ГЕРБ или ИТН – фотофиниш ще реши кой е победител в изборите

0

Фотофиниш вероятно ще реши въпроса на деня – кой е победител на извънредните парламентарни избори. ГЕРБ и “Има такъв народ“ имат сходни резултати – около 22%, показват първите данни на социологическите агенции. Партията на Бойко Борисов води, но с разлика около един процент. БСП запазва третата си позиция – 15.1%, но ”Демократична България“ е по петите й – с 13.7%. „Алфа Рисърч“ даже изравнява претендентите за третото място с по 14.1%. ДПС за първи път се очертава да бъде пета политическа сила – с 12%. В парламента намира отново място и шеста партия – ”Изправи се! Мутри вън!” – 4.8%. 

В резултатите не са отчетени резултатите от чужбина, които на миналите избори масово гласуваха за „Има такъв народ“, Демократична България и ДПС.

Патриотите, “Възраждане” и партията на Васил Божков отново не успяха да преминат избирателната бариера от 4%, показват първите прогнозни резултати. 

ПАРТИИГАЛЪПТРЕНДАлфа рисърчМаркет линкс
ГЕРБ22.123.623.523
ИТН21.52322.321.7
БСП15.114.414.114.7
ДБ13.71314.113.5
ДПС128.911.710.4
ИМВ4.84.95.55.1


Според „Алфа рисърч“ разпределението по мандати според екзитпола ще е :

ГЕРБ – 62 депутати 
ИТН – 59
БСП – 37 
ДБ – 37
ДПС – 31
ИМВ – 14

Това означава, че протестните партии събират 110 гласа и за да успеят да съставят правителство, са им нужни още 11 гласа подкрепа. Предположенията на наблюдателите са, че вероятно ще ги получат от БСП, която се определи също като опозиционна партия. В сравнение с 45-отото Народно събрание ГЕРБ губи 13 депутати. ИТН печели 8, БСП губи 6, ДБ е плюс 10, ДПС е плюс 1, а ИМВ е в същото положение. Партиите на протеста тогава имаха 92 места, сега са с 110. Както се очаква, вотът от чужбина ще даде преднина на ИТН пред ГЕРБ, но все пак досега не е имало партия победител само с около 60 депутати. Според екзитпола на „Галъп“ протестните партии събират 108 мандата. 

Изборите за 46-о НС ще се запомнят с рекордно ниската избирателна активност, която вероятно ще бъде около 40%. Плажовете бяха пълни, а избирателите нямаха право да гласуват на друго място, освен по постоянен адрес. 

Силно впечатление направи липсата на активност в ромските махали – мнозина отдават това на акциите, които МВР направи през последните дни срещу търговците на гласове. Това дава основание да се твърди, че контролираният вот бе силно ограничен.

В чужбина избирателите бяха също по-малко, отколкото на изборите през април, въпреки че заради машинното гласуване и отварянето на много нови секции, гласуването бе безпробемно. 

За първи път в историята избирателите гласуваха масово с машини, но това не ги затрудни. Въпреки стотиците сигнали за проблеми с машините, пуснати най-вече от екипа на ГЕРБ, само около 0.5% от устройствата дадоха сериозни дефекти. В секциите, в които машините не можеха да се използват, бързо бе преминато на гласуване с хартиени бюлетини. Много машини спираха, но проблемите своевременно бяха отстранявани от специалисти. Масовият дефект на машините се дължеше на нетърпеливи избиратели, които бързо дърпаха бележката с данните от гласуването, което водеше до блокиране на вградения принтер. Някои машини бяха доставени със сгрешен таймер, който не позволяваше изборният процес да започне навреме. 

Без сериозни проблеми преминаха изборите в чужбина. Единствените секции, в които имаше опашки, бяха в северна Гърция. В Турция проблем създаде ЦИК, която едва днес реши, че попълването на декларации може да се извършва извън изборната секция.

Сигналите за нарушения бяха 65% повече, отколкото на изборите през април, но мнозинството от тях засягаха дребни проблеми, свързани с машинното гласуване. 

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече