по-голяма просто защото си толкова възрастен/, дали имат други тежки заболявания).

Още нещо – ваксините предпазват и да не разпространяваш вируса, след като те пазят изобщо да не се разболееш. А най-важното от гледна точка да се върнем към нормалното е, че ваксините не позволяват на вируса да мутира! Примери от историята ни как действа ефективната ваксина срещу дадена болест има достатъчно – достатъчно е малко да се напънем и да видим как изчезва вариолата (едрата шарка) и вече не боледуваме от нея, а преди да има ваксина са измрели към ПОЛОВИН МИЛИАРД ДУШИ! Защо е важно вирусът да не мутира? Защото когато мутира, той се развива така, че да оцелява и да заразява! Щом мутира, неговият шанс да оцелее и да заразява нови и нови хора се увеличава! За да спрем вируса, трябва да го спрем да мутира. Това може да стане само с бързо придобиване на имунитет.

Единственият вариант е ваксина – преболедуването НЕ работи по няколко причини. Първо, няма как за кратко време 70 процента от населението на Земята, та дори и на България, да се разболее и оздравее за толкова кратко време, че да изгради имунитет и вирусът да няма достатъчно жертви, за да може да мутира и да избяга от имунитета. Второ, имунитетът срещу преболедуване явно не е достатъчен, за да спре епидемичен взрив при много нови разболели се, които да успеят да заразят и част от прекаралите болестта. Примери вече много – най-яркият е град Манаус в Бразилия и то отпреди месеци! Точно примери като Манаус показват, че изглежда при нов вариант на вируса има достатъчно вече боледували от по-стар вариант, които пак се заразяват и пак се стига до толкова много болни едновременно, че болниците да не смогват и да трябва да се налагат локдауни! Няма нито един научен пример това да се случва на места с ваксинирани хора и общности – с варианта Делта добре се вижда и във Великобритания, и в Израел, че няма вълна сред ваксинираните – има случаи, но не и тежки, не смъртоносни и не статистически много, за да се формира епидемична вълна! Най-важното за процеса на мутиране на вируса – примерът от друг коронавирус, от който хората боледуват (229Е), но само като настинка, е показателен. 229E заразява както SARS-CoV-2 (нали знаете, че това е вирусът, който предизвиква COVID-19) – чрез т. нар. шипчест протеин (S-протеин), но го прави от много по-дълго време.

А научно изследване, което беше дискутирано с ръководителя на катедра „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб в Студио Actualno, показва, че S-протеинът на 229E се е изменил (мутирал) с 20% от възможните варианти спрямо първоначалния си вариант за 30 години, за да избягва имунния ни отговор и човечеството няма колективен имунитет срещу него, макар че със сигурност над 70% от хората на Земята са го прекарали поне веднъж в живота си! Хайде сега си представете същата ситуация при далеч по-тежкия SARS-CoV-2, който също е коронавирус – готови ли сте да платите цената? Разбира се, не може 7 от 10 души на Земята да се ваксинират в рамките на много кратко време. Затова са важни и ограничителните мерки – маски, дистанция, без големи масови събития. Тези мерки пречат да има големи епидемични взривове, а при такива взривове вирусът мутира и идва нов вариант. За да можем да настигнем вируса, трябва първо да го бавим и да не мутира активно, като ваксинираме възможно най-бързо и когато вече 70-80 процента от хората са ваксинирани, край на ограничителните мерки.

За финал относно ваксините – един от най-силните аргументи срещу тях е, че те още се изпитвали т.е. не са сигурни и доказани и всеки, който ги приеме, е „опитно зайче“. Пълна лъжа, която е толкова успешна заради формулировката на одобрение от медицинските регулаторни органи (Европейската агенция по лекарствата, Американската агенция по храните и лекарствата) – „Под условие“! „Под условие“ значи следното – че са налице достатъчно убедителни данни за качеството, безопасността и ефикасността на ваксината. При това положение, компанията-производител ще продължи да предоставя резултати от основното изпитване, което продължава 2 години. Това изпитване и допълнителни проучвания ще предоставят информация колко дълго трае защитата, с по-голяма точност колко добре ваксината предотвратява тежко протичащото заболяване COVID 19 (а не дали предотвратява или не), колко добре защитава имунокомпрометирани хора, деца и бременни жени (а не дали ги защитава или не) и дали предотвратява асимптоматични случаи! Така че – ако не искате пак локдауни, пак здравни проблеми за обществото или лично за Вас и за близки и приятели, пак икономически сътресения, доверете се на науката. Ако не беше науката и иновацията, нима дори щяхте да можете да четете този текст от телефона си?

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече