10 кандидати се борят за премиерския стол след 11 юли – вижте кои са те

0

Изданието „24 часа“ състави топ 10 на кандидатите по профилите на Слави и служебния избор на президента. Финансовият министър Асен Василев има шанс да изкачи последното стъпало след участие в 2 служебни правителства – по едно на Румен Радев и Росен Плевнелиев, и размаха, с който действа. Опитното и комуникативно “царско юпи” Николай Василев също е вариант. Проблем ще е само участието му като министър в  правителството на тройната коалиция с БСП и ДПС – партии, от които ИТН поне публично се опитва да се разграничи

Две неща са абсолютно сигурни преди изборите тази неделя. Първото е, че премиер повече няма да е Бойко Борисов, независимо какъв е резултатът. Второто е, че премиер няма да бъде и Слави Трифонов, независимо какъв е резултатът.

Поне това са заявките от лидерите на ГЕРБ и “Има такъв народ” – двете партии, които са на фотофиниш за победител на 11 юли.

Засега по-реални изглеждат шансовете на Трифонов да състави правителство. Вижда се и силното желание на “Да, България” и “Изправи се! Мутри вън!” да са част от бъдещата изпълнителна власт. Чу се и ясното предупреждение на БСП, че без тях няма да има кабинет. Остава и очакването, че част от министрите на служебното правителство, назначено от Румен Радев – основно икономическият екип, ще продължат с победителя на 11 юли в едно редовно правителство.

Че може да бъде отговорен и без да заема постове във властта, Трифонов повтори и пред френския “Монд”. (Интервюто с лидера на ИТН – на 25-а стр.) И описа профила на бъдещия министър-председател, когото си представя – някой, който е учил, говори езици и достойно представя България. Пред “Монд” е категоричен, че има предвид едно име. Не го посочва.

В общи линии описанието звучи като обява за работа в престижна компания. С малката добавка, че

Трифонов едва ли

ще е единственият

работодател на

следващото

правителство

Което разширява кръга от кандидати.

“24 часа” отвори банката “кадри” на бъдещата изпълнителна власт и подреди 10 възможни премиери. (Виж на 24-а стр. кои са те и защо според медията ни имат шанс да се запишат в историята като 56-ия министър-председател на България.)

В тази група петима отговарят напълно на профила, описан от Слави Трифонов пред “Монд”:

1. Асен Василев, настоящ министър на финансите

2. Кирил Петков, служебен министър на икономиката

3. Атанас Пеканов, сегашен вицепремиер по еврофондовете

4. Любомир Каримански, финансов експерт на ИТН

5. Николай Василев, вицепремиер и министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев

И петимата имат солидно образование, придобито в чужбинаq и впечатляваща кариера.

ИТН не крият, че харесват Асен Василев и Кирил Петков и поне биха им предложили да запазят постовете си, а защо не и да се изкачат в йерархията на изпълнителната власт. Двамата са били канени и в “Шоуто на Слави” и той също открито е показвал симпатии. Казват, че действията на финансовия министър и икономическия министър са подкрепяни и от “Да, България”. Което още повече увеличава шансовете им да останат в редовно правителство, ако то е коалиционно без участие на ГЕРБ и БСП.

Финансовият министър Асен Василев има най-сериозните шансове да изкачи последното стъпало до премиерския пост. Все пак той има и опита от две служебни правителства – едно на Росен Плевнелиев и сегашното на Румен Радев. А както се усещаq

президентът и

Слави Трифонов в

повечето случаи

гледат в една посока

за бъдещето на държавата.

Действията на Асен Василев показват реално по-голям размах от тези на финансов министър с хоризонт от месеци. Вицепремиерът не само се нагърби да актуализира бюджета – задача, която в крайна сметка възложи и президентът Румен Радев, но и с доста по-дългосрочната цел да вдигне чувствително пенсиите. А в една застаряваща България темата “справедливост” за възрастните е доста чувствителна. Василев и Петков предприеха заедно една от най-сериозните промени – смяната на екипа и политиката към бизнеса в държавната банка за развитие. Като прибавим и сагата по санкциите “Магнитски”, чиято тежест изцяло финансовото министерство изнася, постът на Асен Василев като следващ премиер изглежда все по-реалистичен. Той досега не е коментирал вероятността да остане в коалиционно правителство. Единствено Кирил Петков на директен въпрос дали би приел подобна оферта, уклончиво обяснява, че иска да си свърши работата в служебното правителство.

Младият вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов, който също се вписва в профила на Слави, не успя обаче да се изяви ярко в служебното правителство. Вероятно защото е зает с една от най-тежките задачи – писането и защитаването на Плана за възстановяване. Все пак България чака по него от Брюксел 10 млрд. лв. А и Пеканов е натоварен да изготви стратегия за цялостно развитие на страната за следващите 10 години.

Сред малкото експерти от “Има такъв народ”, които публично се изявяват извън сценаристите на Слави, е и Любомир Каримански. Името му се споменаваше като фаворит за поста министър-председател още преди вота на 4 април. И той като тримата “харвардци” от служебния кабинет е завършил престижно висше образование във Великобритания, но в Лондонското бизнес училище. Има над 20-годишен опит в банковия сектор, а освен това е и автор на по-голямата част от икономическата програма на “Има такъв народ”.

Очакванията сега обаче са банкерът Каримански да поеме БНБ, тъй като след месец изтича мандатът на настоящия гуверньор. Става дума за 6-годишен мандат и за Слави, ако е първа политическа сила, ще е по-важно да има финансова стабилност, гарантирана от експерт на ИТН.

Освен от състава на служебния кабинет вариант да се търсят кандидати за премиер за програмно правителство имало и сред други бивши министри. Като единственото условие било те да не са компрометирани и да не са свързани с БСП, ДПС или ГЕРБ по някакъв начин.

Подобен избор, особено от средите на НДСВ, би могло да бъде подкрепен и от президента Румен Радев, който при съставянето на първото си служебно правителство през 2017 г. показа ясно предпочитание към бившите царисти, избирайки Огнян Герджиков за служебен премиер.

Като завръщане

към икономическия

профил на премиера

и задължителното престижно образование стояла кандидатурата например на Николай Василев. Завършил в чужбина, има солиден управленски опит като вицепремиер и министър на цели три министерства – икономика, транспорт и държавна администрация. Николай Василев е демонстрирал добра комуникация с бизнеса и с различни политически сили.

Има успешен частен бизнес в последните 13 години.

През годините Трифонов е демонстрирал открито, че одобрява хора като Николай Василев, Милен Велчев, Соломон Паси, а Меглена Кунева тв водещият дори публично подкрепи за президент.

Участници в преговорите за първото правителство на Симеон Сакскобургготски са споделяли, че Николай Василев е имал готовност тогава да поеме премиерския пост, тъй като царят до последно се колебаел дали да не остане извън правителството и да подели изпълнителната власт между т.нар юпита, сред които Ники Василев и Милен Велчев, от една страна, а от друга – лобито на юристите – Огнян Герджиков и Пламен Панайотов.

Сега това, което би “спънало” една премиерска кариера на Николай Василев в правителство, подредено от Слави Трифонов, е участието му в кабинета на тройната коалиция. Тогава НДСВ управлява заедно с БСП и ДПС. А малкото говорители от “Има такъв народ” поне до този момент публично са поставили като условие членовете на едно програмно или коалиционно правителство да не са били свързвани с БСП и ДПС.

Като вариант за премиер редовно се споменава и името на Соломон Паси. Въпреки че атрактивният атлантик не се вписва пълно в профила на Слави Трифонов. За негови много добри отношения с тв водещия политик и евентуална номинация се заговори през април, когато бившият царски външен министър гостува в телевизията на Слави 7/8. Тогава обаче коментира пред “24 часа”, че не би поел премерски пост, но евентуално би се съгласил отново да е първи дипломат. Той бе такъв в правителството на Симеон Сакскобургготски и вкара България в НАТО.

Проблем пред номинация на Паси било обаче и неговата позиция против мажоритарните избори, зад които твърдо стои “Има такъв народ”.

Кандидат за премиер на Министерски съвет в коалиция е и Христо Иванов като лидерът на “Да, България” сам се номинира преди дни в интервю за “Свободна Европа”.

“Естествено, че мога да поема отговорността да си довърша работата до резултат и ще направя всичко необходимо за това България да се освободи от това потресаващо положение.”

Готов съм да направя всичко необходимо, включително и да поема тази отговорност. Но има други решения по отношение на този пост“, заяви Христо Иванов в началото на седмицата.

„Премиерът е функция на много въпроси. Не е просто име с тиренце „министър-председател“ срещу него. Бих подкрепил премиер с административна компетентност и лидерски качества, който обаче е със съзнание, че трябва да връща власт, да връща към парламента, към общините и структурите на местната власт. Трябва да сме наясно каква програма имаме, каква конструкция на мнозинството имаме и как си представяме ролята на премиера“, каза обаче Христо Иванов на 2 юли пред Нова телевизия.

Мая Манолова също е вариант за министър-председател, каквато номинация тя би приела. Едва ли обаче Слави Трифонов и Румен Радев биха били спокойни с темпераментна лидерка на „Мутри вън!“ в изпълнителната власт.

Реалистите обаче прогнозират, че заемащият в момента поста служебен министър-председател Стефан Янев ще е 56-ият премиер на България. Очаква се редовно правителство да не бъде съставено поне до есента. Коалиция на т.нар. партии на протеста – ИТН, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, става все по-трудна за постигане с наближаването на изборите. Първоначално лидерът на ДБ Христо Иванов се оплака, че го притеснява липсата на комуникация с партията на Трифонов. „А диалогът е необходим, защото трябва да мислим за държавата и за отговорността да бъде излъчено амбициозно правителство на промяната“, подчерта Иванов пред „24 часа“. Като неговата позиция, непроменена от края на 45-ия парламент, е, че новото НС е задължено да излъчи кабинет, който да е анти-ГЕРБ, но отново оставя извън него опцията за подкрепа от ДПС и БСП.

От страна на ИТН засега също липсва протегната ръка. Напротив, първо зам.-шефът на партията Тошко Йорданов обясни, че няма нищо лошо да има три и четири пъти избори, преди да се излъчи правителство.

А в четвъртък в интервю за “Дневник” главният секретар на партията Виктория Василева категорично заяви, че те компромис по три точки няма да направят – въвеждане на напълно мажоритарни избори за депутати, намаляване на партийната субсидия на 1 лв. и въвеждане на задължително гласуване на избори и референдуми. Това са трите точки от референдума на “Шоуто на Слави” от 2016 г.

“Компромис не може да има от наша страна, ако ние сме най-голямата политическа партия в следващия парламент, т.е. ако ние спечелим изборите. Според мен, ако другите имат желание да се включат в тази коалиция, ще се наложи те да направят компромис, а не ние“, заяви Василева. ДБ обаче са категорично против пълен мажоритарен избор за депутати, биха склонили евентуално на някаква смесена система, стана ясно от изявления на Иванов по време на кампанията. А без съюз на ИТН и ДБ постигането на мнозинство в какъвто и да било вариант става просто невъзможно.

Слави и ДБ се различават и по вижданията си за съдебна реформа. Трифонов държи на моментално отстраняване на Иван Гешев и пряк избор на нов главен прокурор, като в интервюто за “Монд” го поставя като по-важна задача дори от съставянето на правителство. Хората на Христо Иванов обаче държат на доста по-дълбока реформа като изваждане на прокуратурата от съдебната власт или поне премахване на прокурорската квота във ВСС освен махането на Гешев.

Дори и да успеят да се разберат за правителство, вероятно протестните партии ще търсят като първи вариант оставане на служебния кабинет на Стефан Янев, гласи една от най-упоритите клюки, които обикалят София по време на кампанията.

Причините са няколко, твърдят източници на “24 часа” от т.нар. партии на протеста. Като най-много на този вариант държала формацията на Мая Манолова.

Проблем обаче имало, че все още никой не е водил разговор с Янев дали би приел да е министър-председател на правителство, което ще зависи от разнопосочни партийни интереси. Все още не била ясна и ролята на президента Румен Радев при менажирането на евентуална анти-ГЕРБ коалиция. Като предложението щяло да е за програмно правителство тип кабинета на Димитър Попов, а не за истинска коалиция.

Стефан Янев – сдържан и

балансиран, близо до Радевhttps://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?client=ca-pub-9615848224366453&output=html&h=280&slotname=1670622080&adk=1014491430&adf=2115737788&pi=t.ma~as.1670622080&w=750&fwrn=4&fwrnh=100&lmt=1625807737&rafmt=1&psa=0&format=750×280&url=https%3A%2F%2Fdebat.bg%2F2021%2F07%2F09%2F%25d0%25ba%25d0%25be%25d0%25b8-%25d1%2581%25d0%25b0-%25d0%25b2%25d1%258a%25d0%25b7%25d0%25bc%25d0%25be%25d0%25b6%25d0%25bd%25d0%25b8%25d1%2582%25d0%25b5-%25d0%25bd%25d0%25be%25d0%25b2%25d0%25b8-%25d0%25bf%25d1%2580%25d0%25b5%25d0%25bc%25d0%25b8%25d0%25b5%25d1%2580%25d0%25b8-10-%25d0%25b2%25d1%258a%25d0%25b7%2F&flash=0&fwr=0&fwrattr=true&rpe=1&resp_fmts=3&wgl=1&dt=1625807737022&bpp=4&bdt=495&idt=454&shv=r20210701&ptt=9&saldr=aa&abxe=1&cookie=ID%3Dca7a40886aeefaae-220d851a67c90086%3AT%3D1625807737%3ART%3D1625807737%3AS%3DALNI_MZ9xdB1-zQ31yN1JuFzN8O1xwAbqg&prev_fmts=0x0%2C746x280%2C750x280&nras=1&correlator=5420243011021&frm=20&pv=1&ga_vid=1015995541.1625807737&ga_sid=1625807738&ga_hid=1457006016&ga_fc=0&u_tz=180&u_his=6&u_java=0&u_h=1080&u_w=1920&u_ah=1040&u_aw=1920&u_cd=24&u_nplug=0&u_nmime=0&adx=383&ady=8056&biw=1903&bih=938&scr_x=0&scr_y=48&eid=31060975%2C31061747%2C31060049%2C31061661&oid=3&pvsid=890807053831330&pem=448&ref=https%3A%2F%2Fdebat.bg%2Fwp-admin%2Fpost.php%3Fpost%3D5686%26action%3Dedit&eae=0&fc=1920&brdim=-8%2C-8%2C-8%2C-8%2C1920%2C0%2C1936%2C1056%2C1920%2C938&vis=1&rsz=%7C%7CeEbr%7C&abl=CS&pfx=0&fu=128&bc=31&ifi=4&uci=a!4&btvi=2&fsb=1&xpc=Jy05M63MgD&p=https%3A//debat.bg&dtd=796

– Advertisement –

Ген. Стефан Янев е на 61 години, с диплома от Военна академия у нас и в САЩ. Преди да оглави служебния кабинет, е секретар по сигурността и отбраната на президента Радев. Основен плюс – вече е разпознаваемо лице за тези два месеца. Показа, че може да менажира екип от министри по формула, близка до очакваната за правителство, излъчено от коалицията на партиите на протеста. Не се ангажира с крайни позиции, речта му е възпитана. Не е атакуван от ГЕРБ.

Очевидно приляга за премиер при формула на правителство, сформирано с по-силно посредничество от Радев.

Кирил Петков с реален

шанс при широка

коалиция с “Да, България”

Икономическият служебен министър Кирил Петков е на 41 години. Харесван от “Демократична България”, а отговаря и на профила, описан от Слави – “някой, учил, говори чужди езици и достойно представя България”.

С диплома по бизнес администрация от “Харвард” и доказал се предприемач в частния бизнес, на министерския пост показа енергичност и воля да води битки и прокарва политики. Не е достатъчно опитен в политическите нрави, а и не се знае дали би приел поста. Вероятността да е номиниран е по-голяма при коалиция с ДБ.

Младият Атанас Пеканов

може да бъде

одобрен и от БСП

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов е най-младият в “икономическия клъстър” на кабинета “Радев” – на 30 г. С биография от западни университети. Твърди се, че е с по-леви икономически възгледи от Асен Василев и Кирил Петков. Затова може да бъде одобрен при номинация от БСП.

Работил е в Европейската централна банка и в Австрийския институт за икономически изследвания. Минус е липсата на политически опит. По-пестелив в публичните изяви, очевидно ангажиран с оптимизиране на проектите по българския план за възстановяване.

Асен Василев с размах

и опит в 2 правителства

Другият от “харвардските” министри в служебния кабинет е на 44 г.

Министърът на финансите в кабинета “Янев” има и повече управленски опит – той бе министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков, назначено от Росен Плевнелиев през 2013 г.

Също като Кирил Петков има умения за работа с международни инвеститори и големи компании. Започна и разви темата за пенсиите, която е особено важна за българите.

Говори ясно, звучи експертно, няма “забранени” от ИТН стари връзки с партии на статуквото.

Николай Василев – юпи,

но с “троен” бекграунд

Николай Василев е от първата вълна млади професионалисти, минали през университети и сититата на Запад – царските юпита.

52-годишният икономист бе вицепремиер и министър на икономиката, после на транспорта в кабинета “Сакскобургготски”. Създаде министерство на държавната администрация при премиера Сергей Станишев.

Днес е партньор в една от най-големите компании за управление на активи – “Експат капитал”. Има имидж на професионалист, отговаря на експертния профил на ИТН. Проблем може да се яви само участието му в правителство с БСП и ДПС.

Соломон Паси –

дали би харесал каузата.

И русофилите – него

Визионер и олицетворение на евро-атлантическата мечта – Соломон Паси, има симпатиите на ДБ и ИТН. Не е сигурно дали 65-годишният бивш външен министър в кабинета на царя и председател на Атлантическия клуб би приел номинация.

Името му се завъртя за служебен премиер преди 2 месеца. “В политиката позицията е важна само ако: 1. Обслужва мащабна кауза; 2. Е част от знаменит отбор”, коментира тогава Паси.

Човек на каузи и креативни идеи с богат международен опит и контакти – вписва се във формулата. Но не и евроатлантизмът му в тази на избирателите русофили. Което би било проблем при плаваща подкрепа от БСП.

Христо Иванов – с опит

на “Дондуков” 1 и като

водач на протестите

46-годишният Христо Иванов бе вицепремиер и министър на правосъдието в служебния кабинет с премиер Георги Близнашки, а после във втория кабинет на Борисов.

Плюсове са опитът в изпълнителната власт и това, че стана едно от най-разпознаваемите лица на протестите, партията му е желан партньор от “Има такъв народ” и “Изправи се! Мутри вън!”. Преди дни сам обяви готовност да стане премиер.

Минус е личната му фиксация върху правосъдната реформа и липсата на опит в останалите сфери. И като партиен лидер не е във формулата “експерт”.

Експанзивната Мая

трудно би обединила

Лидерката на “Изправи се! Мутри вън! ” Мая Манолова е с дълъг опит в политиката. 56-годишна юристка бе няколко мандата депутат от БСП, едно от остриетата ѝ в парламента. Рейтингът ѝ обаче скочи главоломно по времето, когато бе национален омбудсман и громеше мополисти и събирачи на дългове. През 2019 г. загуби с малко балотажа за кмет на София от Йорданка Фандъкова.

Емоционалната Манолова обаче трудно би била консенсусна фигура за новите кандидати да управляват. Напрежение имаше дори в собствената ѝ коалиция. А и няма опит в изпълнителната власт.

Любомир Каримански,

преподавател, финансист,

но по-близо до пост в БНБ

Любомир Каримански, водещият икономически експерт на “Има такъв народ”, е финансист.

Последната му работа е пpoкypиcт нa Инвecтбaнк, работил е в Търговска банка Д и в ДЗИбанк, Транскарт, има степен от лондонския Hult International Business School.

50-годишният икономист пpeпoдaвa финaнcи в УHCC. Специализирал е в New York University, Кеймбридж и Люксембург. Появиха се спекулации, че може и да е кандидат за управител на БНБ.

Милен Велчев вече много

по-близо до бизнеса,

отколкото до политиката

Име във финансовата сфера, 55-годишният Милен Велчев също отговаря на профила на търсения от Слави за премиер.

През 2001 г. влезе в политиката директно от Лондонското сити. А близките му контакти с княз Кирил го изстреляха директно на поста финансов министър в правителството на Симеон Сакскобургготски.

След излизането от политиката през 2009 г. е в частния сектор, а в последните години се занимава с инвестиционен бизнес.

Бизнес ангажираните активисти на “Демократична България” обаче не са най-големите му почитатели. А и самият Велчев едва ли планира да се откаже от своите проекти и да се върне в политиката.

Източник: „24 часа“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече