Отворената десница – печелившата формула срещу втори мандат на Румен Радев

0

Само кандидат на Отворената десница* може да победи Румен Радев, зад когото ще застане обединен ляв фронт: БСП, „Има такъв народ”, „Изправи се, надигни се и т.н”, ВМРО, АБВ и останалите по-дребни участници в руската „пета колона”. Как да се постигне това ?


    От формулата за малко ще извадим ГЕРБ, който няма да се откаже от собствен кандидат, обречен да загуби, който и да е той, заради сринатото обществено доверие и разкритията за корупция. Успешното решение до голяма степен зависи от „Демократична България”, която остана 

изолирана в своята самодостатъчност

 и не се отвори персонално към авторитетни личности, към общности, граждански сдружения, малки, но автентични и независими организации с дясна идеология. Примерът с Мартин Димитров е показателен – поставен на неизбираемо място той получи големи преференции от десните столичани и влезе в парламента. 
     Време е „Демократична България” да поеме лидерската роля и да формира около себе си Отворената десница, стратегически проект, чрез който ще привлече широка общност от умерени, некомунистически, непопулистки и неконформистки избиратели.  Ако продължава да се държи като политически безполова „примадона” („Не сме нито десни, нито леви” според Христо Иванов), двойственост, пораждаща компромиси, и остане затворена, опиянена от изборните резултати (почетно пето място), ще се провали като десен лидер.
    Затова първото и действи още преди изборите на 11 юли е да се ангажира пред десните избиратели със следната декларация:

Няма да подкрепим кандидатурата на Румен Радев

 за втори президентски мандат и ще издигнем силен общ кандидат на Отворената десница. 
    Ако тази позиция не бъде заявена ясно и категорично „Демократична България” ще играе ролята на мюре в полза на левия представител.
     Разбира се ГЕРБ не влиза в Отворената десница, защото е в карантина, засегнат от корупционен вирус. И докато не се излекува  взаимодействието с него на президентските избори ще се изрази в подкрепа на  утвърдения десен фаворит без всякакви претенции. 
     В успешната формула за победа  дясноцентристката партия ГЕРБ, член на ЕНП, ще се включи преди втория тур на изборите след като кандидатът на Отворената десница победи на първия тур нейния избранник. И за да няма дрязги и разправии вдясно кодът на разбирателство е: първият тур на изборите  се приема за предварителни избори  и резултатът от тях  се признава без оспорване от двете страни.
     Така за вторият кръг победителят ще бъде Десният проевропейски кандидат, подкрепен от всички десномислещи хора, независимо от партийните им пристрастия. И тук ще добавим още един плюс – подкрепата на ДПС. Движението категорично се обяви срещу президента Радев и поиска оставката му в началото на протестите. Тази позиция е непроменена и логично е да продължи  заради неизменната евроатлантическа ориентация на ДПС. 
      Така кандидатът на Отворената десница ще получи голямо психологическо предимство и ще се изправи

срещу левия проруски претендент

 като обединител на свободните избиратели, които не робуват на комунистически догми и на леви илюзии. Също и като твърд гарант на нашата европейска принадлежност и национална сигурност, защитена от НАТО. И тогава при  честен вот и силна мобилизацията на дясната общност победата на изборите е сигурна. 

    Защо е важна тази победа? Когато Иван Костов стана лидер на СДС на непрекъснатите призиви на т.н.”кинжали” да вземем властта той им отговори:
     „Дали си готов за властта зависи само от санкцията на избирателите. Иначе колкото и да се кълнеш, че си готов,  няма никакво значение. А пътят към нея задължително минава през победа”. 
       И това се случи на президентските избори през 1996 г. 
    Ако Отворената десница бъде създадена със стратегически прицел да управлява, а не да бъде младши коалиционен партньор за украса, походът към властта й ще започне с победа на тези избори. Иначе ще разказваме история за балами как  ни дават мандат да убием ламята с червена дружина.

*Идеята за Отворена десница е лансирана за пръв път от Господин Тонев – лидер на „Българска демократична общност” при кандидатпрезидентската кампания през 2016 г. 

Автор: Д-р Панайот Ляков 

Източник: „Фактор“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече