Избираме 46-ото Народно събрание

0

Предсрочните парламентарни избори за състава на 46-ото Народно събрание ще се проведат днес. 

Секциите в страната отварят в 07:00 часа и ще затворят в 20:00 часа вечерта, с възможност вотът да продължи до 21:00 часа, ако пред изборните помещения има още желаещи.

Близо 7 000 са кандидатите за депутати, издигнати от общо 23 партии и коалиции. Над 6 700 000 са избирателите в предварителните списъци. 

Над 12 000 са секциите на територията на страната. В 9 402 от тях вотът е само с машина. Там избирателите са над 300 по избирателен списък. В чужбина има рекордните 784 секции в 68 държави. Доставените устройства за гласуване  зад граница са 421 в 24 държави.

В секционните избирателни комисии, които ще работят с машина, са задължени да сравнят информациите от получена разписка, запечатана в плик и уникален за всяка машина код, с този, който ще се разпечата от машината за гласуване при нейното стартиране. Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни:

„Двата кода, те са доста дълги с цифри и букви, трябва да съвпадат. Това е доказателство, че върху машината, с която предстои да се гласува, е инсталиран софтуерът, който е одитиран за тези избори“.

Системната разписка се поставя на видно място в изборното помещение, а избирател може да сравни кода от нея с този от своята разписка за гласуване. Към гласуване с хартия в секция с машина може да се премине само при извънредни и непредвидени обстоятелства, довели до спиране на устройството, но само с решение на ЦИК.

„Само ЦИК единствено ще взема решение, настъпили ли са такива обстоятелства, които водят до преустановяване на машинното гласуване. Нито СИК може сама да го направи, нито РИК могат сами да го направят. Те ще уведомят ЦИК! Дали сме указания по най-бързия начин това да се случи.“

Ако в секция с две машини едната спре, гласуването продължава с работещата. Смяната на хартиената ролка за разписките не е непредвидено обстоятелство. При спиране на тока, гласуването продължава като устройството работи на батерия.

След поставяне на смарт картата вотът може да се упражни за пет минути, след което екранът се изключва. При затруднения избирател може да поиска указание от член на СИК като се запази тайната на вота. Не трябва да се бърза с откъсването на разписката от машината, а да се изчака нейното пълно отпечатване. Пред всяка секция са поставени подробни информационни брошури за машинния вот. Там са поставени и пълните листи на регистрираните партии и коалиции с номерата, с които фигурират в бюлетината. В чужбина се гласува само за партии или коалиция без преференции. В избирателните помещения задължително се влиза с поставената на носа и устата маска, спазва се дистанция

Жалби и сигнали за нарушения на вота зад граница се подават до ЦИК, а произнасянето е незабавно, до един час. Без проблем хората могат да гласуват, ако личната им карта е изтекла от 13 март 2020. Вотът в страната е по постоянен адрес или по настоящия, ако е подадено заявление за това в указания срок. В чужбина може да се гласува и без предварително подадено заявление, в избрана от избирателия секция.

Гласуването за предсрочните парламентарни избори зад граница започва в 07.00 часа сутринта местно време и приключва в 20.00 часа също местно време.

От 22:00 часа снощи започнаха да гласуват сънародниците ни в Нова Зеландия, там секциите са две – в Крайстчърч и в Оукланд. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско, САЩ – в 06:00 часа българско време в понеделник, 12-ти юли.

В деня за размисъл преди вота, секционните избирателни комисии получиха техническите устройства и всички други изборни книжа и материали, необходими за машинното гласуване.

Забранена е политическата агитация, както и оповестяване на социологически данни за нагласите на избирателите

Резултатите от социологическите проучвания могат да се публикуват и разгласяват след 20.00 часа на изборния ден.

ЦИК реши видеозаснемането и водеоизлъчването в реално време в избирателна секция да се осъществява след края на изборния ден, при обявяване на гласуването за приключило, като няма да се допуска заснемане на избирателни списъци. Могат да бъдат показвани действията на Секционните избирателни комисии при броене на подадените гласове при установяване на резултатите и попълването на протокола.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече