Кой ще управлява след 11 юли? Трифонов не иска, Радев не може!

0

И след 11 юли не се очертава мнозинство срещу корумпираните елити, а България е застрашена от израелски сценарий. От разединението в опозицията ползи може да извлече Бойко Борисов. Мнения на чуждестранни коментатори.

Кой ще управлява след изборите на 11 юли?

Дори и на вторите избори за тази година в България не се очертава партиите, които са против корупцията и статуквото, да успеят да сменят корумпирания политически елит, пише Карола Клат в австрийския “Дер Щандарт”.

Индикаторите на фондация “Бертелсман” за устойчиво държавно управление показват, че България не е постигнала никакъв напредък в борбата с корупцията, отбелязва авторката и коментира: „И това е така, въпреки че в страната беше приет закон за създаването на централизиран антикорупционен орган. Този нов орган не беше достатъчно ефективен, за да доведе до съд случаите на корупция на най-високо равнище и да конфискува имущество, придобито по незаконен начин”, четем още там.

Проблемът с корупцията е все така сериозен

Изданието цитира и наскоро публикувания Световен корупционен барометър на „Трансперънси интернешънъл“, който показал и друго: „Че по време на пандемията твърде обезпокоително се е увеличила корупцията в здравеопазването. Изследването, което се базира на анкети, показа, че българите и румънците дават най-много подкупи, за да си осигурят достъп до медицински услуги.“

„ЕС от години бездейно наблюдава как в много държави европейските фондове потъват в джобовете на корумпирани елити, които разрушават правовата държава и ограничават свободата на словото, за да запазят своята власт”, четем още в “Дер Щандарт”. Изданието коментира, че е необходим много по-сериозен контрол над изразходването на средствата на европейските данъкоплатци.

Чрез санкциите по закона “Магнитски” американското правителство показа на ЕС какво се случва в България. “Въпросните санкции представляваха най-широкообхватната акция, откакто законът “Магнитски” съществува”, се казва в публикацията на австрийското издание.

Всичко е в ръцете на Слави Трифонов

Въпреки че новите политически сили трупат подкрепа, едва ли може да се очаква, че на новите избори през юли антикорупционните партии ще успеят да сформират стабилно парламентарно мнозинство, пише Карола Клат. “Сред причините за това са както фрагментираната политическа система, така и една нова популистка политическа фигура, която набира подкрепа – телевизионната звезда Слави Трифонов”, отбелязва Клат.

И “Евронюз” обръща внимание на “Има такъв народ” в своя материал за изборите и подчертава, че партията на Слави Трифонов може да получи сериозен резултат на вота тази неделя. “Председателят на партията Слави Трифонов избягва публичността и се опитва да достигне до последователите си през социалните мрежи”, четем в материала на “Евронюз”. От медията отбелязват също така, че “Има такъв народ” често са критикувани за това, че не обявят конкретни цели.

Сформирането на нов кабинет ще е трудно

Изданието припомня, че след изборите на 4 април ИТН отказа да състави кабинет. Цитирани са социологически допитвания, според които, и този път ще е трудно да се сформира правителство.

„За да мобилизира електората си, на Трифонов не му остава друго освен напълно да се разграничи от партиите на статуквото. По този начин той дори може да бъде най-силната политическа партия на 11 юли, пише в статията си по темата ръководителката на офиса на фондация “Фридрих Еберт” в София Хелене Кортлендер. “Но няма изгледи ИТН да успее да получи собствено мнозинство, с което да управлява. Не се очертава и потенциален съюз с двете други нови партии в парламента, които се родиха след масивните антиправителствени протести през последното лято“, коментира Кортлендер.

Самият Трифонов не се кандидатира на тези избори. Но кой ще управлява след 11 юли, пита ръководителката на софийския офис на “Фридрих Еберт” – Трифонов не иска, президентът Радев не може. Това е най-силният коз на Борисов. Ако формирането на правителство през юли отново се провали, копнежът за стабилност, дори и да е с цената на завръщането на Борисов, може да надмине желанието за промяна. Така бившият премиер може да постигне нещо подобно на победа в тайбрейк, заключва Хелене Кортлендер.

Източник: „Дойче веле“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече