Изводът на анализаторите: Ниската избирателна активност е безспорно най-важният резултат

0


Първите резултати от изборите са факт
 – без вота в чужбина и с очакване за размествания. Според данните на социологическата агенция „Алфа Рисърч“, получени чрез анкети на изхода на избирателните секции, ГЕРБ е първа политическа сила с 23.5% от гласовете, следвана от „Има такъв народ“ – 22.3%. БСП и коалицията „Демократична България“ са наравно с 14.1 на сто, следвани от ДПС с 11.7 % и „Изправи се! Мутри вън!“ с 5.5%.

„Дневник“ събра първите реакции в социалните мрежи без претенция за изчерпателност.

Ружа Смилова, политолог:

1. „Има такъв народ“ (ИТН) вероятно ще изпревари ГЕРБ (в резултат на по-добрия очакван резултат на ИТН в чужбина)

2.БСП може да изпадне от четворката (по същата причина – БСП се представят слабо в чужбина)

3. ДПС може да са трети

3. „Възраждане“ може да влязат заради популярността им сред някои от сънародничите ни в чужбина.

На тези избори вероятно ще стане ясно какъв е дялът на контролирания и купения вот у нас. Анализ на отделни секции може да покаже спад на „интереса“ на избирателите към гласуване в десетки проценти.

Илиян Василев, енергиен експерт, бивш посланик в Русия:

Ниската избирателна активност е безспорно най-важният резултат. И това няма как да бъде оценена като успех. Партиите на промяната не успяха да мотивират достатъчно избирателите. Посочиха се някаква цифри – над 100 хиляди души, които почиват и няма да гласуват, но според мен е пресилено. Контролираният вот също изигра роля. Имам и друго обяснение – през април имаше подем, ентусиазъм. Служебното правителство отне избирателна активност – мнозина харесаха Рашков, Петков, Василев и други, но те не бяха кандидати на партии, тоест симпатията не можеше да се изрази в желание да гласуваш за конкретна партия. Така част от енергията на протеста не отиде пред урните.

Изборите се печелят от Партията на протеста с резултат от приблизително 41-42 процента от гласувалите. Само те могат да формират правителство. Ако питате дали имаше смисъл да се правят два пъти избори в рамките на 3 месеца – определено. ГЕРБ загубиха проценти, и окончателно стана ясно, че се бесепезират /терминът означава партията, която все се представя добре и никога не може да управлява/.

Няма как да зная точните резултати, мнозина очакваха ГЕРБ да се сринат по-радикално. Няма как за три месеца да се регистрира по-голям спад и в проценти и в депутати, от този на който сме свидетели. Но гръбнакът на тази партия е пречупен. Теоретично имат шанс, ако махнат Борисов, но това е оксиморон – ситуацията е като при НДСВ – няма го Царя, няма и партия. Няма го Борисов, няма и ГЕРБ.

За съжаление ИТН не следват логиката и повика на протестите, да проведат преговори с другите партии на протеста, за да съставят правителство. Това към което ИТН върви – е да предложи без преговори на другите своя версия на кабинет на принципа или приемате или няма да правим праителство. Тези хитроумни състави на кабинет с хора, които нямат грам протестен капитал и не се олицетворяват със съпротивата на статуквото, а са били част от него, няма как да минат. Не говоря против никого конкретно, просто има логика на печелене на подкрепата за кабинет. Инжинерингови проекти, съгласувани с Доган, са токсични. Дори някой заблуден „лидер на протеста“ да приеме да участват срещу някакъв пост, гори незабавно. Дано Слави разбере от резултатите от тези избори – няма празен чек, нито може да повтори номерата на Борисов от 2009 година. Хората са обръгнали.

„Демократична България“ се представи прекрасно. Могат дори да минат БСП, ако гласовете в чужбина наклонят везните в тяхна полза.

Мнозина се опасяваха, че „патриотите“ ще влязат. Напразно.

Николай Слатински, преподавател по национална сигурност:

Не виждам място за паника. Крайният резултат ще бъде по-добър от всички междинни резултати.

Иначе ми е ясно, че ще стане така, както някога казваше баща ми:

– Нищо не е толкова лошо, колкото изглежда, макар да не е толкова добре, колкото ни се иска!

Да, ниска бе избирателната активност. Но! Този път едно мнозинство не гласува не защото не искаше (да си продаде гласа), а защото не можеше (в ерата на изкуствения интелект да се справи с елементарните машинни команди).

Изчакайте малко. С чужбина би могло вторите да станат първи, а четвъртите – трети.

@simo_e_pich

Големият победител в днешните избори е климатикът.

Петър Банков:

Номерът минава, но невинаги. Този път опозиционните партии вдигнаха подкрепата, но да не си мислят, че това ще се повтори, ако рискуват да ходят на трети избори наесен. Време е сега да се опитат да направят правителство, иначе си остават некомпетентна опозиция.

Радослав Бимбалов, рекламист:

Няма и 30 процента активност в България. Какво ще си кажем? Малко сме, щото братята роми не гласуват тоя път – с машините по-трудно се пазарува вот. Или пък – ние сме в Китен и Приморско, а тва не е Никити в Халкидикито – не можеш да гласуваш така лесно. А може и това – просто е лято и в тая жега не ни се ходи до съседната улица.

Чакам да видя данните за българите в чужбина. Засега знаем, че в Нова Зеландия и Австралия (където вотът приключи) имаме рекордна активност. Не знам как ще е в другите части на света, но има огромна вероятност при тази ниска избирателна активност в България именно вотът в чужбина да добави онези така необходими един-два процента на партиите на промяната да обърнат поне частично мача

Надявам се никога повече да не чуя дилемата „Имат ли право на България?“.

Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп“, пред БНР:

Може да се окаже, че вотът от чужбина ще реши в коя посока ще се наклонят везните. Първата интрига от вота е първото място – дали ГЕРБ, или ИТН, но втора интрига има и за третото място, защото ДБ е много близо по резултата до БСП. Реално има ръст на избиратели при Слави Трифонов и спад при Бойко Борисов. Въпросът е какво става с БСП, защото, ако се окаже, че не коронавирусът е бил причина за ниските резултати на БСП на 4 април, това не е добре за социалистическата партия.

Партиите на протеста няма да имат мнозинство в парламента. „Демократична България“ може би доближава 400 гласа, което може да се окаже исторически най-високият резултат на това пространство от много избори насам. Т.е. един от най-големите печеливши, като пропорционално вдигане на вота, може да се окаже ДБ. Трябва обаче да изчакаме.

Ще се спори за активността на вота, защото имаме исторически най-ниската активност на избори в България.

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече